ŽIV infekuotų adatų ataka viešosiose erdvėse - pramanas?

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) prie Sveikatos apsaugos miisterijos specialistai vėl priversti sklaidyti nerimą, kurį kelia virtualioje erdvėje keliaujantys laiškai apie ŽIV užkrėstas adatas.

Pasirodė sąmyšį keliančių pranešimų apie galimybę įsidurti ŽIV infekuota adata viešose vietose ir apie infekuotomis adatomis badomas citrinas prekybos centruose.

ULAC specialistai rekomenduoja nebijoti ir netikėti tokių pranešimų informacijos realumu. Įspėjimai apie galimus „baksėjimus kino teatre ar turguje“, „užkrėstas citrinas parduotuvėse“ skirti kelti žmonių baimę. „Kviesčiau gyventojus nesibaiminti, nes ŽIV plitimo būdai yra žinomi. Minimu pranešimuose būdu rizikos užsikrėsti ŽIV praktiškai nėra. Aprašytų užsikrėtimo tokiu būdu atvejų nėra žinoma. Asmenys, siųsdami elektroninio pašto žinutes, nepagrįstai gąsdina visuomenę ir kelia sąmyšį. ŽIV per maisto produktus neplinta. Be to, tam, kad žmogaus imunodeficito virusas išliktų gyvybingas ir daugintųsi, reikia žmogaus leukocitų, o jų citrinose nėra", – sakė ULAC direktorius dr. doc. Saulius Čaplinskas.

ŽIV neplinta:

  •  per orą, vandenį, maistą. Neužsikrečiama kosint, čiaudint, bučiuojantis;
  • buitinių kontaktų metu. Neužsikrečiama per prakaitą ar ašaras, naudojantis bendru tualetu, vonia, sauna, baseinu, indais, sporto įrankiais, liečiant vienam kitą, žaidžiant, gyvenant šalia užsikrėtusio asmens, valgant asmens, užsikrėtusio ŽIV, paruoštą maistą;
  •  per vabzdžių įkandimus. Viruso neplatina nei uodai, nei erkės, nei kiti vabzdžiai.

ŽIV plinta:

  •  per lytinius (vaginalinius, analinius ir oralinius) santykius. Užsikrėtimo ŽIV per lytinius santykius tikimybė didėja, jei: vienas iš partnerių yra užsikrėtęs kita lytiškai plintančia infekcija (chlamidijoze, lytiniu herpesu, sifiliu, gonorėja ir kt.); jei santykiaujama menstruacijų metu; santykiai buvo prievartiniai, mechaniškai žalojantys gleivinę (išprievartavimo atveju); pirmųjų lytinių santykių metu; vieno iš partnerių yra pirminė ar vėlyva ŽIV ligos stadija (AIDS), nes tada užsikrėtusiojo organizmo biologiniuose skysčiuose (spermoje, makšties išskyrose) ypač didelė ŽIV koncentracija;
  • perpilant užkrėstą ŽIV kraują ir vartojant narkotikus švirkščiamuoju būdu per nesterilias švirkštimosi priemones;
  •  ŽIV gali būti perduotas iš ŽIV užsikrėtusios motinos vaikui (nėštumo, gimdymo metu ar maitinant krūtimi per motinos pieną).

AIDS, kaip galima uzsikresti ziv, ŽIV, ziv neplinta

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai