„Robonautas 2“ – pirmasis į kosmosą pakilsiantis robotas-humanoidas (Foto, video)

„Robonautas 2“ taps pirmuoju robotu-pagalbininku, dalyvausiančiu vasario 24 d. prasidėsiančioje 39-ojoje kosminio erdvėlaivio „Discovery“ misijoje STS-133 į Tarptautinę kosminę stotį (TKS).

11 dienų vyksianti Nacionalinė aeronautikos ir kosmoso administracijos (NASA) misija bus paskutinė šiam vienam iš trijų JAV „Space Shuttle“ programoje naudotų erdvėlaivių. 

Pirmadienį Kenedžio kosminių skrydžių centre (Florida, JAV) kelionei pradėtas ruošti erdvėlaivis „Discovery“ dar pernai metų lapkritį turėjo vykti į paskutinę misiją, tačiau planus sužlugdė nesandarus kuro bakas ir dujų nuotėkis, skelbia „Daily Mail“.

Humanoidas kodiniu pavadinimu R2 pirmiausia „atliks praktiką“ uždaroje patalpoje. Kai jis nukris, likę šeši („žmogiški“)misijos astronautai galės „pagalbininką“ pakelti ir toliau bandyti.



„Jei jis neišsilaikytų atviroje erdvėje, tai taip ir liktų kaboti prie kosminio erdvėlaivio“, - teigė Robas Ambrose iš NASA Džonsono kosminio centro, skelbia gizmag.com.

„Robonautui 2“ skirtos „kosminės kojos“ bus primontuotos kiek vėliau, o kelionės pradžioje jis turės liemenį, galvą ir rankas. Būtina ir toliau tobulinti roboto humanoido programinę įrangą. Net ir be jo kojų R2 bus nuolat užimtas. Iš pradžių robonautas imsis darbo prie valdymo pulto – išmoks valdyti laivą, kuriame daugybė įvairių jungiklių, mygtukų ir jungčių – viso to, ką dabar atlieka patys astronautai.

Gavęs kojas, R2 turės imtis kitos veiklos – valyti turėklus, siurbti oro filtrus ir dar daug kitų dalykų, kuriems astronautai sugaišdavo begales laiko. NASA teigimu, robotas būtų pirmosios pagalbos teikėjas avarijos atveju. Įvykus avarijai viduje ar išorėje, šeši astronautai galės pasitelkti jo „akyse“ įtaisytas vaizdo kameras, susidaryti trimatį vaizdą problemos židinyje ir ją spręsti.



Panaši lemtis laukia ir kitų dviejų seniai naudotų kosminių erdvėlaivių. „Endeavour“ į tokią paskutinę misiją išsiruoš jau balandžio 19 d., o „Atlantis“ - birželio 28-ąją.

Parengė Nerijus Drochneris
Nuotraukos: NASA

Discovery, humanoidas, kosmosas, NASA, robotas

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai