„Skalvijoje“ – „Auksine palmės šakele“ Kanuose apdovanotas „Baltas kaspinas“

Viena svarbiausių pastarųjų metų kino juostų tituluojamas austrų režisieriaus Michael Haneke „Baltas kaspinas („Das weisse band“) pradedamas rodyti reguliariajame „Skalvijos“ repertuare.

Daug diskusijų įžiebusią provokuojančią juostą, 2009 m. pelniusią „Auksinę palmės šakelę“ Kanuose, žiūrovai “Skalvijos“ kino centre galės išvysti nuo lapkričio 26 d., o gruodžio 3-9 d. „Baltas kaspinas“ suksis kino teatro „Pasaka“ ekranuose.

„Tik pasirodęs „Baltas kaspinas“ išprovokavo seniai matytą diskusijų, vertinimų ir bandymų suprasti bangą, kuri persirito per visą Europą. Filme nagrinėjamos nepasitikėjimo ir bausmių, kolektyvinės kaltės temos nepalieka abejingų ir verčia atsigręžti į istoriją, apsvarstyti savo veiksmus ir padaryti tam tikras išvadas. Tai filmas, kurį privalo pamatyti kiekvienas išsilavinęs žmogus, todėl jo tiesiog negalime neparodyti. Tai pasktino mus įsigyti „Balto kaspino“ platinimo teises“, - sakė Vilma Levickaitė, „Skalvijos“ kino centro vadovė.

Filmo anonsas

„Baltasis kaspinas“ nukelia žiūrovą į kaimą šiaurės Vokietijoje, iki I-ojo pasaulinio karo pradžios likus vos keliems mėnesiams. Ramiai gyvenančią vietos bendruomenę šokiruoja paslaptingi žiaurūs išpuoliai, kurie kelia vis didesnį nerimą. Kaip ir ankstesniuose darbuose režisierius M. Haneke ištikimai laikosi tradicijos nieko neaiškinti, užduoti daugiau klausimų nei pateikti atsakymų ir mistifikuoti.

Viename interviu austrų kino kūrėjas yra pabrėžęs, kad filmas „Baltas kaspinas“ gali būti suvokiamas kaip perspėjimas neauklėti jaunų žmonių absoliučios ir dogmatiškos ideologijos dvasia. Pasak jo, taip gimsta įvairios terorizmo formos, kurios iki šiol yra gyvybingos ir turi šalininkų. „Nežinau, ar perspėjantis mano filmas turės konkrečių pasekmių, bet žinau, kad įdėmus žvilgsnis į taisykles, kurios skiepijamos jauniems žmonėms, gali būti pamokomas. Svarbu pagaliau išmokti daryti išvadas iš istorijos“, - įsitikinęs kino režisierius.

Pasak V. Levickaitės, austro M. Haneke filmai provokuoja žiūrovą intelektualiai diskusijai ir demonstruoja aukščiausio lygio kino kalbą, todėl nuo kitos savaitės „Skalvijos“ kino centre bus rodomas specialiai šio režisieriaus kūrybai skirtas filmų ciklas „Haneke‘s provokacijos“. Be jau minėto „Balto kaspino“ jį sudarys ankstesni šio austrų kino kūrėjo darbai „Pianistė“ („La Pianiste“, 2001 m.) ir „Smagūs žaidimėliai“ („Funny games“, 1997 m.).

O norintys plačiau susipažinti su M. Haneke kūryba ir panagrinėti jo juostose keliamas temas šį antradienį, 19 val., kviečiami užsukti į Mokytojų namuose įsikūrusią „Mediateką“. Čia apie vieną įdomiausių šių laikų režisierių kalbės kultūros istorikė Lina Kaminskaitė-Jančorienė, "Skalvijos" kino centro programos sudarytoja Sonata Žalneravičiūtė, renginyje dalyvaus kino žurnalistai Austėja Tavoraitė, Narius Kairys bei Goda Jūrevičiūtė.

Daugiau informacijos apie „Baltą kaspiną“ ir jo repertuarą galima rasti „Skalvijos" svetainėje.

Kino kritikai apie “Baltą kaspiną”

„Baltas kaspinas“ yra pasakojimas apie vaiduoklius be vaiduoklių, detektyvas be atomazgos, istorinė parabolė be pamokymo; dvi su puse valandos šis nepamirštamas, trikdantis ir paslaptingas filmas veda žiūrovą ties nerimo bedugne“ (Peter Bradshaw, Guardian)

„. Šiandien Haneke, ko gero, – vienintelis Europos režisierius, nagrinėjantis tokias temas, kurias taip aktualiai gvildenti būtini ne tik aukščiausi sugebėjimai kurti meną, bet ir drąsa klausti tada, kai daugeliui klausti tapo madingai nepatogu“. (Vaidas Jauniškis, žurnalas „Kinas“)

“…M. Haneke kuriama meninė tikrovė ir filosofinis autoritetas paverčia jį tarsi šiuolaikinio kinematografo Tolstojumi. “Baltas kaspinas” yra vienas iš nedaugelio rimtų ir brandžių filmų, sukurtų šiemet. (Jonathan Romney, The Independent.)

Baltas kaspinas, skalvija

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai