Now Reading
Egiptas atšaukė ryklių paieškas ir atidarė paplūdimius

Egiptas atšaukė ryklių paieškas ir atidarė paplūdimius

Egiptas atšaukė ryklių paieškas ir atidarė paplūdimius

Egipto Šarm el Šeicho (Sharm el-Sheikh) kurorte Sinajaus pusiasalio pietuose turistams vėl leista plaukioti ir nardyti. Ryklių paieška, paskelbta po virtinės išpuolių gruodžio pradžioje, atšaukta.

Remdamasi tarptautinių ekspertų patarimais, Egipto valdžia paskelbė leidžianti plaukiojimą ir ardymą Raudonojoje jūroje, įpareigodama viešbučius imtis saugumo priemonių apsaugant turistus. Pareigūnai teigė pasimokę iš klaidų, ir nuo šiol pirmenybę teiks saugumui, o ne kaltininkų paieškoms. Viešbučiai buvo įpareigoti palei krantą pastatyti stebėjimo bokštelius. Jūroje prevenciškai taip pat patruliuos valtys ir narai. 

Turistai privalės plaukioti tik tam skirtose vietose. Tokia strategija esą buvo sėkmingai įgyvendinta po ryklio atakų Jungtinėse Valstijose. Mokslininkų teigimu, nebuvo jokios prasmės bandyti medžioti ir gaudyti ryklius, kurie tiesiog turi pasitraukti į savo gyvenamąją aplinką toli jūroje.

„Kad sugautumėte tą gyvį, pirmiausia jį turite aptikti, – teigė Tarptautinės ryklių atakų saugyklos Floridoje (International Shark Attack File (ISAF))direktorius George Burgessas. – Tai atima begales laiko. Ir pagaliau ką jūs gaunate? Taip, tam tikrą atpildą už tai, ką jis padarė, bet nesate apdraustas, kad tai vėl nepasikartos“.

Tuo tarpu po mirtino išpuolio prieš 70-metę vokietę Pietų Sinajaus gubernatorius Mohammedas Shusha pranešė, kad visi paplūdimiai Šarm el Šeicho vietovėje bus uždaryti tol, kol visi pakrantėje esantys galimai pavojingi rykliai nebus rasti ir sugauti.

Išpuolių virtinė

Lapkričio – gruodžio sandūroje šiame kurorte rykliai prieš žmones įvykdė penkis išpuolius. Lapkričio 30-ąją tris Rusijos turistus, o gruodžio 1-ąją ir vieną ukrainietį, netoli Šarm el Šeicho šie plėšrūnai buvo rimtai sužeidę. Jau kitą dieną šalies Aplinkos ministerija paskelbė esą pagauti du rykliai – Mako ir ilgapelekis pilkasis, gruodžio 5-ąją įvyko tragedija. 70-metę moterį iš pietų Vokietijos, besimaudžiusią su nardymo akiniais ir vamzdeliu, mirtinai sužalojo ryklys. Netekusi rankos ir kojos senyvo amžiaus moteris neišgyveno.

„Negaliu pasakyti, kad giliuose vandenyse yra visiškai saugu, tačiau sekliuose vandenyse yra 100 proc. saugu“, – po paskutinio išpuolio teigė Egipto turizmo ministras Soheiras Garranahas, skelbia „The Telegraph“.

Jau daugiau nei šešerius metus jūrų biologė Tina Gauer gyvena Šarm el Šeiche, bet tokių ryklių atakų antplūdžio kaip pastarosiomis dienomis ji nebuvo regėjusi.

„Esu sukrėsta dėl dažnų ryklių išpuolių ir atostogavusios vokietės mirties,- interviu „Der Spiegel“ teigė T.Gauer. Tokiam gyvūnų elgesiui paaiškinimo esą nėra. – Tai visiškai netipiška. Žmonės neįeina į grobuonio mitybos schemą.

Ekspertų teigimu, agresorius buvo ilgapelekis pilkasis ryklys (Carcharhinus longimanus). Šie grobuonys dažniausiai šalinasi pakrančių vietovių ir lieka atviroje jūroje. Spėjama, kad žuvų išteklių sumažėjimas šalia jų natūralių buveinių galėjęs priversti juos patraukti netoli pakrančių.

Biologės T.Gauer teigimu, tai mažai tikėtina: „Raudonoji jūra yra vienas iš turtingiausių žvejybos vandenų visame pasaulyje. Jei tai būtų priežastimi, tokie išpuoliai vyrautų Viduržemio jūros regione, kenčiančiame nuo pernelyg intensyvios žvejybos, kur rykliai pultų kone kasdien“.

Kas sukėlė agresiją?

Liudininkų teiginius, esą netoli įvykio vietos Ras Mohamede į jūrą neteisėtai išmesta avių skerdiena, biologė T.Gauer vadina didžiuliu įvykiu: „Oficialiai Ras Mohamedas yra nacionalinis parkas, kurio lankytojai turi mokėti mokesčius. Šiukšlių ir atliekų palikimas, žuvininkystė yra uždrausti, tačiau kontroliavimo priemonės tokios silpnos, kad beveik nepastebimos“. 

Avys Egipte dažnai gabenamos ypač blogomis sąlygomis, daugelis jų transportuojant miršta. Tokia dvėseliena jos teigimu, galėjo būti išmesta pavojingai arti plaukiotojų. Tokia aviena – lengvas grobis rykliams. Pašarai vandenyje – vienas iš penkių ryklių išpuolius sukuliančių veiksnių. Maitėdos tuomet jau negrįžta į savo įprastas gyvenvietes, o suagresyvėję lieka žmonių kaimynystėje.

„The Telegraph“ be minėtų avių dvėselienos ar sumažėjusių žuvų išteklių kaip trečią priežastį įvardino pačius gidus, turistams pusfabrikačiais siūlančius pašerti žuvis.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Galimos rizikos pavojus nustatė baltųjų ryklių stebėjimo projektas Pietų Afrikoje. Tuomet mokslininkai į vandenį metė apvalias, trikampes, kvadratines ir ruonių siluetus primenančias formas. Ekspertų nuostabai, ryklių formos nedomino tol, kol nesulaukė maisto. Pašaras padarė savo – dantimis jie išbandė kiekvienos formos skonį.

Pasak liudininkų, pašaru viliotas ir ilgapelekis pilkasis ryklys, 2009 m. birželį Raudonojoje jūroje stipriai sužalojęs prancūzų narę. „Sharkproject“ vadovas Gerhardas Wegneris pataria nenardyti be narvo, jei netoliese gali būti šeriami rykliai.

Be šėrimo esama dar keturių rykliams agresiją keliančių veiksnių:
1. Juslių sutrikdymas – blogas matomumas, nepažįstami garsai ir elektriniai signalai, tokie kaip povandeninės vaizdo kameros įjungimas;
2. Konkurencija, kai tame pačiame regione esama daugiau ryklių;
3. Žmogaus – gyvūno susitikimo aplinkybės;
4. Individualūs veiksniai – kiekvienas ryklys kitoms, du tos pačios rūšies individai gali parodyti gana skirtingus elgsenos modelius.

Raudonoji jūra – pakankamai saugi

Po kiekvieno užpuolimo svarstoma, ar rykliai yra kraugeriški gyvūnai, agresyviai nusiteikę žmonių atžvilgiu, o gal iš tiesų žmonės kalti dėl jų pačių išprovokuotų gyvūnų išpuolių. Kasdien Raudonoji jūra sulaukia iki 10 tūkstančių nardytojų, o tai – apie 3 milijonai per metus, skelbia „The Telegraph“. Nuo 1976 m. šiose vietose rykliai pasiglemžė iki 10-ies gyvybių. Dauguma jų žeberklais gaudė žuvis, taip pažadindami ryklių medžioklės instinktą. 

Kraugeriški ar nepavojingi – mokslininkas G.Wegneris ryklius pirmiausia įvardina taip: „Didelis plėšrūnas su aštriais dantimis, ir pirmiausia jiems reikia jausti pagarbą“. Biologė T. Grauer sutinka: „Daugelis narų ir plaukikų nėra pasirengę vandenyje susidurti su plėšrūnais. Tai viešbučių ir kelionių organizatorių sąmoningumo stoka.

„Pagrindinė taisyklė yra niekada nenardyti be lydinčio asmens ar nardymo instruktoriaus. Jo paslaugas galite užsakyti per savo kelionių vadovą. Neįprastai pigūs instruktoriai gali nenumatyti adekvačios saugumo ir draudimo standartų“, – šalia informacijos apie neįprastas ryklių atakas skelbiama Egipto užsienio ministerijos puslapyje internete.

Parengė Nerijus Drochneris

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top