Populiariausios balto vyno rūšys

Vynų lentyna prekybos centre jums primena džiungles? Keisti prancūziški pavadinimai ant butelių jums reiškia maždaug tą patį, ką ir kvantinės fizikos terminai? Pagrindiniai būdvardžiai, kuriais apibūdintumėte vyną yra baltas, raudonas, sausas, saldus? Ir visgi norite sužinoti ir patirti šiek tiek daugiau? Jei bent į vieną šių klausimų sau mintyse atsakėte „taip“, šis tekstas jums pravers. Jis gali jums atstoti trumpą vyno žodynėlį. Apžvelgsime populiariausius pasaulyje rūšinius vynus, jų geografiją, skiriamuosius bruožus.

Balti vynai dažniausiai lengvesnio skonio nei raudonieji. Vyno spalva ir cheminė sudėtis priklauso nuo gamybos būdo. Iš baltųjų vynuogių rūšių visuomet gaminamas baltas vynas, iš raudonųjų vynuogių galima pagaminti ir baltą ir raudoną vyną. Raudona vyno spalva ir svarbaus cheminio junginio tanino kiekis priklauso nuo to, kiek raudonųjų vynuogių odelių ir sėklų paliekama vyne fermentacijos laikotarpiu.


Geri balti vynai auginami ir brandinami visuose žemynuose, kur apskritai auga vynuogės, tačiau esama kilmingų rūšių, kurios negali atskleisti visų savo ypatybių kur nors kitur nei savo tėvynėje.

Chardonnay
(Tariama šardone)
Chardonnay laikomas geriausiu pasaulyje baltu vynu, nors rislingo mėgėjai dėl to ginčytųsi. Kadangi šios veislės vynuogės auginamos visur, kur gaminamas vynas, skonio ir aromato variacijos gausios ir turtingos. Vyno stilius dramatiškai svyruoja tarp elegantiško, rafinuoto, šiek tiek asketiško ir, priešingai, stipraus, turtingo, svaigiai įmantraus. Plačiai paplitę Kalifornijos ir Australijos chardonnay ir stipresni, turtingesni, agresyvesni lyginant su santūresniais ir rūgštingesniais prancūziškais Chablis ir Cote de Beaune.

Iš visų baltų vynų chardonnay geriausiai sąveikauja su ąžuolinėmis statinėmis. Ąžuolas sukuria puikius medžio dūmo aromato ir vaisių skonių derinius. Chardonnay pasižymi obuolių, kriaušių, meliono, citruso, ananaso, papajos skonio atspalviais. Amerikiečiai mėgsta turtingą, šiek tiek riebumą primenantį konsistencijos pojūtį, derantį su daugiasluoksniu šios rūšies skoniu.

Gewurztraminer
Elzaso regione gaminamas vienas lengviausiai atpažįstamų kilmingų vynų. Gewurztraminer’is pasižymi įspūdingu, svaigiu sudėtiniu kvapu. Vyno aromatas gali priminti kriaušes, rožių žiedlapius, abrikosus, riešutus, gvazdikėlius. Skonis toks pat daugialypis kaip ir aromatas, tekstūra minkšta, aksomiška. Dažniausiai gaminamas sausas Gewurztraminer’is, tačiau pasitaiko ir saldesnių versijų.

Pinot Blanc
(tariama: pino blank)
Šiek tiek chardonnay primenantis sausas Elzaso vynas. Pinot blanc paprastesnis, dažniausiai turi meliono, citruso, labai švelnų ąžuolo skonio ir kvapo atspalvį. Pinot blanc taip pat gaminamas Oregone (JAV). Amerikietiško pinot blanc vaisiniai atspalviai grynesni, prieskoniai švelnūs.

Pinot Gris
(Tariama: pino gris)
Sausas vynas, kurio skonis dažniausiai turi aiškų vaisinį atspalvį; gali priminti obuolius, kriaušes, persikus, arbūzą, citrusą, bananą. Galima pajusti lengvą dūmo, riešutų, vanilės skonio atspalvį, kuris išduoda, kad vynas buvo brandinamas ąžuolinėse statinėse. Pinot gris mėgstamas dėl turtingos tekstūros ir puikaus rūgštingumo. Maža sausų baltų vynų, kurie būtų tokie pat šilkiniai kaip geras Pinot Gris. Šis vynas Italijoje vadinamas Pinot Grigio ir daromas šiek tiek liesesnis, aštresnio rūgštingumo. Geriausi Pinot gris gaminami Elzase, Vokietijoje, Italijoje, Oregone.

Riesling
(tariama rislingas)
Dalis žinovų (ypač vokiečiai) yra tvirtai įsitikinę, kad rislingas geriausias pasaulyje baltas vynas. Jis gali būti labai įvairaus skonio, - ir kaulo sausumo, ir neįtikėtinai saldus, turtingas. Skirtingai nei daugelis baltų vynų rislingas gali būti saugomas rūsyje daugelį metų. Pamažu jis atskleidžia nuostabų gylį ir sudėtingumą. Ryškus vaisių skonis, gurgždantis rūgštingumas, grynumas, nedidelis alkoholio procentas, - skiriamieji rislingo ženklai. Šios rūšies vynai nuo neatmenamų laikų gaminami Vokietijoje, Elzase, Austrijoje. Dažniausiai pasitaiko obuolių, citrinų, kriaušių ir abrikosų, citrinos žiedo aromato atspalvių. Retesnis vėlyvo derliaus rislingas pasižymi medaus skoniu. Natūralus gurgždantis rūgštingumas suteikia stiprumui subtilią išraišką ir subalansuoja likutinį vyno cukrų. JAV gaminami rislingai gerokai paprastesnio skonio, dažniausiai nesausi arba šiek tiek saldūs. Amerikietiški rislingai negali prilygti vokiškiems, vien jau todėl, kad šiaurės Amerikos vynuogynams būdingas šiek tiek aštresnis kontinentinis klimatas, taigi sunku atkurti sudėtingas sąlygas būdingas Vokietijos vynuogynams.

Sauvignon Blanc
(tariama: savinjon blank)
JAV vyndariai kartais jį vadina Fume Blanc. Prancūzijoje paprastai vadinamas regiono, kuriame buvo užaugintas, ir vyndario pavadinimų deriniu. Loire slėnio vynai kartais vadinami tiesiog Sauvignon. Šio vyno skiriamasis ženklas malonus pievų žolių aromatas, jis gali būti labai subtilus arba gana pabrėžtinai išreikštas. Lauko augalų aromatas puikiai dera su savignon būdingais tropinių vaisių atspalviais. Dažniausiai aptinkamos lieso, aromatingo, gurgždančio rūgštingumo savingnon variacijos, tačiau taip pat dažnai šis vynas fermentuojamas statinėse maišant su kitomis rūšimis. Naujojoje Zelandijoje ši vyno rūšis pasižymi gana aiškiu pievos aromatu.

Viognier
(tariama: vioghnei)
Egzotiškas labai intensyvaus kvapo vynas. Svaigus salsvas viognier aromatas iškart suintriguoja savo agresyviu sudėtingumu. Viognier primena sausmedžio, citruso žiedų, ličio riešutų, pernokusio meliono, šviežių persikų, vėlyvųjų kriaušių dvelksmą. Jūsų nosis įtikins jus, kad vynas turėtų būti saldus, bet burnoje pajusite švelnų sauso vyno rūgštumą, puikiai derantį su migdolo, baltojo pipiro, persiko, medaus atspalviais. Sodrus ir lipnokas, gerokai stipresnis nei Šardone, šio vyno saldumas palieka burnoje gaivą ir šiek tiek vibruodamas, vilioja gurkštelėti dar. Geriausi viognier rūšies vynai užauga ir subręsta Ronos slėnyje Prancūzijoje, tačiau Kalifornijos vyndariai taip pat turi kuo pasigirti šioje srityje.

Baltasis Zinfandel‘is
Tiesą sakant tai nėra tikras baltas vynas. Vyndariai taiko subtilią techniką, - spaudžiant sultis pašalina raudono zinfandelio vynuogių odeles, kurios kitu atveju vynui suteiktų spalvą ir taniną. Gaunamas švelniai rožinis vynas, kuris priskiriamas baltų vynų kategorijai, bet gaminamas iš raudonųjų vynuogių. Daugiausia zinfandelio pagaminama Kalifornijoje. Nors šis gėrimas labai populiarus (kasmet parduodama 20 milijonų butelių), jis nelaikomas rimtu vynu. Baltas zinfandelis būna rožinis, arba koralo spalvos, pasižymi nedideliu alkoholio kiekiu, šiek tiek saldus ar bent nesausas. Būdingi braškių, vyšnių, citruso, apelsino žievelės skonio atspalviai.

Liudas Kauneckas

baltas vynas, populiarus vynas, vynas

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai