Fontane braidantys manekenai pranašauja mados pavasarį (Foto)

Vakar Vilniuje, prekybos centre „Panorama“ pristatyta 14 netradicinių manekenų. Juos artėjančio festivalio „Mados infekcija“ dizaineriai aprengė pagal savo kuriamų kolekcijų stilių.

Meninė instaliacija išradingus drabužių derinius diktuos visą mėnesį – tiek laiko ji stovės prekybos centro fontane.

„Dizaineriai manekenus rengė vadovaudamiesi savo kūrybos stiliumi, tad apžiūrėdamas instaliaciją kiekvienas pamatys, kaip prekybos centro naujų kolekcijų drabužius galima suderinti taip, kad jie atrodytų tarsi sukurti mėgstamo dizainerio“,- sakė festivalio idėjinė vadė Sandra Straukaitė.

Pasak jos, instaliacijos nereikėtų suprasti tiesmukai – manekenų apranga konceptuali, įkūnijanti pačią apsirengimo idėją. Į gatvę dizaineriai taip pasipuošus eiti neragina - labiau kviečia pasisemti minčių individualaus įvaizdžio kūrimui.

„Manekenų instaliacija“ atidengta kovo 3, penktadienio pavakare netradicinėje vietoje – prie pagrindinio prekybos centro įėjimo esančiame fontane. Dizaineriai prie instaliacijos plušėjo nuo pat ryto: kruopščiai rinko prekybos centro „Panorama“ parduotuvėse esančius rūbus, aksesuarus, derino juos tarpusavyje.

Aprangą manekenams kūrė septyni dizaineriai: Jurga Januškevičiūtė – Žiugždienė, Agnė Kuzmickaitė, Laura Dailidėnienė, Kristina Kruopienytė, Agnė Biskytė, Diana Kuzmickaitė ir Aušra Urbanavičiūtė bei festivalyje šiais metais nedalyvaujantis Dainius Bendikas.

Jurga Januškevičiūtė – Žiugždienė manekenus aprengdama norėjo parodyti, kad žmogų rūbai gali saugoti – imituotos kepurės, stambus papuošalas jos kūrinyje simbolizuoja apsaugą nuo neigiamo emocinio aplinkos poveikio. Agnė Kuzmickaitė improvizavo vestuvių tema, ragindama į šios šventės aprangą pažvelgti nestereotipiškai. Laura Dailidėnienė ryškiomis spalvomis aprengė manekenus, vaizduodama visada laisvalaikiui pasiruošusias asmenybes. Agnė Biskytė manekeną vyrą palikdo tik su trumpikėmis, o moterį aprengė keliais sluoksniais rūbų – taip ji norėjo atspindėti faktą, kad moterys iš vyrų garderobo perėmė beveik viską. Kristiną Kruopienytę įkvėpė pasakų herojai, tačiau jos fantazijos nespalvotos – anot jos, net ir pilki rūbai atrodys įdomiai, jei juos nešiosime netradiciškai. Diana Kuzmickaitė ir Aušra Urbanavičiūtė interpretavo 2012 pasaulio pabaigos tema, kai bus susumuojama istorija, aprangos stiliai, o sąmonė pereis į naują lygmenį. Dainius Bendikas pasirinko nežemiškų būtybių įvaizdį ir aprangoje sukūrė jų pasiklydusių emocijų dialogą.

„Manekenų instaliacijai“ panaudoti Vilniuje veikiančios Kanados kompanijos „IDW“ naujos kartos manekenai. Lietuvių skulptorių komandos su menininku Alvydu Petrausku priešakyje kuriami manekenai vertinami tokių garsių mados namų, kaip „Louis Vuitton“, „Chanel“, „Tommy Hilfiger“ ir kt.

Festivalio iniciatyva projektas „Manekenų instaliacija“ vykdomas jau antrus metus. Visi norintys gali apžiūrėti ekspoziciją prekybos ir laisvalaikio centre „Panorama“ minus pirmame aukšte, šalia „La Crepe“ restorano. 14 manekenų čia stovės visą mėnesį – iki festivalio „Mados infekcija“ pabaigos.

„Mados infekcija“ vyks kovo 24, 25, 26 dienomis Šiuolaikinio meno centre Vilniuje. Jau vienuoliktame festivalyje 15 kolekcijų pristatys Lietuvos dizaineriai bei šešias – svečiai iš užsienio: Olandijos, Danijos, Prancūzijos, Estijos, Vokietijos, Ispanijos. Daugiau informacijos rasite čia.

Dizaineriai apie savo eksponatus:

Jurga Januškevičiūtė – Žiugždienė: „Šiais metais drabužių kolekcijoje plėtoju apsaugos temą, todėl ir savo kūrinį pavadinau „Subalansuotas saugumas“. Apsauga iš dangaus, iš artimų žmonių – tai svarbu kiekvienam. Todėl neatsitiktinai manekenai papuošti kepurių imitacijomis, ant vieno iš jų kaklo kabo tarsi metalinis skydas – visi šie aksesuarai simbloliškai saugo žmogų nuo galimo negatyvaus išorinio poveikio. Taip pat ir spalvos apsauginės – žemės. Juk ryškiom spalvom pasidabinęs žmogus yra tarsi taikinys, į jį aplinkiniai greičiau atkreipia dėmesį. O pilka, juoda šiek tiek padeda pasislėpti ir atrodo elegantiškai“.

Agnė Kuzmickaitė:
„Kolekcijoje improvizuoju vestuvių tema, todėl taip aprengiau ir manekenus. Vestuvės daugeliui yra aktuali tema, bet apranga šioje šventėje dažnai būna stereotipinė. Aš raginu pažvelgti į vestuvinius apdarus kūrybiškai.“

Laura Dailidėnienė: „Manekenus aprengiau „skaniai pavojingu stiliumi“. Savo kolekcijoje plėtoju laisvalaikio idėją – tai, kas atrodo patrauklu ir smagu, ne visada naudinga žmogui. Todėl ir spalvos pasirinktos ryškios, primenančios viliojančius išvaizda, tačiau nuodingus grybus. Tokia aprangos idėja labiausiai tinka moteriai, kuri visada pasiruošusi laisvalaikio pomėgiams. Ryškiai raudonas maudymosi kostiumėlis ir švarkas tarsi sako, kad iškart po darbo biure ji pasiruošusi šokti į baseiną ar ežerą, o gal su tokia apranga eiti į klubą“.

Kristina Kruopienytė: „Mano manekenai – tai baubas ir jo žmona, o kūrinys vadinasi „Pasaka į gatvę“. Kolekciją kurti mane įkvepia įvairūs pasakiški herojai, padedantys man mintimis ištrūkti iš miesto. Naudoju pilkus, juodus atspalvius, norėdama parodyti, kad šios spalvos tikrai nėra fantazijos žudikai – galima įdomiai derinti pačius drabužius, apsivilkti juos netradiciškai. Tai išeitis tiems, kurie nemėgsta ryškių spalvų, bet nori atrodyti įdomiai“.

Agnė Biskytė: „Manekenų apranga vaizduoja mados balansą, vyriškumo ir moteriškumo harmoniją. Kadangi moterys savo aprangoje iš vyriško garderobo naudoja beveik viską, norėdama tai parodyti manekeną moterį aprengiau keliais sluoksniais rūbų, o vyrą palikau tik su trumpikėmis. Moteriška apranga susideda iš dviejų vienodų rūbų, kurių skiriasi tik spalvos – panaudojau vienodus mėlyną ir rudą švarkus, analogiškų spalvų sijonus“.

Diana Kuzmickaitė ir Aušra Urbanavičiūtė: „Kadangi savo kolekcijoje interpretuojame 2012 metų pasaulio pabaigos temą, ir manekenus aprengėme tokiu stiliumi. Mes numatome, kad pasaulio pabaiga – tai, tiesiog, atsivertimas, sąmonės perversmas. Tai laikas, kada susumuojama viskas, kas vyko prieš tai ir prasideda naujas etapas. Mūsų apranga taip pat savyje susumuoja įvairius stilius – 18 amžių primenanti segė, ilgas sijonas ir šiuolaikinis sportinis treningas, tarsi užsimenantis apie ateities technologijas – šis derinys rodo, kad nors dar mąstome tradiciškai, tuo pačiu transformuojamės į ateities visuomenę“.

Dainius Bendikas: „Manekenų apranga vaizduoja bendravimą tarp dviejų žmonių, esančių skirtingose erdvėse, skirtinguose įsivaizduojamuose pasauliuose. Tai – jų pasiklydusių emocijų dialogas“.

Laikas.lt
Nuotr. organizatorių

mada, manekenai, Manekenų instaliacija

Naujausi komentarai
Sofi
2011-03-04, 13:30
Smagi ideja, neblogas turėjo būti šou :)
Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai