Sterblinės žiurkės ir kanapės - jie turi savo muziejus!

Ar yra toks muziejus, kurį tiesiog svajojate aplankyti? Luvras, Ermitažas – daugeliui puikios jų ekspozicijos kelia susižavėjimą ir pelnytą pagarbą. O gal Jūsų nedomina dailės ir skulptūros meistrų šedevrai ir mieliau vitrinoje matytumėte kiek neįprastus eksponatus? Laikas.lt skuba Jums į pagalbą.

Pradėkime nuo savęs:
 
Žaislų muziejus
 
Tai, jog toks muziejus netrukus išvys dienos šviesą, sužinojome visai neseniai. Tiesa, kol kas ji neturi pastovių patalpų, tačiau tai, ką steigėjas dr. Povilas Blaževičius žada jame parodyti, neabejotinai sutrauks daugybę smalsuolių. Ko vertos prieš kelis dešimtmečius pagamintos vairuojamos rogutės ar senovinių žaislų kopijos, kurias bus galima išbandyti vietoje. Daugiau galite sužinoti muziejaus interneto svetainėje.
 
Pinigų muziejus
 
Tokio modernaus muziejaus Lietuva seniai nėra mažiusi, tad nieko nuostabaus, jog žinia apie jį pasklido labai greitai. Jo įkūrėjas „Lietuvos bankas“ lankytojams suteikia galimybę interaktyviai susipažinti ne tik su Lietuvos bankininkystės istorija, bet ir su itin retais pinigų istorijos eksponatais. Muziejus įsikūręs Vilniuje, Totorių g. 2/8.Daugiau galite sužinoti muziejaus interneto svetainėje.
 
Na, o dabar pasižvalgykime po platujį pasaulį:
 
Tarptautinis NSO muziejus ir tyrimų centras
 
Ši įstaiga įsikūrusi Roswelle, Naujajame Meksike, ir kaip galime numanyti, kaupia ir eksponuoja viską, kas įrodo ateivių egzistavimą ir jų veiklą mūsų planetoje. Na, dėl turinio patikimumo visuomet galima ginčytis, tačiau daugybei čia apsilankančių smalsuolių tai ne motais.Daugiau galite sužinoti muziejaus interneto svetainėje.
 
Nacionalinis laidotuvių istorijos muziejus
 
Šis neįprastas muziejus duris atvėrė 1992 m. rudenį, o jo įkūrėjas L. Waltripas apie jo įsteigimą svajojo net 25 metus. Čia rasime begalę eksponatų, pasakojančių apie laidotuvių tradicijas įvairiuose kraštuose, Popiežiaus salę... Ypatingo dėmesio susilaukia karstų skyrius, kur lankytojus pasitinka neįprasčiausi spalvų ir formos sprendimai, pavyzdžiui, žuvį ar lėktuvą primenančios įkapės. Daugiau galite sužinoti muziejaus interneto svetainėje.
 
Blogo meno muziejus (MOBA)
 
Jis nuo 1993 m. yra įsikūręs Bostone. Steigėjas Scottas Wilsonas tikina, kad jo parengtoje ekspozicijoje išvysime ne šiaip kičą, o kūrinius, kurie iššiskira tam tikras unikaliais „blogo meno“ bruožais. Vienas garsiausių – „Liusė pievoje su gėlėmis“. Tai buvo pirmasis muziejaus eksponatas. Nuolat sulaukiantis lankytojų antplūdžio, muziejus neseniai atidarė antrąją galeriją Somervillyje. Daugiau galite sužinoti muziejaus interneto svetainėje.
 
Tarptautinis Sulabho tualetų muziejus
 
Ši vieta iki šiol susilaukia didelio ne tik lankytojų, bet ir rėmėjų dėmesio. Nėra ko stebėtis:  net 4500 metų siekianti išvietės istorija atspindi ne tik atskirų laikmečių madas, bet ir pačią higienos istoriją ar net atskirų asmenų būdo įpatybes. Turtingoje ekspozicijoje rasime net Louiso XIV tualeto kopiją. Muziejų Naujajame Delyje, Indijoje, 1995 m. įkūrė dr. Bindeswar Pathak, siekdamas atkreipti dėmesį į higienos problemas savo šalyje. Šis muziejus – nemokamas. Daugiau galite sužinoti muziejaus interneto svetainėje.
 
Hašišo, marichuanos ir kanapių muziejus
 
Tai, jog jis įsikūręs Amsterdame, matyt, nieko nenustebins. Kasmet virš 95 tūkst. lankytojų sulaukiantis muziejus gyvuoja jau beveik 26 metus. Pasitelkiant įvairias medijas, čia pristatoma ištisa rūkymo bei šių produktų vartojimo istorija medicinoje, pramonėje ir buityje. Juokais muziejus yra tituluojamas pačiu nelegaliausiu pasaulyje. Muziejaus įdėjos autorius - Benas Donkersas. Daugiau galite sužinoti muziejaus interneto svetainėje.

Sterblinių žiurkių muziejus

Šį 1996 metais duris atvėrusį muziejų galima rasti Torringtone, JAV. Tai, kas rodoma čia, gerokai skiriasi nuo iškamšų, matytų Tado Ivanausko muziejuje. Nedidukėje patalpoje išstatyti eksponatai gyvena savo atskirą, „žmogišką“ gyvenimą, o jų „dizaineris“ – menininkas Shelly Haase. Muziejus yra susilaukęs PETA organizacijos kritikos, tačiau anot vietos valdžia atstovų, sterblinės žiurkės yra didžiulė vietos ūkininkų problema, tad jų medžioklė – pateisinama. Daugiau galite sužinoti čia.
 
Žinoma, į keisčiausiųjų sąrašą gali būti įtraukti daugybė kitų muziejų. Ko verti Cornwallio Burtų muziejus, Tokijo parazitų muziejus, garsėjantis 8, 8 metrų ilgio kaspinuočiu, Kanzaso spygliuotos vielos muziejus ar Triušių muziejai. Visus ir išvardinti būtų sunku. O kokią neįprasčiausią ekspoziciją esate matę Jūs?

Laikas.lt

eksponatai, muziejus

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai