Now Reading
Vasarą Lietuvoje koncertuos Moby!

Vasarą Lietuvoje koncertuos Moby!

Vasarą Lietuvoje koncertuos Moby!

Birželio 13-oji kiekvieno Lietuvos melomano kalendoriuje bus apibraukta raudonai. Tai diena, kai Trakų pilyje vyks festivalis „Tuborg green sound castle“ ir jame karaliaus elektroninės ir šokių muzikos genijus Moby.

Pagaliau ta diena atėjo, kai kultinis amerikiečių DJ, dainininkas ir kompozitorius Moby atvyksta į Lietuvą. Jis su savo muzikantų grupe gerbėjams pristatys ypatingą muzikos, šviesos ir vizualinių efektų šou, kuriame skambės ne tik kompozicijos iš naujausio Moby albumo „Wait for Me“, bet ir vizitine kortele tapę žymiausi menininko kūriniai – „Go“, „Porcelain“, „Why Does My Heart Feel So Bad?“, „Natural Blues“, „Lift Me Up“ ir daugelis kitų.

Moby (tikras vardas Richardas Melville Hallas) gimė 1965 m. rugsėjo 11 d. Niujorke, Harlemo rajone. Kai berniukui sukako dveji, jo tėvas tragiškai žuvo autokatastrofoje, tad vaiką augino motina, kuri pirmoji patikėjo sūnaus talentu ir nuolat skatino jo kūrybinius sugebėjimus. Jau būdamas devynerių, Moby pradėjo studijuoti muzikos teoriją, o taip pat mokėsi groti klasikine ir bosine gitara, skambinti fortepijonu ir mušti būgnais. Sceninis Richardo pseudonimas „Moby“ atsirado dėl giminystės ryšių su amerikiečių rašytoju Hermanu Melville’iu, 1851 m. sukūrusiu romaną „Moby-Dick“ („Mobis Dikas“). Šis kūrinys įtrauktas į Amerikos literatūros lobyną, o jo autorius Hermanas Melville’is yra Moby pro-pro-pro-prosenelis.

Paauglystėje Moby grojo gitara įvairiose muzikos grupėse, pradedant pankų kolektyvu „The Vatican Commandos“ ir baigiant alternatyvaus roko komanda „Ultra Vivid Scene“, tačiau 1989 metais pankų stilių iškeitė į elektroniką. Pirmas atlikėjo albumas „Moby“ pasirodė 1992 metais, jį sudarė 12 techno stiliaus kūrinių (vėliau šis albumas buvo perleistas kitu pavadinimu „The Story So Far“).

Pirmoji sėkmė. 1991 m. singlas „Go“ su semplais iš populiaraus televizijos serialo „Twin Peaks“ pateko į Didžiosios Britanijos „Top 10“ ir buvo parduotas daugiau kaip milijonu tiražu. Po pirmos žymios sėkmės Moby remiksavo dainas garsioms grupėms ir dainininkams, tokiems kaip Michaelas Jacksonas, „Pet Shop Boys“, Brian Ino, „Depeche Mode“, „Erasure“, „Orbital“ ir kitiems.

Pasaulinį pripažinimą Moby pelnė 1999 m., išleidęs albumą „Play“. Anot muzikos kritikų, tai pakankamai lėtas ir melancholiškas darbas, tačiau iki tobulybės iškristalizuota melodika nepaliko abejingų ne vieno milijono klausytojų. Būtent tokios chill-out ir ambient muzikos elektroninės sintezės, regis, laukė kiekvienas gerą muziką vertinantis žmogus. Albumas sulaukė didžiulės komercinės sėkmės, buvo parduotas daugiau kaip 10 milijonų tiražu, 26-iose šalyse jis tapo platininiu, 3 metus iš eilės buvo nominuotas „Grammy“ apdovanojimui, sulaukė vertingų muzikos televizijos kanalų „MTV“ ir „VH1“ prizų. Viso išleidęs daugiau kaip 50 singlų, 9 studijinius albumus (paskutinis „Wait for Me“ pasirodė 2009 m.), 15 rinktinių bei remiksų albumų bei per savo gyvenimą jau surengęs daugiau kaip 3 tūkst. koncertų, Moby laikomas vienu svarbiausių ir įtakingiausių muzikantu, iš esmės pakeitusiu elektroninės muzikos istoriją.

Šiuo metu Moby gyvena Niujorke, Manhattane. Nuo 1980-jų yra prisiekęs veganas (visiškai nevartojantis jokių gyvūninės kilmės produktų, nedėvintis rūbų iš odos, kailių, pūkų ir šilko), gina gyvūnų teises ir aktyviai bendradarbiauja su organizacijomis PETA bei „Move On“. Vienu metu buvo arbatos krautuvės „TeaNY“ ir mažo restorano Niujorke bendrasavininkas, kuriame laisvalaikiu kartais pats aptarnaudavo klientus. Taip pat Niujorke yra subūręs artistų grupę „Little Idiot Collective“.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Jau antrus metus iš eilės žaliai Trakų pilį spalvina TUBORG, dovanojantis pasaulinio lygio žvaigždžių pasirodymus kokybiškos muzikos gerbėjams. Roko gerbėjai puikiai prisimena „Tuborg green rock castle“ festivalį, vykusį pernai, kuriame pasirodė „Apocalyptica“ ir „The Rasmus“. Idėja klausytis teisingos muzikos gražioje istorinėje vietoje pasiteisina ir šiemet Moby savo pasirodymu tęs šią tradiciją.

Bilietai prekyboje nuo vasario 22d. 10:00 val. Bilietais prekiauja BILIETŲ PASAULIS

Laikas.lt

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top