Now Reading
Internetiniai komentarai – kovos laukas, scena ir garsiakalbis bailiesiems

Internetiniai komentarai – kovos laukas, scena ir garsiakalbis bailiesiems

Internetiniai komentarai – kovos laukas

Akcijos „Komentuok etiškai“, „Neburnok“ ir kiti internetinių komentarų kokybės saugikliai neveikia – anonimiškumas žadina kūrybą, fantaziją ir įgalina drąsiai kalbėti. Kalbėti? O gal kriuksėti?

Internautų džiaugsmas – komentarai

Komentarus internete rašantys žino, jog ši veikla įtraukia: parašai, lauki atsakymų, reaguoji ir vėl rašai. Kalbėjimo laisvė, anonimiškumas ir nevaržomos emocijos gimdo komentarus. O gimstamumas išties didelis. Jei tinklaraščių komentatorių bendruomenės komunikacija skatinama ir sveikintina, tai naujienų portaluose ypatingų komentatorių skatinimo programų nė nereikia.

Galimybe užrašyti tai, ko nedrįsta pasakyti gyvai, pasinaudoja tūkstančiai. Ginčai komentaruose? Mėgstamas užsiėmimas. Komentarai lyg scena? Tai labiau būdinga tinklaraščiams, kuomet kartais pasirašoma net tikruoju vardu ir įtikinamai dėstoma gyvenimo išmintis bei filosofija.

Nors Dabartinės lietuvių kalbos žodynas žodį „komentaras“ aiškina: 1) teksto paaiškinimas, 2) paaiškinamoji, kritinė pastaba, internetiniai komentarai panašesni į gyvūnėlių kriuksėjimą ar žvėrelių baubojimą. Anonimiškumas suteikia laisvę ir sparnus!

Daugiausia kriuksėjimo ir baubimo kliūva tiems, kas dažniausiai aprašomi internetinėje žiniasklaidoje: politikai, pramogų verslo atstovai ir verslininkai. Kita vertus, komentaras – reklamos atmaina. Apie asmenį kalba – jį žino. „Kalba“, o gal reikėtų rašyti „kriuksi“?..

Tai – komentarai

Praėjusią savaitę premjerui Andriui Kubiliui išsakius poziciją, esą pensijų sumažinimo atšaukimas keltų grėsmę litui, po šiais pranešimais internetinėje žiniasklaidoje pasipylė komentarų lavina. Maždaug tuo pat metu atvertus skirtingus informacijos šaltinius buvo paimti patys paskutiniai komentarai (kalba netaisyta).

DELFI
>antanina:
Tai kodėl už paskolas ėmusius turi atsakyti neprasiskolinusieji ir jokių paskolų nepaėmę?
x:
taigi Taigi siūlai dėkoti už naktines reformas ir sužlugdyta verslą? Kas belieką sunaikinus ekonomiką, tik skolintis ir skolintis. Sunaikino privatų sektoriu ,dabar naukina valstybinį- TFŪŪŪ BOLŠEVIKAI

Antaninos retorinis klausimas nublanksta prieš x‘o iškalbą. Šis daug išmano apie sunaikintą ekonomiką ir to pasekmes. Negana to, x‘as žino net konkrečius veiksmus, kas sunaikino ekonomiką – privataus sektoriaus sunaikinimas ir dabar naikinamas valstybinis sektorius. Vietoje išvados x‘as garsiai spjauna ir įvardija ekonomikos žlugdytojus.

LRYTAS
bushas:
Kaip gali sugriuti finansu sistema, jei ji jau sugriuvusi, jei nuolat del to skolintis reikia vis daugiau ir daugiau. Kubilas toks zlibas, kad to net nemato. Nustotu skolinti, tada pamatytu apuokas.
Andrius:
Kubilius sako, kad jo penis mikroskopinio dydzio.
Kitas naujienų portalas – kitas rašymo stilius. Štai kur komentarus rašo bushas! Ir rašo jis iš peties: jaučiama ekonomisto gyslelė, mat konstatuoja, jog ekonomika jau sugriuvusi, o ne griūva, o taip pat jis – oftalmologas: nustatė premjero regos problemas, rodos, per atstumą!

Andriaus komentaro struktūra kukli, tačiau minties gylis – neišmatuojamas. Šioje vietoje reikėtų priminti, jog pagrindinė publikacijos mintis buvo premjero pozicija pensijų sumažinimo atšaukimo keliamų grėsmių klausimu.

BALSAS
Didžiausia grėsmė litui:
yra Kubilius.
.:
Teisėjų neišmokėtų algų kompensacijoms skirta 10 mln. litų. Tokiam siūlymui trečiadienį pritarė Vyriausybė. Vyriausybė taip pat pritaria ministerijų biudžetų didinimui. O pensininkai!!!? Jie pakentės, o jeigu kuris ir numirs, tai ne bėda, mažiau išlaidų bus valstybei.

Šį naujienų portalą skaito ir komentuoja konkretūs ir didelį žinių bagažą turintys asmenys. Pirmasis komentatorius nesvarstydamas apie ekonomiką ir litus iškart konstatavo valstybei diagnozę. Antrasis komentatorius pasidalino „slaptomis“ žiniomis – aš žinau daugiau nei jūs, aš žinau daugiau…

ALFA
jo:
Bolševikai Qbiloidai jau senei devalvuoti :))) Dar du metai kenkėjiškos veiklos ir Lietuvos kaip nebūta.
Jonas:
Na, jeigu Gribauskaitė išprašys iš ES specialią paramą dėl krizės sumažintų pensijų kompensavimui, tai išprašys. Bet tada būtų gerai, kad išprašytų kompensacijas ir dirbančiųjų algų sumažinimui, nes kitaip nebus „lygiai visiems teisinga”.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Pesimistų būrelio saviveiklininkai.

LRT
tomas:
straipsnio neskaiciau, bet kubliui visi kalti tik ne jis
Pensininkas:
Dar vienas Kubiliaus trumparegiskumo ir neveiklumo irodymas. Gerbiama prezidente ,kur jus ziurit

Palyginus su prieš tai buvusiais komentarais, tai – mandagumo, atvirumo ir sąžiningumo komentaruose kultas. Kone dainuojamosios poezijos vakaras, tik be muzikos.

Už tai gali ir nubausti

Naujienų portalai, siekdami išvengti šmeižiančių ar nesantaiką kurstančių komentarų, surašo komentatorių atsakomybės normas, skatina skaitytojus nelikti abejingais pamačius neetišką komentarą ir informuoti apie tai redakciją, galų gale kai kurie portalai net komentatorių IP pateikia šalia jų komentarų ir vis tiek apstu komentatorių, manančių, kad jų kriuksėjimas yra žodžio laisvės apraiška.

O taip nėra. Vienas paskutiniųjų interneto komentatorių sparnų apkarpymo atvejų, kai šių metų spalio mėnesį buvo išsiaiškinta, jog po internete platinamais straipsniais savo nepasitenkinimą politikais liejo Valstybinės lietuvių kalbos komisijos bendrojo skyriaus vedėja Regina Dobelienė. Vėliau moteris atgailavo teigdama nežinojusi, kad internete lieka jos IP adresas bei stebėjosi, kaip ji galėjo būti surasta.

Anonimiškumas išties suteikia sparnus pakilti ant komentarų scenos, tačiau sparnai gali būti pakerpami, jei skrendant dergiami kiti.

Jūratė Ablačinskaitė

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top