Now Reading
Knygų lentyna. Sausis

Knygų lentyna. Sausis

Knygų lentyna. Sausis

Šįkart pristatysime kelias lengvam skaitymui tinkamas knygas: Andriaus Užkalnio „Prijaukintoji Anglija” (Vilnius: Baltos lankos, 2010), Jerome’o Davido Salingerio „Aukščiau gegnes, dailidės ir Susipažinkite: Simoras.” (Vilnius: Baltos lankos, 2010) ir Skirmanto Valiulio „Telemano užrašai” (Vilnius: Baltos lankos, 2010).

Dviejų bestselerių („Anglija: apie tuos žmones ir jų šalį”, 2009, ir „Kelionių istorijos”, 2010) autorius, žurnalistas ir keliautojas Andrius Užkalnis tęsia pirmoje knygoje pradėtą pasakojimą. Šį kartą dėmesio centre ne tik patys anglai, jų papročiai ir gyvenimo būdas, bet ir salą kaip laikinus ar nuolatinius namus pasirinkę lietuviai. Nuo darbo Anglijoje paieškų iki lietuvių atliekamų nusikaltimų, nuo skausmingos mišrių santuokų realybės iki mažųjų lietuviukų, užsivilkusių angliškas uniformas ir žygiuojančių į svetimos šalies mokyklas. Autorius apie mūsų tautiečių prisijaukintą šalį pasakoja informatyviai ir jautriai, bet nenuslysta į nereikalingus sentimentus ir – jei reikia – nevengia be gailesčio įkąsti.

„Prijaukintoji Anglija” nekartoja pirmosios knygos, nemina išvaikščiotu taku, bet tuo pačiu autoriaus žvilgsniu įdėmiai skrodžia šalies ir jos taisyklių kertes. Tai lyg dar vienas susitikimas su draugu, su kuriuo pirmą kartą nespėjote iki galo išsišnekėti.

Jerome’as Davidas Salingeris (1919–2010) – vienas didžiausių amerikiečių klasikų, kurio credo – rašyti tik apie labai jaunus žmones. Su jo legendiniu romanu „Rugiuose prie bedugnės” spėjo užaugti jau kelios kartos – jos dievino Salingerio sąmonės srautu grįstus pasakojimus ir vidinius monologus. Būdamas 44-erių jis publikavo priešpaskutinę savo knygą – kiek anksčiau parašytas dvi apysakas – „Aukščiau gegnes, dailidės ir Susipažinkite: Simoras”. Ši knyga tapo 1963-iųjų bestseleriu JAV.

Salingeris tęsia Glasų šeimos istoriją ir šįkart pasakojama apie Simorą – pasakotojo Badžio Glaso brolį, poetą ir literatūros dėstytoją. Pirmoje, kone įtempto veiksmo, apysakoje Badis Glasas išsiprašo iš armijos ir vyksta į Simoro vestuves, jose susirinkę visi, išskyrus patį Simorą. Badis geriau pažinti savo brolį pradeda įsėdęs į automobilį kartu su įpykusiais nuotakos giminaičiais ir pasikvietęs juos į svečius brolio bute… Antroje apysakoje Badis kuria 1948 metais nusižudžiusio Simoro literatūrinį portretą, papildo jį dzenbudizmo, haiku ir Vedų išmintimi.

Skirmantas Valiulis – fotografijos, televizijos ir kino kritikas, menotyrininkas, daugelio įvairių publikacijų kino, fotografijos ir TV klausimais Lietuvos laikraščiuose ir žurnaluose autorius. Lietuvos kinematografininkų sąjungos ir Lietuvos fotomenininkų sąjungos premijų už kritikos darbus laureatas. 1994 m. autoriui suteiktas Tarptautinės fotografijos meno federacijos (FIAF) garbės vardas.

„Telemano užrašai” – tai trumpos esė apie nepriklausomos Lietuvos televizijos formavimąsi. Iš jų susidaro plati panorama – nuo nacionalinio transliuotojo misijos iki menkaverčių laidų, tenkinančių vartotojų visuomenės interesus ir kaprizus. Knygoje šmaikščiai pasakojama apie mums visiems žinomas asmenybes, tikras ir menamas žvaigždes, pikantiškus nutikimus už kadro, ilgam įsiminusias ir seniai pamirštas laidas, vienadienes ir pasaulį sukrėtusias naujienas…

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Televizija – keikiama ir aukštinama – neatsiejama mūsų kasdienio gyvenimo dalis. Ar ji vis prastėja, ar tobulėja, o gal apskritai netoli jos pabaiga? – klausia autorius.

Televizija domiuosi nuo pat jos atsiradimo, taip pat kinu ir menine fotografija, nes viskas Lietuvoje iškilo vienu metu. Jau daugelį metų televizija man yra tarsi vakarinis ritualas, kaip ir kas savaitę rašomi komentarai apie ją periodikai. Per 20 nepriklausomybės metų susikaupė kalnelis užrašų ir publikacijų, kurių rinktinė ir sudaro šią knygą. Išėjo lyg ir mūsų televizijos istorija: kartais rimta, dažnai – apylinksmė, retkarčiais – kartoka. Ir jau niekaip jos nebeišvysime iš savo gyvenimo. Pakeliaukime televizijos labirintais, prisiminkime „žvaigždes“ ir žmones, su kuriais susipažinome iš ekrano. – Skirmantas Valiulis

Malonaus skaitymo!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top