Now Reading
Keisčiausi pasaulio įstatymai. Kokie ir kodėl?

Keisčiausi pasaulio įstatymai. Kokie ir kodėl?

Keisčiausi pasaulio įstatymai. Kokie ir kodėl?

Ar žinote, kad Prancūzijoje nelegalu pavadinti kiaulę Napoleonu? O kad Singapūre draudžiama vaikščioti savo namuose apsinuoginus? Šie ir dar kiti trylika absurdiškiausių pasaulio įstatymų abejonių nepalieka: ne tik, oi ne tik Lietuvoje, pilna nelogiškų įstatymų…

  1. Londono taksi nelegalu gabenti pasiutusius šunis ar lavonus.
  2. Parlamento rūmuose Londone nelegalu numirti.
  3. Prancūzijoje draudžiama vadinti kiaules Napoleonais.
  4. Ohajaus įstatymai draudžia nugirdyti žuvis.
  5. Anglijoje nėščia moteris gali legaliai nusilengvinti bet kurioje vietoje, net policininko kepurėje.
  6. Indonezijoje bauda už masturbaciją yra galvos nukirsdinimas.
  7. San Salvadore girti vairuotojai gali būti nubausti mirties bausmės vykdytojų.
  8. Floridoje netekėjusi moteris, atlikusi šuolį su parašiutu sekmadienį, gali būti uždaryta kalėjime.
  9. Vermonte moteris turi gauti raštišką vyro leidimą įsidėti dirbtinius dantis.
  10.  Kiekvieno banginio, rasto Didžiosios Britanijos krantuose, galva priklauso karaliui, o uodega – karalienei, idant ji galėtų panaudoti kaulus korseto gamybai.
  11. Tailande bauda už ne vietoje išspjautą kramtomąją gumą siekia 600 JAV dolerių, virš pus antro tūkstančio litų.
  12.  Italijoje prieš penkerius metus išleistas įstatymas, baudžiantis šunų globėjus, vedžiojančius savo augintinius mažiau nei tris kartus per dieną, 500 eurų bauda (apie 1700 Lt).
  13.  Singapūre draudžiama vaikščioti savo namuose apsinuoginus.
Internete beskaitinėjant tinklalapius, publikuojančius panašius įstatymus, iškyla klausimas: kodėl jie vis dar egzistuoja? Daugeliu atvejų keistieji įstatymai susiję su tam tikrais istoriniais momentais. Pavyzdžiui, įstatymas, draudžiantis Arizonoje medžioti kupranugarius, ne vienam logiškai mąstančiam asmeniui sukelia juoką: juk Arizonoje jokių kupranugarių išvis nėra! Tačiau 1856-aisiais, kuomet įstatymas buvo išleistas, į šį regioną buvo importuojami kupranugariai, kuriais į dykumą būdavo gabenamos prekės kariuomenei. Kitose pramonėse, kaip šachtų kasyboje, kupranugariai taip pat buvo naudojami. Tokiu atveju Arizonos teisėsaugos sprendimas teisiškai pasirūpinti, kad kupranugariai nebūtų naikinami, tampa visai suprantamu.
 
Nemažai šiais laikais neprotingai skambančių įstatymų yra glaudžiai susiję su religija, ypač su draudimu užsiimti kokia nors iš pirmo žvilgsnio nežalinga veikla sekmadieniais. Tokie įstatymai jau seniai nėra taikomi teisėsaugos institucijų, tačiau vis dar yra žmonių, kurie to laikosi vien iš įpročio. Juk įstatymą, pavyzdžiui, draudžiantį giedoti beprasmiškas daineles sekmadieniais, galima suprasti kaip tiesioginį raginimą lankytis ir giedoti psalmes bažnyčioje.

Parengė Živilė Barkauskaitė

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top