„Kitų knygų“ renginiai mugėje kurs kontrkultūros atmosferą

Radikalios kontrkultūrinės ir netradicinės literatūros leidykla „Kitos knygos“ Vilniaus knygų mugėje (VKM) kurs laisvą alternatyvios kultūros atmosferą.

Per dvi dienas – vasario 18 ir 19 d. – leidykla surengs net septynis renginius, leisiančius mugės lankytojams pasinerti į kontroversišką literatūrinio andergraundo bei socialinės kritikos pasaulį.

Vasario 18 d., penktadienį, 17 val., VKM konferencijų salėje 5.1 rinksis literatūrinio Amerikos chuligano Charleso Bukowskio gerbėjai. „Kitos knygos“ neseniai išleido „Holivudą“ ir „Moteris“ – du paskutinius Charleso Bukowskio romanus lietuvių kalba. Šia proga leidykla pakvies į Šiaulių menininkų muzikinį spektaklį „Pilmatis“, sukurtą Ch. Bukowskio poezijos motyvais. Muzikinį ir poetinį „Pilmaties“ vyksmą kurs aktorius Rolandas Dovydaitis, muzikantai Gintaras Dzidolikas, Tomas Lavickas, Gintautas Gascevičius ir dailininkė Saulė Žukauskaitė. Tiems, kurie tikisi išgirsti lietuviškai ausiai įprastus silabotoninius sąskambius, teks įtempti klausą, nes Ch. Bukowskio ritmika kitokia. Tai gilus kalbėjimas iš gelmės į gelmę, kaip kalbama naktį.

Vasario 18 d., 19 val., VKM konferencijų salėje 5.5 rengiami poeto ir fotografo Juliaus Kelero erotinės poezijos skaitymai. Eilėraščius skaitys autorius ir aktorė Jolanta Dapkūnaitė. Renginyje dalyvaus Agnė Narušytė, Nerijus Milerius, Alis Balbierius ir Kęstutis Navakas. „Kitos knygos“ išleistą erotinės poezijos rinkinį „Tai tu“ autorius šmaikščiai vadina „Giesmių giesme pagal Julių Kelerą“. Tai septintoji poeto ir fotografo poezijos knyga, kurioje polifoniškai susipina keli pagrindiniai motyvai – amžinojo moteriškumo ilgesys ir nostalgiška refleksija apie tai, ką reiškia vyro gyvenime moteris. Atsakymas, sugulęs į poezijos eilutes, turėtų paliudyti, kad gyvenimas yra gražus, o kasdienybė – prasminga.

Vasario 18 d., 20 val., VKM Forume vyks vieša diskusija „Lietuvos krizės įveikimo keliai ir klystkeliai“, kurioje dalyvaus knygos „Lietuvos krizės anatomija“ autorius Stasys Jakeliūnas, Vilniaus universiteto Teorinės ekonomikos katedros vedėjas prof. Povilas Gylys ir Lietuvos banko Ekonomikos departamento direktorius Raimondas Kuodis. Kartu su publika bus aptariamos pastarųjų metų ekonominės krizės priežastys bei galimi jos įveikimo būdai. Klausimų ir atsakymų forma vyksianti diskusija bus iliustruota ekrane rodomomis Ryčio Daukanto karikatūromis.

Vasario 19 d., šeštadienį, 16 val., VKM konferencijų salėje 5.5 vyks virtualus susitikimas su garsiu slovėnų filosofu ir socialiniu kritiku Slavojumi Žižeku. Kas yra smurtas, kokios jo formos ir kaip jis reiškiasi nūdienos pasaulyje? Iš šiuos klausimus atsakys neseniai išleistos knygos „Smurtas“ („Violence“, 2008) autorius S. Žižekas. Videokonferencijoje „Slavojaus Žižeko minčių vingiais“ dalyvaus DEMOS kritinės minties instituto direktorius Andrius Bielskis, filosofas Gintautas Mažeikis, filosofė Audronė Žukauskaitė ir psichologė Aušra Budrytė. Į diskusiją internetinio videoryšio pagalba įsitrauks ir knygos autorius Slavojus Žižekas.

Vasario 19 d., 17 val., VKM konferencijų salėje 5.5 rengiama videodiskusija „Psichopataloginių būsenų analizė J. G. Ballardo kūryboje“. Britų rašytojo J. G. Ballardo romanuose „Avarija“ ir „Saulės imperija“, kuriuos neseniai išleido „Kitos knygos“, preciziškai tyrinėjamos žmonių psichologinės būsenos, kurias įprasta vadinti „patologijomis“ ar „iškrypimais“. Videodiskusijoje bus rodomos filmų, sukurtų pagal šiuos romanus, ištraukos. Tai 1987 m. režisieriaus S. Spielbergo sukurta karo drama „Empire of the Sun“ ir šokiruojantis 1996 m. režisieriaus D. Cronenbergo filmas „Crash“. Filmų ištraukas komentuos psichoterapeutė Genovaitė Bončkutė ir poetė Aušra Kaziliūnaitė.

Vasario 19 d., 19 val., VKM konferencijų salėje 5.2 mugės lankytojai kviečiami į teminį vakarą „Kaip Alleno Ginsbergo poezija revoliucionizavo Ameriką“. „Kitų knygų“ leidykla pristatys Alleno Ginsbergo – legendinės XX a. asmenybės, iš esmės pakeitusios amerikiečių literatūrą, – pirmąją poezijos knygą lietuviškai. Renginyje prisiminimais dalinsis Rolandas Rastauskas, 1984 metais bendravęs su Allenu Ginsbergu, kai šis drauge su garsių JAV literatų delegacija lankėsi Vilniuje. Trumpą pranešimą „How Ginsberg Revolutionized America Through Poetry“ perskaitys amerikiečių poezijos žinovas Jake‘as Levine‘as, pagal „Fulbright“ programą dirbantis Vilniuje. Alleno Ginsbergo vertėjai Marius Burokas ir Kasparas Pocius pasidalins keletu savo verstų tekstų.

Vasario 19 d., 20 val., VKM konferencijų salėje 5.3 rengiamas miesto literatūros, repo ir slemo koncertas, skirtas naujam Aleksandros Fominos romanui „Mes vakar buvom saloje“. Renginyje dalyvaus romano autorė A. Fomina, repo atlikėjas MC Messiah ir „slam“ poezijos atlikėjas Žygimantas Kudirka. Tekstams gyvai kompiuteriu akomponuos Jacquesas Gaspardas Biberkopfas. Literatūra, repas ir poetinis slemas susijungs į organišką miesto kultūros kompoziciją, kurią vainikuos slemo ir repo stiliumi atliekamas A.Fominos romano „Mes vakar buvom saloje“ fragmentas.

Laikas.lt

Holivudas, kitos knygos, knygos, Vilniaus knygų mugė

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai