Now Reading
„Kino pavasaryje“ – pažintis su „Oskarų“ nominantais

„Kino pavasaryje“ – pažintis su „Oskarų“ nominantais

„Kino pavasaryje“ - pažintis su „Oskarų“ nominantais

Kovo 17 – 31 dienomis vyksiantis 16-tasis Vilniaus tarptautinis kino festivalis „Kino pavasaris“ pristatys 6 kino juostas nominuotas prestižiniams „Oskarų“ apdovanojimams.

„Kino pavasariui“ atrinkti filmai iš viso gavo 14 „Oskarų“ nominacijų, o kuris iš jų laimės, paaiškės jau šį sekmadienį Los Andžele vyksiančioje ceremonijoje.

Net į šešias nominacijas pretenduoja kino hitų formulę atradusio britų režisieriaus Danny Boyle’o naujasis kūrinys „127 valandos” (127 Hours). Tikrą 2003 m. įvykį Jutos valstijos kanjonuose liberaliai vaizduojantis filmas apie žmogaus valią, atsparumą skausmui ir viską iškęsti padedantį savisaugos instinktą nusitaikė į geriausio filmo, geriausio scenarijaus, geriausios muzikos ir kitas nominacijas. Alpinistą Aaroną Ralstoną tobulai suvaidinęs Jamesas Franco ne tik pretenduoja gauti geriausio aktoriaus apdovanojimą. Renginio metu šis aktorius ir taip žibės visu ryškumu – būtent jis ves šių metų „Oskarų“ apdovanojimų ceremoniją su žaviaja kolege Anne Hathaway.

„Kino pavasario“ žiūrovai taip pat išvys geriausio filmo užsienio kalba kategorijoje nominuotą režsieriaus Denis Villeneuve šokiruojančią dramą „Moteris, kuri dainuoja“ (Incendies). Tai pasakojimas apie dvynius brolį ir sesę bei jų nepaprastą kelionę bandant gabalėlis po gabalėlio sudėlioti sudėtingą šeimos praeitį, išsiaiškinti mamos (būtent jai liudininkai sugalvojo pravardę “Moteris, kuri dainuoja”) skausmingus išgyvenimus ir pažinti savo tėvą. Beje, praėjusiais metais „Kino pavasaryje“ rodyta ir ypač stiprių nervų žiūrovų pagyrų sulaukusi graikų psichologinė drama „Iltinis dantis“ (Dogtooth) taip pat pretenduoja gauti Oskarą kaip geriausias filmas užsienio kalba.

Australų filmas „Žvėrių karalystė“ (Animal Kingdom) yra nominuotas geriausios antraplanės aktorės kategorijoje. Tai stipri kriminalinė drama, vaizduojanti įtemptą nusikaltėlių šeimos kovą su policija, ir į šiuos spąstus patekusius kasdienius gyvenimus. Režisieriaus Davido Michodo „Žvėrių karalystė“ 2010 m. Sandanso festivalyje buvo apdovanotas Didžiuoju žiuri prizu.

Paskutinę minutę “Kino pavasario” programą papildė pernai Sandanso ir Berlyno kino festivaliuose sužibėjusi jautri drama “Vaikams viskas gerai” (The Kids Are All Right), pretenduojanti 4 “Oskarams” už geriausią filmą, geriausią scenarijų, geriausią aktorės vaidmenį ir geriausią antro plano aktoriaus vaidmenį. Režisierės Lisos Cholodenko asmenine patirtimi paremtas filmas kviečia susipažinti su šiuolaikine dviejų moterų šeima, kurios pamatus išjudina jų vaikų netikėtai surastas spermos donoras ir biologinis tėtis. “Oskaro” premijai ketvirtą kartą pretenduojanti Annette Benning laikoma svarbiausia konkurente nominacijos favoritei Natalie Portman. Filme taip pat vaidina sulig kiekvienais metais pastebimai tobulėjanti jaunoji aktorė Mia Wasikowska, kuri 2007 m. viešėjo Lietuvoje ir filmavosi Edwardo Zwicko karinėje dramoje “Pasipriešinimas” (Defiance).

Vilniaus žiūrovai galės įvertinti du Oskarams nominuotus dokumentinius filmus – „Restrepo“ ir „Savų darbas“ (Inside job). Geriausiu dokumentiniu filmu 2010 m. Sandanso festivalyje pripažintas filmas „Restrepo“ mums rodo šiurpią Afganistano kareivių realybę vienoje iš pavojingiausių Afganistano vietų – Korengalio slenyje. Vaizdai tokie tikroviški, perteikiantys baimę, mūšio laukimą, nuobodulį, kad žiūrovas gali pasijusti, jog pusantros valandos buvo dislokuotas smėlėtame bunkeryje.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Vienas filmo režisierių, Timas Hetheringtonas, yra laimėjęs pasaulio spaudos fotografijų konkursą už nuotraukas iš Afganistano.

Kitą aktualią temą nagrinės 2010 m. Kanų festivalyje pristatytas filmas „Savų darbas“. Tai 2008-ųjų pasaulinės finansų krizės anatomija. Prieš dvejus metus filmas apie finansinio pasaulio subtilybes kažin ar ką būtų sudominęs, tačiau dabar, kai kiekvienas turi savo nuomonę, apie tai, kas kaltas, dėl sugriuvusio pasaulinio kortų namelio, Charleso Fergusono informatyvus, išsamus ir žaismingas tyrimas sulaukia milžiniško susidomėjimo visame pasaulyje. Ne tik dėl aktualios filmo temos, bet ir dėl pagrindinės minties – krizę sukėlė JAV prezidento pasitikėjimą turėję asmenys.

Laikas.lt

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top