Now Reading
Kovoje prieš rusus – amerikietiška beždžionė (Video, foto)

Kovoje prieš rusus – amerikietiška beždžionė (Video, foto)

Kovoje prieš rusus – amerikietiška beždžionė (Video

Beždžioniukas Hamas jau prieš 50 metų pabuvojo kosmose. Taip svarbiausiose XX a. varžybose Jungtinės Valstijos siekė pralenkti Tarybų Sąjungą, rašo „Daily Mail“.

Kai rusai jau beveik buvo pasiruošę į kosmosą nusiųsti žmogų, amerikiečiai visgi nusprendė išsiaiškinti, kaip orbitoje jaučiasi artimiausias žmogui gyvūnas. Tarybų Sąjungai 1957 metų lapkričio 3 dieną pakako išbandyti kaip „Sputnik 2“ kapsulėje jaučiasi benamė kalė mišrūnė Laika, nors ji padvėsė po kelių valandų nuo skrydžio pradžios, o deguonies turėjo visai savaitei. 

Kitaip nei sovietinėje šuniško likimo versijoje, amerikiečiai buvo numatę beždžioniuką grąžinti į Žemę gyvą ir sveiką. Vardas Hamas jam duotas dėl vietos, iš kurios jis pakilo. Tai „Hollomano aerokosminio medicinos centras“, HAM, esantis Niu Meksikoje.

Iš 40 kosminiais tikslais mokytų šimpančių tik ši trimetė buvo atrinkta kaip geriausia. Kelionei visos beždžionės ruoštos apie 2,5 metų, mokant jas į pateiktas užduotis atsakyti remiantis šviesos ir garsiniais signalais. Pamačiusi mėlyną šviesos blyksnį šimpandzė per 5 sekundes turėjo nulenkti svirtelę ir už tai gaudavo bananų. Jei nespėdavo, jos padus „pakutendavo“ lengvas elektros šokas. Mokslininkai aiškinosi, kaip žmogbeždžionės reaguoja įtampą, greitį ir šilumą.

1961 m. sausio 31-osios išvakarėse „Mercury-Redstone 2“ misijai buvo atrinkti patinas Hamas ir patelė Minnie, tačiau pastaroji skrydžio dieną jautėsi ne tokia guvi, tad pasirinktas žygiui pasirinktas jos draugas. Vos pakilęs Hamas susidūrė su daugybe problemų – pakilimo greitis viršijo numatytą (2,298 m/s vietoj 1,970 m/s), kapsulė atsidūrė aukščiau virš žemės nei buvo planuota (253 km vietoj 185 km), trūko deguonies. Praėjus vos 6 minutėms po starto kapsulė jau skriejo 9,426 km/val. greičiu vietoj numatytų 7,081 km/val.

Atlanto vandenyne Hamo pilotuojamas „erdvėlaivis“ atsidūrė po 16 minučių ir 39 sekundes trukusio skrydžio. Moksline prasme jis padarė viską, kas buvo liepta – sureagavo į 50 komandų.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Vėliau jis dienas leido Nacionaliniame zoologijos sode Vašingtone, tada buvo perkeltas į Šiaurės Karolinos zoologijos sodą, kur sulaukęs 25 metų amžiaus baigė gyvenimą. Pagrindinė jo varžovė Minnie nugaišo sulaukusi 41-rių, 1998 metais.

Po primato pasirodymo kosminėje erdvėje prasidėjo tikrasis didžiųjų valstybių mūšis. Amerikiečių bandymą rusai įvertino kaip suborbitinį. 1961 m. balandžio 12-ąją Tarybų Sąjungos kosmonautas Jurijus Gagarinas tapo pirmuoju žmogumi kuris su „Vostok 1“ pakilo į kosmosą. 1961 m. gegužės 5-ąją virš Žemės pakilo pirmasis amerikietis Alanas B. Shepardas.

Nerijus Drochneris
Nuotr.„Daily Mail“, „Wikipedia“

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top