Now Reading
Šeštadienį Kauną papuoš dar dvi įžiebtos Kalėdų eglės

Šeštadienį Kauną papuoš dar dvi įžiebtos Kalėdų eglės

Šeštadienį Kauną papuoš dar dvi įžiebtos Kalėdų eglės

Gruodžio 4 d. Laisvės alėjoje ir Vienybės aikštėje vyks iškilminga Vytauto Didžiojo ir Kauno technologijos universitetų puoštų Kalėdų eglučių įžiebimo ceremonija. Ją praturtins 25 Kalėdų senelių pasirodymas, ugnies „kelionė“, svečių iš Norvegijos vizitas.

Laisvės al. ir S. Daukanto g. sankirtoje 17 val. šventinę universitetų puoštų eglučių įžiebimo ceremoniją pradės dvidešimt penkių Kalėdų senelių pasirodymas. Šventės metu susirinkusiems kauniečiams ir miesto svečiams kalėdinę šviesą ir šilumą skleis Egidijaus Sipavičiaus atliekamos kalėdinės melodijos bei studija „Ugnies ratas“.

Ceremonijoje prie abiejų eglučių dalyvaus ir susirinkusius kauniečius ir miesto svečius sveikins Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas, Vestfoldo apskrities (Norvegija) meras Per-Eivindas Johansenas, Vestfoldo apskrities Regioninio departamento direktorius Sverre Høifødtas, Norvegijos garbės konsulas Kaune Vytautas Valaitis, Vytauto Didžiojo ir Kauno technologijos universitetų atstovai.

Įžiebus Laisvės alėjos eglę, studentai, išsirikiavę iki Vienybės aikštės, bengališkų ugnelių pagalba perduos iš rankų į rankas ugnį nuo vienos iki kitos eglutės. „Ši gyva grandinė, simbolizuojanti gėrį, taiką ir Kalėdų laukimą, sujungs dvi egles ir tarsi perduos jau šviečiančios eglutės energiją Vytauto Didžiojo universiteto papuoštai žaliaskarei“, – teigia renginio organizatorė, Kauno miesto savivaldybės atstovė Daiva Morkūnaitė-Šmitienė.

Vienybės aikštėje stovinčią 15 metrų keturiasdešimties metų eglę, kurią miestui padovanojo Ragučio gatvės gyventoja, Vytauto Didžiojo universitetas papuošė 50 cm. skersmens universiteto fakultetų vėliavų spalvų rutuliais su universiteto ženklais ir 600 m. ilgio šviečiančia girlianda. Ant eglės lapkričio 30 d. buvo pakabintas 81 įvairių spalvų – tamsiai ir šviesiai žalios, geltonos, oranžinės, melsvos, tamsiai mėlynos, purpurinės ir pilkos – plastiko apskritimas. Visi jie simbolizuoja VDU fakultetus – Ekonomikos ir vadybos, Gamtos mokslų, Humanitarinių mokslų, Informatikos, Katalikų teologijos, Menų, Politikos mokslų ir diplomatijos, Socialinių mokslų ir Teisės.

Idėja būtent taip puošti eglutę kilo VDU Socialinių mokslų fakulteto studentei Birutei Juodišiūtei. Ketvirtus metus Psichologijos specialybę studijuojanti mergina neliko abejinga VDU Menų fakulteto skelbiamam konkursui, kuriame galėjo dalyvauti kiekvienas universiteto studentas. Komisija, sudaryta iš Menų fakulteto atstovų, nusprendė, kad iš penkių gautų projektų Birutės Juodišiūtės pasiūlymas labiausiai siejasi su VDU ir nėra toks sudėtingas įgyvendinti, kaip kiti gauti studentų pasiūlymai.

„Mano nuomone, eglutė turi būti spalvota, o VDU fakultetai turi skirtingas spalvas. Savo siūlyme rašiau, kad galima būtų puošti eglutę fakultetų vėliavėlėmis, tačiau dėl techninių sumetimų buvo nuspręsta gaminti spalvotus „burbulus“, kurių kiekvienas simbolizuos tam tikrą Vytauto Didžiojo universiteto fakultetą“, – pasakojo idėjos autorė Birutė Juodišiūtė. Beje, Birutė Menų fakulteto komisijai siuntė ne vieną idėją. Studentės nuomone, eglutė dar galėtų būti puošiama dėstytojų ir studentų nuotraukomis arba studentų pažymėjimų kopijomis.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Laisvės al. esančią eglę puošė KTU Ekonomikos ir vadybos fakulteto akademinės bendruomenės nariai, moksleiviai ir „Vilkijos“ vaikų globos namų auklėtiniai. „Pasikviesdami į pagalbą globos namų vaikus, norėjome paįvairinti jų kasdienybę, parodyti, kad ir paprastuose dalykuose slypi bendravimo džiaugsmas, – sakė KTU Ekonomikos ir vadybos fakulteto dekanė prof. Gražina Startienė. – Buvo gera matyti vaikų šypsenas ir jų nuoširdų norą pagaminti kuo gražesnį žaisliuką.“ Dideliais iš vielos ir baltų siūlų pagamintais burbulais papuošta žaliaskarė įžiebimo išvakarėse suspindės dar 100 melsvai žėrinčių vario sulfato kristalų, kuriuos išaugino KTU studentai, dėstytojai ir vaikai.

Suteikti progą universitetams puošti miesto aikštėse eglutes kilo Kauno miesto savivaldybės Kultūros skyriaus Renginių koordinavimo poskyrio vyr. specialistei Daivai Morkūnaitei-Šmitienei. „Gavome iš Kauno technologijos universiteto laišką, kuriame buvo prašoma KTU Ekonomikos ir vadybos fakultetui leisti puošti šalia šio fakulteto stovėsiančią eglutę.  Pamaniau, kad KTU ir VDU rūmai yra greta, ir eglės bus netoli viena nuo kitos – šiemet šias egles galėtų puošti universitetai. Kalbant apie idėjos tęstinumą, manau, kad kitąmet dar daugiau universitetų norės puošti egles. Galbūt vyks ir konkursai “, – teigė D. Morkūnaitė-Šmitienė. Tačiau puošti šalia universitetų rūmų esančias Kalėdų egles pirmumo teisę, anot  Kultūros skyriaus atstovės, turės Vytauto Didžiojo ir Kauno technologijos universitetai.

„Labai smagu, kad miestas ir universitetas suteikė progą dalyvauti konkurse ir leisti „uždegti“ miestą universiteto dvasia. Artėjančių švenčių proga tiek VDU bendruomenės nariams, tiek viso Kauno gyventojams norėčiau palinkėti supratingumo, meilės ir kantrybės darbuose “, – teigė Vienybės aikštėje stovinčios eglės puošybos idėjos autorė B. Juodišiūtė.

Laikas.lt

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top