Benediktas XVI: prezervatyvus naudoti galima...tam tikrais atvejais

Laužydamas oficialius Vatikano mokymus, popiežius Benediktas XVI teigia, kad prezervatyvų panaudojimas yra priimtinas „tam tikrais atvejais“.

Knygoje „Pasaulio šviesa: Popiežius, Bažnyčia ir laiko ženklai“ (Licht der Welt: Der Papst, die Kirche und die Zeichen der Zeit) pateikiami Benedikto XVI komentarai iš jo interviu su Vokietijos žurnalistu Peteriu Seewaldu. 

Šią savaitę pasirodysiančioje knygoje popiežius švelnina poziciją dėl kontraceptinių priemonių naudojimo draudimo. Pateikiami komentarai gali sukrėsti konservatyviąją Katalikų bažnyčią, tačiau turėtų susilaukti pritarimo Vatikano vyresniųjų, siekiančių pažaboti ŽIV problemą Afrikoje.

Ištraukos iš knygos šeštadienį pasirodė oficialaus Vatikano laikraštyje „L'Osservatore Romano“.

Benedikto XVI teigimu, prostitucija besiverčiantis ir prezervatyvus naudojantis vyras sumažintų ŽIV infekcijos plitimą. Tai „gali būti pirmu žingsniu moralumo link, pirma atsakomybės prielaida, įsisąmoninant, kad ne viskas leidžiama, kad negalima daryti visko vos užsigeidus“.

„Kontracepcija gali tapti pirmu žingsniu į kitokį, žmogiškesnį kelią, palaikomą seksualumo“, - teigia popiežius.

Francis X Rocca, Vatikano ekspertas ir „Religion News Service“ korespondentas, nurodo: „Šis naujas popiežiaus pareiškimas yra labai reikšmingas, jis ketina išjudinti dalykus. Net jei Bažnyčios aukščiausieji ir teologai kažką panašaus paskelbia, tai susilaukia prieštaringų vertinimų ir nė vienas popiežius nėra pasakęs kažko panašaus.

Popiežiaus komentarai prieštarauja jo žodžiams, ištartiems 2009 metais apsilankymo nuo ŽIV kenčiančioje Afrikoje metu, esą didėjantį ŽIV protrūkį Afrikoje dalijami prezervatyvai galėjo dar labiau padidinti.

Tuomet AIDS kampanijos aktyvistai ir Europos šalių vyriausybės išreiškė pasipiktinimą. Belgijos sveikatos ministras teigė, kad popiežiaus pasisakymai „griauna metais vykdytą prevenciją ir švietimą bei kelia pavojų daugelio žmonių gyvybėms“.

Christina Odone, katalikų žurnalistė ir komentatorė iš Jungtinės Karalystės, popiežiaus komentarus įvardina kaip „labai svarbią akimirką“, kurios katalikai turėjo laukti keletą dešimtmečių: „Tai leis katalikams, ginantiems savo bažnyčią, pripažinti, kad tai ne Bažnyčia, smerkianti sergančius AIDS, ir kad tai ne Bažnyčia, sąmoningai ignoruojanti nesaugaus sekso pasekmes“.

2006 metais Popiežiškoji medicinos darbuotojų sielovados taryba (Pontificium Consilium pro Valetudinis Administris), vadovaujama kardinolo Javiero Lozano Barragano, gavo Benedikto XVI paklausimą apie prezervatyvų panaudojimo kovai su ŽIV galimybes.

„Popiežius nurodo, kad jei jūs norite užkirsti kelią ligai, tuomet prezervatyvų naudojimas gali būti leistinas, - teigė „National Catholic Reporter“ vyresnysis korespondentas Johnas Allenas. - Manau, kad Benediktas XVI apie tai mąstė nuo 2006 metų, todėl jis ir paprašė Tarybos įsigilinti į šį klausimą.

„Tikroji problema buvo ne Benediktas, o oficialusis Vatikanas, baiminęsis, kad pritarus prezervatyvų naudojimui tam tikrais atvejais būtų visuotinai suprasta, kad prezervatyvams pritarta. Tai buvo viešųjų ryšių problema“, - sako J.Allenas.

Pagal „The Guardian“ parengė Nerijus Drochneris
Nuotrauka: barcelonareporter.com

AIDS, Benediktas XVI, popiežius, prezervatyvai, seksas, Vatikanas, ŽIV

Naujausi komentarai
inga
2010-11-22, 19:52
nu idomiai, kazkas pagaliau pajudino sita tema:)
Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai