Now Reading
Išrinkta geriausia metų knyga

Išrinkta geriausia metų knyga

Išrinkta geriausia metų knyga

Knygų mugei įsibėgėjus turime ir geriausią metų knygą! Suaugusiųjų kategorijoje 2010-ųjų Metų knygos titulą laimėjo Marcelijaus Martinaičio biografiniai užrašai „Mes gyvenome“ (Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla).

Autorius atsiminimų knygoje kalba apie savo vaikystę ir paauglystę, bėgusią anų laikų Lietuvos kaime, atskleidžia žmonių pasaulėžiūrą ir mąstyseną, įžvalgiai lygina su smarkiai pasikeitusiu vėlesnių laikų pasauliu.

Mažieji skaitytojai ir jų tėveliai 2010-ųjų Metų knyga vaikų kategorijoje išrinko Rimanto Černiausko istorijų knygą „Vaikai ir vaiduokliai“ (Versus aureus), kurioje pasakojama, kaip smagu būtų eiti į mokyklą, jei vaikų ten kasdien lauktų mažas vaiduokliukas.

Paauglių kategorijoje Metų knyga išrinkta Vytauto Račicko „Baltos durys“ (leidėjas V. Račickas). Romane autorius pasakoja apie paauglius, jų svajones, ieškojimus ir klystkelius. Išties liūdna istorija, kuri gali paliesti kiekvieną iš mūsų.

Akcijos metu skaitytojai iš ekspertų komisijos pasiūlytų knygų penketukų kasmet renka Metų knygas trijose kategorijose: Metų knygą vaikams, Metų knygą paaugliams ir Metų knygą suaugusiesiems. Šiemet už Metų knygą balsavo rekordinis skaitytojų skaičius – 17.932. Balsuoti buvo galima specialiai tam sukurtoje interneto svetainėje, siųsti laiškus su balsais elektroniniu bei paprastu paštu.

Metų knygos rinkimų tikslas – skatinti Lietuvos gyventojus domėtis šiuolaikine lietuvių literatūra, kelti mūsų visuomenėje skaitymo prestižą. Akcijos idėja – pristatyti geriausius praeitais metais išleistus lietuvių literatūros kūrinius. Metų knygos rinkimuose dalyvaujančios knygos skelbiamos kiekvieną rudenį.

Vasario 20 d. 14 val. Vilniaus knygų mugėje, Forume bus apdovanoti lietuvių autoriai, laimėję „Metų knygos“ titulą, bei dvidešimt Metų knygos rinkimuose dalyvavusių skaitytojų, atrinktų burtų keliu.

Metų knygos rinkimai vyksta kasmet nuo 2005 m. ir jau tapo svarbiu tradiciniu Lietuvos kultūros įvykiu. Šią akciją, įtrauktą į 2006 m. Vyriausybės patvirtintą Skaitymo skatinimo programą, rengia Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija, Lietuvos Respublikos kultūros ministerija, Nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, o nuo 2010-ųjų – ir Skaitymo ir kultūrinio raštingumo asociacija. Akcijos rėmėjas Ūkio bankas.

Išrinkta ir gražiausia knyga

Tarptautinėje Vilniaus knygų mugėje įteikti apdovanojimai XVIII Knygos meno konkurso „Vilnius 2010“ nugalėtojams. Konkursą rengia LR kultūros ministerija.

Šiemet konkursui savo knygas pateikė 48 leidyklos, spaustuvės ir knygų dailininkai.

Pagrindinė Metų premija skirta Tomui Mrazauskui už Rūtos Janonienės knygos „Bernardinų bažnyčia ir konventas Vilniuje” apipavidalinimą.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Vilniaus dailės akademijos premija – Ernestui Šimkūnui už Kristinos Jokubavičienės „Tarp atėjimo ir išėjimo. Algis Kliševičius” apipavidalinimą.

Dailininkų sąjungos premija – Broniui Leonavičiui už knygą „Bronius Leonavičius. Knyginė grafika / plakatai / pašto ženklai / piešiniai / kaligrafinės kompozicijos ir objektai”.

Taip pat po vieną premiją kiekvienoje teminėje grupėje (šešios premijos) ir kiekvienoje teminėje grupėje dar dviejų knygų dailininkai buvo apdovanoti diplomais.

Kultūros ministerija, bendradarbiaudama su Lietuvos dailininkų sąjunga ir Vilniaus dailės akademija, kasmet organizuoja knygos meno konkursą. Nuo 1993 m. kasmet rengiamo konkurso tikslas – išrinkti geriausias, meninio apipavidalinimo ir poligrafinio atlikimo požiūriu, praėjusiais kalendoriniais metais Lietuvos leidyklų išleistas knygas; skatinti knygų dailininkus, leidėjus ir poligrafijos specialistus puoselėti Lietuvos knygos meną ir knygos kultūrą.

Laikas.lt

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top