Now Reading
Geriausi kelionių pasiūlymai 2011-iems (1 dalis)

Geriausi kelionių pasiūlymai 2011-iems (1 dalis)

Geriausi kelionių pasiūlymai 2011-iems (1 dalis)

Ką pasaulyje aplankyti šiemet? Vilioja visi žemynai, bet laiko ir pinigų klausimas verčia susimąstyti. „National Geographic Traveler“ pristato 20 nepaprastų kelionių idėjų eiliniam keliautojui. Siūlome susipažinti su pirmuoju dešimtuku.

Ulan Batoras, Mongolija 

Beveik pusė iš 3 milijonų Mongolijos gyventojų – klajokliai, o dauguma likusių gyvena didžiausiame šalies mieste, sostinėje Ulan Batare. Ant Tuul upės įsikūręs kultūrinis, ekonominis ir susisiekimo centras yra ideali vieta leistis į kelionę dvikupriais kupranugariais ar į egzotišką ekspediciją po Gobio dykumą. Mieste praturtina dešimt muziejų, arti esantys nacionaliniai parkai ir virtinė imperijos laikus menančių rūmų ir budistų vienuolynų. 

Taip pat turistų laukia: 

Apsilankymas Narantuule, kur po atviru dangumi įsikūrę 2500 smulkių prekiautojų;

  • viešnagė Gandano (Gandantegchinlen) vienuolyne, didžiausiame Mongolijoje veikiančiame budistų vienuolyne ir gretimose Megjid Janraisigo ir Kalačakros šventyklose;
  • Nacionaliniame ir Gamtos istorijos muziejuose eksponuojamos akmens ir bronzos amžiaus archeologinių paminklų liekanos, šventos relikvijos ir suakmenėję dinozaurų kaulai ir kiaušiniai, rasti Gobio dykumoje.

Liepos 11-13 dienomis – valstybinė šventė, Ulan Batore švenčiamas didžiausias Naadamo festivalis, legendinė tradicinė šventė, kurios metu gyventojai varžosi tokiose rungtyse kaip imtynės, šaudymas iš lanko ir žirgų lenktynių varžybos, taip pat svarbūs ir tautiniai kostiumai ir šokiai.

Plitvicų ežerai, Kroatija

1776 km ilgio salų išmarginta Adrijos jūros pakrantė Kroatijoje yra populiari jūros pramogų vieta kajakų mėgėjams, buriuotojams, aitvarų banglentininkams, ir narams. Papildomi vandens stebuklų laukia tų, kurie nori nukeliauti į pakrantės gilumą (4 valandos autobusu nuo kranto) prie kalnų, rytinį Plitvicų ežerų regioną, kur įsikūręs pirmasis ir didžiausias Kroatijos nacionalinis parkas. 

Gamtos spalvų ratas nuolat kinta 296 kv. km. plotą užimančiame Plitvicų ežerų nacionaliniame parke, kur sielą džiugina 16 terasinių ežerų, tekančių vienas į kitą įspūdingais kriokliais ir sukuriančių vandens telkiniuose travertinių uolienų užtvankas. Čia regimi atspalviai kinta ištisą dieną – nuo šviesiai žalsvai melsvos iki pilkos, priklausomai nuo saulės spindulių ir mineralų kiekio vandens telkinyje.

Tvarkingi mediniai takai ir keliukai veda po kaskadomis išgražintą ežerų parką. Didysis krioklys krenta net iš 78 metrų. Čia namus atradę gausybė laukinių gyvūnų, tarp jų net 261 rūšies paukščiai. Parkas padalintas į Viršutinį ir Apatinį ežerus, atskirtus Kozjako kalnu.

Sardinija, Italija

Šiaurinėje salos Galluros pakrantėje, kur įsikūrę du mėgstamiausi vasaros kurortai – išskirtiniai Porto Cervo ir Costa Smeralda. Vingiuotos salos pakrantės – ideali vieta išbandyti raudonąjį „Ferrari“ ir pasisemti daug adrenalino. 

Sardinijos saloje išlikę daugiau nei 7000 akmenių Nuragio civilizacijos bokštai – bronzos amžiaus pilys, statytos 1600 – 1100 m. pr. Kr. Geriausiai žinomas yra Nuragio Santu Antine netoli Torralbos miesto. Tai gerai išsilaikę Nuragio karališkieji rūmai, apsupti šalimais klestėjusio kaimo liekanų.

Norintys patirti šiuolaikinio gyvenimo kaime kasdienybę, kur avininkystė savo apimtimi pranoksta žmonių skaičių – santykiu 3:1 – gali apsistoti „Su Gologone“ viešbutyje Olienoje. Svečiai čia gali apsistoti vietinės avių ganyklos pašonėje.

Tasmanija

Mažiausia Australijos valstija, kurioje vyrauja atokiausi pasaulyje atogrąžų miškai, nuošalūs paplūdimiai, ir daugiau nei 200 vynuogynų pasiekiami pėsčiomis. Švelnus, jūrinis klimatas ir salos dydis (lyginant su Vakarų Virdžinijos valstija, JAV). Širdies formos sala, vos 240 km nutolusi nuo Australijos žemyno, ištisus metus sulaukia įvairiausių amžiaus grupių žygeivių ir keliautojų, atvykusių skirtingais interesais ir galimybėmis. 

 Tasmanijoje yra septyni didieji keliavimo maršrutai, vidutiniškai 23 – 30 km ilgio. Poilsiautojų laukia eukalipto miškai, gerai išsilaikę paplūdimiai.

2011 m. kovo 25 – balandžio 3 dienomis saloje vyks tarptautinė menų šventė, sukviesianti 500 menininkų į 111 vietų.

Norvegijos fjordai

Vakarų Norvegijoje, dar vadinamoje Fjordų Norvegija, yra gausybė jūros vandeniu užpildytų, ledynų suformuotų slėnių. 2650 km civilizacijos nepaliestos pakrantės, ledynų, kalnų, krioklių, tarp kurių ir 4-as pagal dydį pasaulyje 655 metrų aukščio Mardalsfosseno krioklys. Regione siūlomi šešių nacionaliniai turizmo maršrutai entuziastams siūlo lipimą uolomis, alpinizmą ledynais, šuolius, ekskursijas uolose ir slidinėjimą ištisus metus. 

Čia yra keturi į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą įtraukti objektai, tarp kurių Geirangerfjordas, laikomas vienu iš labiausiai pasaulyje nepaliestų fiordų. Geriausiai fjordai matomi nuo vandens, tad tinkamiausia būtų įsigyti bilietą kruizui arba išsinuomoti baidarę, ir nekliudomiems grožėtis aplinkui esančiomis užsnigtomis viršukalnėmis, stačiais kalnais ir laukine gamta. Birželio ir liepos mėnesiais būnančios poliarinės naktys sukviečia daugiausiai lankytojų.

Urugvajus

Kelionė į kiek daugiau nei 176 tūkst. kv. km užimančią šalį – puikus būdas pabėgti nuo neaprėpiamų didžiųjų valstybių. Sostinėje Montevideo nei naktimis nei dienomis nesiliauna šokiai „candombe“ būgnų ritmu. „Desfile de las Llamadas“ – šiam šokiui skirta šventė Montevidijaus karnavalo išvakarėse. Pietvakarių Urugvajuje esančiame „Colonia del Sacramento“ centre atvykėlių laukia pasivaikščiojimai 17 amžiuje akmenimis grįstomis gatvelėmis. Ši vietovė į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą įtraukta dėl portugališkos praeities šaknų. Saulės ir bangų mylėtojai turėtų nusitaikyti į pagrindinio ir prabangiausio kororto Punta del Este paplūdimius pietinėje šalies pakrantėje.

Šimla, Indija

Apsnigtų Himalajų vaizdai, kelionė siauruoju geležinkeliu Kalka – Šimla kalnuota vietove. Tai viena iš trijų Indijos geležinkelio linijų, įtrauktų į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą. Jis driekiasi per 102 tunelius, 864 tiltus, ir pakyla į 1420 metrų aukštį. Himačal Pradeše kolonistų 19 a. pabaigoje pastatytas inžinerijos stebuklas, turėjęs apsaugoti į Šimlos aukštumas vykstančius britus nuo vasaromis populiaraus saulės smūgio. 

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Kolonijinė praeitis nesvetima Šimlos architektūrai ir aplinkai, ypač palei „Mall“, patį didžiausią prekybos ir ir visuomeninį centrą pilną parduotuvių, restoranų, ir turintis 123 metų senumo neogotikos „Gaiety teatrą“, renovuotą 2009 metais. Ekskursijoje pėsčiomis po Šimlą ir šalia esančias septynias kalvasgalima aplankyti istorines šventyklas, bažnyčias, rūmus ir dvarus, įskaitant „Viceregal Lodge“ neogotikos stiliaus pastatas kaip duoklė imperijai ant Observatorijos kalvos.

Mesenės nomas, Graikija

Pagarsėjusioje Kalamatos alyvuogėmis, Mesenėje kasmet pagaminama apie 55 tūkst. tonų daugiausia šalto spaudimo alyvuogių aliejaus. Šis regionas yra pietvakarinėje Peloponeso pakrantėje turtingas pasaulio paveldo pripažintu archeologiniu palikimu, tarp kurių – ir Olimpija, Mystras ir Basajaus Apolono šventykla. 

Saulės nutviekstos kalvos ir slėniai nusėti mūriniais namais, skliautuotais Mikėnų laikus menančiais antkapiais, Bizantijos bažnyčiomis ir viduramžių pilimis. Nuošaliuose paplūdimiuose, lagūnose ir pelkėse glaudžiasi daugiau kaip 270 paukščių rūšių.

Dominika

Baltojo smėlio paplūdimiai ir kritulių perteklius, atogrąžų miškai ir kalnuota Dominikos sala skirta pasirinkusiems Karibų jūros atostogų maršrutus poilsiautojams ir nuotykių ieškotojams. Nuolat veikia geoterminiai šaltiniai ir 7 ugnikalniai.

Salos kaimynės – Gvadelupė ir Martinika. Ekstremalaus poilsio išsiilgusiems atvykėliams siūlomas kanjoningas (turizmo rūšis, apjungianti leidimąsi kriokliais, laipiojimą uolomis, čiuožimą ar šokinėjimą nuo uolų į vandenį, brovimąsi per siauras vietas).

Septynmylis maršrutas pėsčiomis nuo Titou Gorge iki „Verdančio ežero“ ir atgal turistus pasitinka 92 laips. Celsijaus garais, yra alinantis, tačiau vertas dėmesio ir dėl Karibų vaizdų nuo 914 metrų aukštyje esančio Morne Nicholls, taip pat galimybė pamatyti ryškiaspalvius sieros šaltinius, mini geizerius, burbuliuojančias purvo balas. Sveikatingumo centras „Jungle Bay Resort & Spa“ užima 22 hektarų plotą, jame veikia 35 nuošalūs kietmedžio kotedžai.

Namibija

Jauniausia Pietų Afrikos valstybė, kurios pavadinimas kilo nuo Namibo dykumos, aprėpiančios visą šalies pakrantę. Šalies rytus „skalauja“ dar viena, Kalahario dykuma. Etošos nacionalinis parkas – tai laukinės gamtos prieglobstis šiaurėje šalies dalyje. Jo centre išlikęs Etošos duburys – 120 km ilgio ir 50 km pločio druskomis nusėtas buvusio ežero dugnas. Per birželį – lapkritį būnantį sausąjį sezoną būriai dramblių, žirafų, juodųjų raganosių, liūtų yra girdomi šioje žmogaus ir gamtos sukurtoje oazėje. Per liūčių sezoną daugintis ir maitintis čia atkeliauja daugybė flamingų. 

Beveik 22 tūkst. kv. km pramogų plote siūlomos paslaugos nuo kaimiškų svečių ūkių iki prabangių vienučių. Norintiems gauti daugiau pramogų siūlomas Mundulea draustinis. Privatus gamtos rezervatas Otavi kalnuose leidžia svečiams pabendrauti su antilopėmis, leopardais, hienomis.

Apie kitus 10 ne mažiau viliojančius „National Geographic Traveler“ siūlomus maršrutus – 2 dalyje netrukus.

Parengė Nerijus Drochneris
Nuotr.: National Geographic

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top