Now Reading
Į dangų kylantys balionai ragins moteris apsisaugoti nuo gimdos kaklelio vėžio

Į dangų kylantys balionai ragins moteris apsisaugoti nuo gimdos kaklelio vėžio

Į dangų kylantys balionai ragins moteris apsisaugoti nuo gimdos kaklelio vėžio

Sausio 26d., trečiadienį, 18 val. nuo Baltojo tilto Vilniuje į dangų pakils 300 balionų su bengališkomis ugnelėmis. Ši socialinė akcija, pavadinta „Apsaugok savo svajones“, skiriama prevencijos prieš gimdos kaklelio vėžį (GKV) savaitei, kuri jau penktą kartą minima Europoje. Taip siekiama atkreipti Lietuvos moterų dėmesį į šią grėsmingą ligą ir paraginti laiku pasitikrinti sveikatą.

Akcijos, kurią organizuoja viešoji įstaiga „Mes prieš gimdos kalelio vėžį“, metu planuojamų paleisti balionų skaičius – trys šimtai – yra neatsitiktinis. Būtent tiek moterų per metus pasiglemžia ši klastinga liga mūsų šalyje, ir visų jų svajonėms nebūna lemta išsipildyti. Per savaitę Lietuvoje nuo GKV miršta penkios moterys, nors pasak specialistų – tai visiškai beprasmiškos netektys, kurioms galima lengvai užkirsti kelią.

„Gimdos kaklelio vėžio prevencija yra pati efektyviausia ir pigiausia iš visų onkologinių susirgimų, todėl paradoksalu, o kartu ir skaudu, jog dėl šios ligos kasmet vis dar prarandame tiek daug moterų. Manau, kad būtina kalbėti apie šią problemą, kurią nesunkiai galima spręsti daug efektyviau ir veiksmingiau. O ant Baltojo tilto įvyksianti akcija yra puikus būdas atkreipti moterų ir merginų dėmesį į šią opų klausimą“, – teigia Dr. Daiva Vaitkienė, Lietuvos ginekologų-akušerių draugijos prezidentė, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Akušerijos ir ginekologijos klinikos docentė, Onkoginekologijos sektoriaus vadovė.

Pasak docentės, Lietuvoje jau šeštus metus vykdoma Valstybės finansuojama patikros programa, kuri davė akivaizdžių rezultatų. Žiniasklaidoje nuolat pasirodo informacinės publikacijos apie GKV, moterys vis dažniau profilaktiškai tikrinasi sveikatą ir t. t. Tačiau vis dar pasitaiko atvejų, kai gydytojo kabinte apsilankiusi moteris būna net negirdėjusi apie GKV ir jo prevencijos būdus. Būtent tokių moterų ir merginų dėmesį siekiama atkreipti balionų paleidimo akcija.

Nustatyta, kad kuo labiau šalis yra išsivysčiusi, tuo ir susirgimų gimdos kaklelio vėžiu joje yra mažiau. Pavyzdžiui, Suomijoje, kur jau daugiau nei 30 metų vykdoma GKV patikros programa, fiksuojama mažiausiai susirgimų Europoje: 5 atvejai šimtui tūkstančių gyventojų. Palyginimui, Lietuvoje šis rodiklis viršija 20, o mažiau išsivysčiusiose Azijos, Afrikos šalyse jis svyruoja tarp 40-60 susirgimų.

Doc. D. Vaitkienės teigimu, svarbiausia GKV priežastis yra lytiniu keliu plintanti infekcija – žmogaus papilomos virusas. Nustačius šio viruso nulemtus pakitimus ikivėžinėje stadijoje, galima visiškai pasveikti, išvengti invazinės onkologinės ligos ir jos sukeltos mirties. Riziką susirgti GKV didina rūkymas, dažna lytinių partnerių kaita, ankstyvas lytinis gyvenimas, dažnas gimdymas (daugiau negu 7 kartus).

Jeigu moteris jau yra apsikrėtusi didelės onkologinės rizikos žmogus papilomos virusu ir vartoja hormoninius kontraceptinius preparatus, rizika susirgti GKV taip pat išauga, nes hormoninė kontracepcija mažina savaiminio organizmo apsivalymo nuo viruso tikimybę.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Europos gimdos kaklelio vėžio prevencijos savaitės metu vyks ir daugiau renginių, kurių tikslas – atkreipti visuomenės ir politikų dėmesį į šią problemą, informuoti moteris apie valstybės teikiamas galimybes išvengti šios ligos ir raginti jomis pasinaudoti. Sausio 26d. Seime vyks konferencija „Lietuva be gimdos kaklelio vėžio”. Konferenciją organizuoja Užkrečiamų ligų ir AIDS centras, Lietuvos akušerių ginekologų draugija, Baltijos imunoprofilaktikos asociacija ir Lietuvos bendrosios praktikos gydytojų kolegija.

Renginio metu bus skaitomi pranešimai apie gimdos kaklelio vėžio paplitimą Lietuvoje ir pasaulyje, pateikiamos Lietuvos ir pasaulio sergamumo ir mirtingumo nuo šios ligos valdymo strategijos. Taip pat bus diskutuojama apie šeimos gydytojo vaidmenį kovoje su gimdos kaklelio vėžiu ir galimą skiepų nuo šio susirgimo kompensavimo sistemos modelį.

Taip pat VU Bibliotekoje (Universiteto g.3), Komunikacijos kampelyje vyksta paroda, kurioje pateikiama informacija apie šią ligą ir jos prevenciją. Sausio 30 d. „Snaigės žygyje“ slidėmis Vilniuje, Antakalnyje už Saulėtekio troleibusų žiedo, bus dalinama informacinė medžiaga, susijusi su šia problema.

Laikas.lt

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top