Now Reading
Stalo žaidimai – neatsiejama laisvalaikio dalis

Stalo žaidimai – neatsiejama laisvalaikio dalis

Stalo žaidimai – neatsiejama laisvalaikio dalis

Turbūt nerastume žmogaus, kuriam niekada neteko žaisti stalo žaidimų. Nuo įprastų kortų, šachmatų, domino, šaškių, „jūrų mūšio“, stalo teniso iki šių laikų pamėgtų „Jengos“, „Rinka prekyba“, „Uno“… žaidimų sąrašas ir pasiūla išties didelė. Kaip atrasti savąjį žaidimą ir tinkamai pasirinkti iš siūlomos įvairovės?

Gyvename tokiame amžiuje, jog su stalo žaidimų ypatybės gali nustebinti ir nudžiuginti bet kurį asmenį. Nesvarbu ar tai bus programeris ar banko tarnautojas, o gal menininkas… Duonos ir žaidimų norisi visiems, tad rinka stengiasi pasiūlyti kuo didesnę žaidimų įvairovę ir patenkinti skirtingus poreikius.

Kaip pasirinkti tinkamą žaidimą?

Susiruošėte pirkti dovanos, o gal norite draugų kompaniją nustebinti popiete žaidžiant stalo žaidimus? Susidursite su išties nemenku iššūkiu. Rinkdamiesi galime pasikliauti draugų, pardavėjų rekomendacijomis, pamėginti apsilankyti stalo žaidimų klubuose ir pažaisti prieš perkant. Jei neturite galimybės praktiškai išbandyti pasirinkto žaidimo specializuotuose klubuose, nenusiminkite, nes apie žaidimų populiarumą taip pat galima sužinoti iš stalo žaidimų klubų forumų, pasikliauti „topais” bei gerbėjų statistika.

Jei nepasitikite „neformalia“ informacija, pasidomėkite pasauliniais stalo žaidimų apdovanojimais: Vokietijos „Spiel des Jahres”; „Deutscher Spiele Preis”; JAV „Boardgame of the year” ir kitais.

Dar vienas būdas tinkamai pasirinkti – apsilankyti specializuotoje žaidimų parduotuvėje.

Laikas.Lt pakalbino „Žaislų akademijos” atstovę Tatjaną, kuri papasakojo, kaip nepaklysti žaidimų labirintuose ir į ką reikėtų atkreipti dėmesį renkantis tinkamiausią žaidimą.

Žaidimus grubiai galima suskirstyti į tris pagrindines grupes – žaidimai vaikams, žaidimai suaugusiems ir žaidimai skirti visiems arba dar vadinami šeimos žaidimais.

Pasak pašnekovės, svarbiausia nepasimesti žaislų įvairovėje ir atsakyti sau į kelis klausimus – „Kokio amžiaus žmogui perku žaidimą?“, „Ką noriu su juo veikti, lavinti?“, „Ar noriu smagiai praleisti laiką daug nemąstydamas ar kaip tik ieškau iššūkių ir naujų proto galių, strateginių, skaičiavimo įgūdžių išbandymų?“, „O gal noriu žaisti su savo vaikais?“. Pavyzdžiui, jei renkate žaidimą vaikams būtinai pamąstykite, ar norite lavinti vaiko gebėjimą skaičiuoti, ar pažinti spalvas, o gal bendravimo įgūdžius ir pan. Dar reikėtų nepamiršti, jog geriausia, kai su vaikais žaidžia ir suaugęs, kuris atlieka savotišką moderatoriaus funkciją ir padeda gauti didžiausią naudą iš konkretaus žaidimo. Suaugusiems skirti žaidimai dažniausiai būna skirstomi – nuo lengvų, vadinamųjų vakarėlių žaidimų, tokių kaip „Jenga“, „Jungle speed“, iki sudėtingų – „Katano salos naujakuriai“, „Puerto Rico“, „Agricola“, „Carcassonne“ ir pan.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Kokie žaidimai „ant bangos“?

Tatjana papasakojo, jog žmonės gan įvairiai renkasi žaidimus ir labai griežtų mados tendencijų išskirti būtų praktiškai neįmanoma, tačiau šiuo metu perkamiausi žaidimai vaikams: „Meškutis, bitės ir medus“, „Eime grybauti“,“Keliaukime po Lietuvą“, „Mano abėcėlė“. Suaugusius dažniausiai lepina „Rinka prekyba“, „Verslininkas“, „Sudoku“, „Carcassonne“. Šeimos laisvalaikiui dažniausiai renkamasi: „Formulė 1“, „Ei, čia mano žuvis“, „Superfermeris“, „Vilkai ir avys“, vakarėliuose nepralenkiamais išlieka „Alias“, „Jenga“, „Uno“, „Bomba“ ir pan.

Tikėtina, kad ateityje susidomėjimas žaidimais tik didės ir norinčiųjų išbandyti savo jėgas įveikiant vis naujus iššūkius tik daugės.

Sėkmės renkantis savo žaidimą, o jei dar nežaidėte būtinai pabandykite!

Parengė Viktorija Gudelė

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top