Now Reading
Džinsinis Londone gyvenančios dizainerės A.Kaltenytė pasaulis (Interviu)

Džinsinis Londone gyvenančios dizainerės A.Kaltenytė pasaulis (Interviu)

Džinsinis Londone gyvenančios dizainerės A.Kaltenytė pasaulis (Interviu)

Jaunos dizainerės Aurelijos Kaltenytės vardas Lietuvoje mažai žinomas, tačiau svetur ją ir jos kolekcijas tikrai pastebėjo ne vienas mados žinovas. Dizainerės „arkliukas“ – džinsas ir variacijos jo tema.

25-erių metų Londone gyvenanti Aurelija rudenį buvo pakviesta dalyvauti prestižiniame džinsų konkurse „JANSATION 2010 Monte Carlo“, į kurį ją atrinko mados specialistai, žiniasklaidos atstovai, fotografai ir džinsų pramonės įmonių atstovai. O mes domimės, kaip Aurelijai toliau sekasi kurti drabužių kolekcijas ir prisijaukinti senus gerus visų draugus – džinsus.

Gal pradėkime nuo klausimo, kuris dažniausiai užduodamas užsienyje gyvenantiems lietuviams – kodėl Londonas? Kiek laiko ten gyveni?

Greitai bus 2 metai, kai gyvenu Londone, šį miestą pasirinkau dėl jo kosmopolitiškumo, aktyvaus gyvenimo tempo, siūlomų galimybių ir, žinoma, dėl to, kad tai – viena moderniausių mados sostinių. Dar rinkčiausi Tokiją – bet jis šiek tiek per toli (šypsosi).

Kada susidomėjai siuvimu? Įkvėpė mama, o gal spintoje rasta močiutės suknelė ir žirklės šalia?

Augau aplinkoje, kurioje nuolat buvo siuvama, kuriama, tad siuvimas man tarsi įaugęs į kraują. Valdyti siuvimo mašiną, žirkles, lekalus išmokau dar prieš eidama į mokyklą.

Baigei Vilniaus dailės akademiją (VDA), taip pat studijavai Olandijoje. Gal gali palyginti, kaip skiriasi studijų sistemos Lietuvoje ir Olandijoje? Kokie trūkumai ir minusai? Ko neišmokai Lietuvoje ir, atvirkščiai, ko nieks nemoko Olandijoje? Tas pats klausimas apie studijas Londone

Labai sunku lyginti visiškai skirtingų mokymo modelių aukštąsias mokyklas. Pabaigusi mokyklą stojau mokytis į VDA, kur dėstomi tokie dalykai kaip kad akademinis piešimas, tapyba. Tuo tarpu užsienio mokyklos to nemoko kostiumo dizaino specialybės ruošiamų studentų. Džiaugiuosi, jog turėjau galimybę mokytis užsienyje ir įgyti visai kitokios patirties. Tik pradėjusi studijuoti Olandijoje, iškart pajutau didesnę laisvę kūrybai, dėmesį asmenybei, jos tobulėjimui, visai kitą mokymo modelį, santykius tarp dėstytojų ir studentų. Negaliu nepaminėti ir akivaizdžios technologinės pažangos. Olandijoje studentai kasdien naudojasi naujausio modelio įrangą, kuri Lietuvos, deja, dar ilgai nepasieks. Turiu pripažinti, jog grįžus į Lietuvą pabaigti VDA studijų man buvo be galo sunku persiorientuoti.

Tavo pagrindinė domėjimosi sritis – džinsai. Kodėl būtent ši medžiaga?

Visų pirma džinsas – itin universalus ir praktiškas audinys. Man smagu ir kaskart įdomu ieškoti jo naujų kirpimų, derinių bei siluetų. Džinsą visada galima pateikti naujai. Manau, kad džinso galimybės tik pradedamos atrasti. 

Kuo ypatingi tavo kuriami džinsai?

Džinsas – mano mėgstamiausias audinys. Jis praktiškas, be jo dauguma šiandieninio pasaulio gyventojų neįsivaizduoja savo gyvenimo. Mano kūrybos esmė – laisvė ir patogumas su lašeliu „kreizo“. Tad ir mano kuriami džinsai kupini žaismingumo, užslėptų detalių, kišenėlių, klosčių. Džinsas – tvirtas ir stangrus audinys, tad juo varijuoti padeda įvairios kniedės, siūlės.

Vyrauja nuomonė, kad džinsas – laisvalaikio medžiaga, kuri netinka darbe ar oficialiuose susitikimuose. Tačiau galbūt šis požiūris klaidingas?

Be abejo, džinsai – laisvalaikio drabužis. Bet šiandieninis pasaulis kasdien vis labiau trina liniją tarp to, kas oficialu ir neoficialu. Tad ir džinsus, kurie itin lengvai prisitaiko prie daugelio stilių, galima derinti su oficialiais, klasikiniais drabužiais. Bet, žinoma, visada reikia gerbti aplinką, kurioje esi, bei paisyti protokolo.

Dalyvavai Monako Kunigaikštystėje rengiamame tarptautiniame prestižiniame džinsų konkurse „JANSATION 2010 Monte Carlo“, kur pristatei džinsų ir liaudies motyvų derinį. Tad ar lietuvių liaudies rūbai gerai dera su džinsu?

Taip, lapkričio mėnesį man teko garbė atstovauti Lietuvą šiame prestižiniame renginyje, kurio tikslas – skatinti jaunų dizainerių kūrybingumą, supažindinti su pasauline džinsų pramonės rinka. Konkursui pristačiau šiuolaikišką džinsų ir lietuviškų senovinių moters galvos apdangalų derinių kolekciją „Lithuanian Denim“. Džinsų ir lino audiniai yra kieti ir nelankstūs, bet gamyboje panaudoti užtrauktukai, spaudės ir kniedės leidžia drabužiams laisvai kristi gražiomis klostėmis. Visi kolekcijos modeliai lengvai transformuojami, pridedamos-nuimamos atskiros detalės. Šia kolekcija bandžiau įrodyti, jog naudojant tiek senus, tradicinius motyvus, tiek šiuolaikinius audinius bei technologijas galima sukurti originalų ir šiuolaikišką kostiumą, kurį mielai dėvi jauna, energinga, savimi pasitikinti moteris.

Patarimai merginoms ir vaikinams, kurie spintoje rado nebenešiojamus džinsus. Kaip siūlytum juos atnaujinti neturint siuvimo mašinos?

Tikiu, kad tokių džinsų galima rasti kiekvieno mūsų spintoje. Džinsus siūlau persiūti arba iš jų sukurti stilingą aksesuarą. Be to, džinsas yra unikalus tuo, jog nešiojamas ir plaunamas nuolatos kinta. Jame atsiranda naujos faktūros, įdomūs nutrynimai, išblukimai, jis tarsi šlifuojasi ir prisitaiko prie žmogaus. Esu įsitikinusi, jog ir seniausi džinsai gali būti madingi – tiesiog nereikia bijoti eksperimentuoti.

Kalbant apie madas. Kokios vyrauja šiuo metu Londone? Kokios džinsų dėvėjimo tendencijos? Pvz., Lietuvoje į madą vėl sugrįžta džinsiniai kombinzonai.

Klasikiniai džinsai visais laikais buvo ir bus madingi. Tai juk patogiausias kasdienis drabužis, kuris mus lydi tiek darbe, tiek laisvalaikiu.Londone pastebiu labai daug džinso. Džinsinės kelnės – nuo vis dar madingų „skinny“ iki plačių „boyfriend“ džinsų. Vis dar laikosi garinto džinso, „tye dye“ (batika) tendencijos. Taip pat pastebiu, jog į madą grįžta džinsiniai marškiniai.

Turbūt sutinki, kad džinsines kelnes dažnai reikia derinti ir prie žmogaus figūros, nes dažnai galime pastebėti, kad viena mergina, nusipirkusi tą sezoną madingas aptemptas džinsines kelnes, atrodys gerai, o kita – juokingai. Kokias pagrindines figūrų ir džinsų formų pritaikymų joms taisykles išskirtum?

Žinoma, derinant drabužius būtina atsižvelgti į figūrą. Čia jau ne mados, o estetikos klausimas. Be to, kiekvieno sezono metu yra siūlomas ne vienas džinsų tipas, tad tikrai yra iš ko rinktis. Siūlau parduotuvėje jų išsimatuoti kuo daugiau ir tokiu būdu nuspręsti, kas labiausiai tinka. O pagrindinės taisyklės:

Skinny, aptempti džinsai tinka tik kūdai figūrai, liesoms kojoms.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Platesnių klubų savininkės turėtų rinktis platėjančius, žemintu liemeniu džinsus.

O dabar madingi „Boyfriend“ tipo džinsai su nukarusiu klynu tiks tik berniukiško tipo kūdoms moterims.


Batsiuvys be batų, o pati be džinsų? Ar tau tinka šis posakis?

Šis posakis man visai netinka, nes be džinsų nepraleidžiu nei dienos, o nuo 16 metų dėviu tik savo kurtus džinsus. Visų pirma ant savęs išbandau džinsinį audinį, jo faktūrą, nusiskalbimą, patogumą….ir tik tuomet siūlau klientams.

Kur galima rasti ar įsigyti tavo kurtų drabužių?

Kadangi blaškausi tarp Vilniaus ir Londono, tai tiek man, tiek mano klientams yra patogiausia pirkti ar užsisakyti internetu. Visai neseniai pradėjome prekybą per rankų darbo gaminius pristatantį Folksy.com. Daugelis klientų mane randa per populiarųjį „Facebook” tinklalapį.

Kokie ateities planai? Galvoji sugrįžti į Lietuvą ar visgi siesi savo ateitį su užsieniu?

Bent jau kol kas grįžti į Lietuvą neketinu. Šiuo metu Londone mane laiko daug darbų, ateities planų. Čia man sekasi kurti. Artimiausiuose ateities planuose – naujos kolekcijos, kuriose taip pat nauji eksperimentai su mano taip pamėgtu džinsu (šypsosi).

Rasa Barčaitė

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top