Projektas „Stop skurdui“ finišavo nuotaikingu spektakliu (Foto)

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos inicijuotas projektas „Stop skurdui“ pasiekė finišo tiesiąją. Visoje Europoje minimų kovos su skurdu ir socialine atskirtimi metų proga vykdyta iniciatyva baigėsi jaudinančiu renginiu.

Penktadienį Vilniuje paskelbti nauji Gerumo ambasadoriai bei pristatytas profesionalių aktorių ir globos namuose augančių vaikų sukurtas muzikinis spektaklis „Kelionė į žvaigždes“.

Gerumas – natūrali būsena

Surengtoje šventėje Socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas padėkojo ir Gerumo ambasadoriaus statulėlėmis apdovanojo keturis asmenis. Jais tapo rašytojas ir režisierius Vytautas V. Landsbergis, „Jaunimo linijos“ savanorė Justina Butkutė, Beižionių vaikų globos namų direktorius, bendruomenės pirmininkas Vilmantas Palčiauskas bei aktorius ir režisierius Andrius Povilauskas. Gerumo ambasadoriai – tai žmonės, kurie savo iniciatyvomis ir prasminga veikla daro viską, kad socialinė atskirtis Lietuvoje būtų kuo mažiau jaučiama.

Po renginio kalbinti naujieji Gerumo ambasadoriai savo atliekamų darbų nesureikšmino ir lyg susitarę tvirtino, jog gerų žmonių Lietuvoje yra labai daug. Ceremonijoje dalyvauti negalėjęs, todėl jau anksčiau iš ministro apdovanojimą atsiėmęs V. V. Landsbergis jautėsi ir dėkingas, ir nustebintas tokiu įvertinimu.
„Manau, kad šis apdovanojimas skirtas ne tik man, bet ir visiems, kurie dirbame su vaikais teatre, kine, literatūroje, mokykloje ar vaikų namuose. Gerumo ambasadoriaus vardas įpareigoja. Tačiau iš kitos pusės, parodykite man žmogų, kuris nenorėtų būti geras ir padėti kitam. Tai yra natūrali žmogaus būsena. Gerumas, atjauta – labai žmogiškos savybės, kurios mus skiria nuo žvėrių, nuo savanaudiškų sąmonės turėtojų. Taigi tai normalu, mes visi tokie“, - sakė V. V. Landsbergis.

Dėmesio centre – vaikai


Renginio kulminacija tapo socialinis spektaklis „Kelionė į žvaigždes“. Šį keletą mėnesių brandintą kūrinį pristatė Panevėžio teatrų aktoriai ir A. Bandzos kūdikių ir vaikų globos namų auklėtiniai. Prieš pasirodymą dūkimu nerimą tramdę vaikai, scenoje tapo neatpažįstami – dėmesingi, susikaupę, girdintys ir jaučiantys vienas kitą.

Vytauto V. Landsbergio kūrinio „Arklio Dominyko kelionė į žvaigždes“ siužetu paremtą istoriją jaunieji artistai pasakojo šokiu, daina ir net šešėlių teatru. Buvo akivaizdu, kad pagrindiniai spektaklio kūrėjai Andrius Povilauskas ir Vidmantas Fijalkauskas gerai pažino vaikus ir scenoje atskleidė stipriąsias jų puses.

„Spektaklyje vaidinantys vaikai – labai skirtingi tiek savo charakteriu, tiek talentais ir pomėgiais. Kurdami stengėmės jiems nieko neprimetinėti. Norėjome padėti tobulinti tai, ką jie mėgsta, kuo dega. Ar tai būtų breikas, ar dainavimas, ar liaudies šokiai. Visa tai tapo spektaklio dalimi, todėl ir šis spektaklis jiems labai brangus. Nes čia jie dalijasi savimi“, – sakė spektaklio režisierius A. Povilauskas.

Sukėlė daug emocijų


Po spektaklio emocijų neslėpė ir jaunieji aktoriai, ir renginį stebėję žiūrovai. Išeidami iš salės pastarieji dalijosi įspūdžiais apie vaikų talentą ir nuo scenos plūdusią teigiamą energiją. Renginio svečiai spektaklio kūrėjams neliko skolingi – po pasirodymo skambėjusias ovacijas pertraukdavo šūksniai „bravo“. Visą spektaklį stebėjęs ministras D. Jankauskas vaikams spaudė rankas ir teikė gėles. Tokiu publikos dėmesiu apdovanoti scenos debiutantai užkulisiuose braukė džiaugsmo ašaras.
„Dėmesys ir įvertinimas šiems vaikams labai svarbus. Jie daug dirbo ir labai stengėsi. Scena suteikė galimybę vaikams pasijusti ypatingiems ir svarbiems. Tą valandą visas dėmesys buvo skirtas tik jiems, keli šimtai akių juos stebėjo palaikančiu žvilgsniu ir jie juto šią jėgą“, – sakė A. Bandzos globos namų vyr. socialinė darbuotoja Erika Kosej.

Vienuolika metų šiuose globos namuose dirbanti moteris iš arti matė kūrybos procesą, mokė vaikus dainų, kūrė choreografiją. Ji tvirtina, kad nuo vasaros trukęs darbas ne tik lavino vaikų artistiškumą, bet ir ugdė jų asmenybes.

Visą kūrybinį procesą – nuo pirmojo susipažinimo iki spektaklio premjeros – fiksavo vaizdo kamera. Jono Čergelio sukurtą dokumentinį filmą lapkričio 25 d. 20 val. 25 min. transliuos Baltijos televizija. O projekto socialiniu partneriu tapęs Panevėžio teatras „Menas“ jauniesiems artistams sceną užleisti žada bent kartą per mėnesį. Tad globos namų auklėtinių kelionė į žvaigždes dar tik įsibėgėja.

Laikas.lt
Nuotr. organizatorių

Gerumo ambasadoriai, Kelionė į žvaigždes, Stop skurdui

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai