Now Reading
ES griežčiau kovos su prekeiviais žmonėmis

ES griežčiau kovos su prekeiviais žmonėmis

ES griežčiau kovos su prekeiviais žmonėmis

Manoma, jog kasmet siekiant parduoti į ES šalis iš užsienio atvežami keli šimtai tūkstančių žmonių. 

„Sugebėjome sustiprinti aukų apsaugą ir jų teises, ypatingą dėmesį skiriant vaikams“, – direktyvos patobulinimais džiaugėsi Piliečių teisių komiteto pranešėja Anna Hedh (Socialistų ir demokratų aljansas, Švedija).

„Parama aukoms turi būti teikiama prieš, per ir kurį laiką po to, kai pasibaigia teismo procesas“, – pabrėžė Moterų teisių komiteto pranešėja Edit Bauer (Europos liaudies partija, Slovakija). Anot politikės, pagalba neturi būti susieta su aukų noru bendradarbiauti tiriant ir nagrinėjant bylas. Direktyvos tekste aiškiai nurodoma, jog prekybos žmonėmis aukos baudžiamos nebus.

Griežtesnis atkirtis prekeiviams žmonėmis

Prekyba žmonėmis – daugiamilijoninį pelną organizuotiems nusikaltėliams kasmet nešanti šiuolaikinės vergijos forma, pajamomis lenkianti prekybą narkotikais ir atsiliekanti tik nuo ginklų kontrabandos. Net 43 proc. aukų – dažniausiai moterys ir merginos – įtraukiamos į prostituciją, 32 proc. verčiami dirbti fizinį darbą, dažni prekybos pagrobtų žmonių organais atvejai.

„Naujos taisyklės nusikaltėliams sukels daug daugiau nemalonumų. Griežtės sankcijos, taip pat numatomas turto konfiskavimas“, – aiškina Anna Hedh. Edit Bauer sako, jog ES valstybėse bus skatinamos panaudoti konfiskuotas lėšas siekiant padėti aukoms ir mokant joms kompensacijas bei stiprinant kovos su prekyba žmonėmis pajėgumus.

Prekyba žmonėmis užsiimantiems nusikaltėliams grės iki 10 metų kalėjimo, o į nelegalų verslą įsipainioję juridiniai asmenys gali būti įpareigoti visiškai nutraukti savo veiklą, aiškina E. Bauer.

Klientas – nusikaltėlių bendrininkas?

A. Hedh sako, jog svarbu nukirsti problemos šaknis – paklausą, baudžiant ne tik pardavėjus, bet ir sąmoningai prekybos žmonėmis aukų paslaugomis besinaudojančius žmones. Nors europarlamentarei pavyko įtikinti kolegas įpareigoti bausti asmenis, kurie iš anksto žinodami sąmoningai naudojasi prekybos žmonėmis aukų paslaugomis, su Taryboje posėdžiaujančiomis ES valstybėmis pavyko susitarti tik dėl to, kad jos „sieks“ numatyti atsakomybę už tokių paslaugų pirkimą.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Naujosios direktyvos nuostatas ES valstybės privalės perkelti į nacionalinę teisę per dvejus metus. Direktyva nebus taikoma išlygas išsiderėjusiose Danijoje ir Jungtinėje Karalystėje.

Teisė leisti europinius teisės aktus, padedančius kovoti su nelegalia migracija ir prekyba žmonėmis, įtvirtinta Lisabonos sutartyje.

Europos Parlamento inf.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top