M. Adomėnas: už šeimos išardymą atsakyti turi tikrasis kaltininkas

Spaudoje pasirodė advokato Kęstučio Čilinsko komentarai dėl Seimo nario Manto Adomėno siūlymo didinti atsakomybę už šeimos išardymą.

K. Čilinskas teigia, kad M. Adomėno siūlymas pakenktų moterims, kurios inicijuoja skyrybas, gindamos save ir vaikus nuo smurtaujančių ar jas palikusių vyrų.

Seimo narys M. Adomėnas atkreipia dėmesį, kad, jo siūlymu, turtinės sankcijos būtų taikomos ne ištuokos iniciatoriui, o tikrajam kaltininkui – tam, kas savo smurtu ar neištikimybe išardo šeimą. Tai jokiu būdu nėra siūlymas nubausti sutuoktinį, kuris parašo pareiškimą skyryboms.

M. Adomėno teigimu, šiandien Lietuvoje įstatymai per menkai įtvirtina atsakomybę, kurią abu sutuoktiniai prisiima sudarydami šeimą. Skyrybos dažnai prilyginamos paprastam kontrakto nutraukimui. Dauguma atvejų jos įvyksta "bendru sutarimu", net ir tada, kai yra akivaizdi ir nesunkiai įrodoma vieno iš sutuoktinių neištikimybė ar smurtavimas.

"Vidutinio amžiaus vyriškis prieš pabėgdamas su jauna sekretore turėtų gerai pagalvoti ar tai prasminga, ar verta tai daryti. Mano pasiūlymas – pirmiausia prevencinė priemonė, kad žmonės nepasiduotų vienadieniams impulsams, matydami kokia lengva ir prieinama yra ištuoka", – sako M. Adomėnas.

M. Adomėno nuomone pernelyg dažna yra situacija, kai moterys sudeda visą savo gyvenimą rūpindamosi šeima, augindamos vaikus, dėl to galbūt nepadarydamos tokios karjeros, kokią padaro vyras, o sulaukusios vidurinio amžiaus paliekamos šalikelėje. Psichologiniai svarstymai, kad geriau skyrybos negu prasti santykiai šeimoje, negali atsverti žalos, kurią tokios skyrybos atneša moteriai, vaikams ir visai visuomenei.

M. Adomėno nuomone teisinę sistemą reikia pakeisti taip, kad skyrybų metu nukentėjusioji pusė galėtų dažniau reikalauti ir gauti bent jau ekonominę kompensaciją už išardant šeimą padarytą žalą.

Reikia pažymėti, kad, Seimo nario M. Adomėno įsitikinimu, šie siūlomi įstatymų pakeitimai yra tik nedidelė dalis svarbaus kompleksinio darbo kuriant valstybėje šeimai palankią aplinką. Svarbiausia šio darbo kryptis yra šeimos vertybių – atsakomybės, ištikimybės, racionalaus sprendimų priėmimo – ugdymas.

Laikas.lt

mantas adomenas, skyrybos

Naujausi komentarai
Margarita
2010-11-15, 11:39
Dar reiketu sugrazint draugiska teisma ir partiniu komisiju posedzius, svarstant partijos nariu morale.Kas jau griuva, jokiom baudom ir moralais nebesustabdysi.Ojei ir sustabdysi, tai kazin, ar bus nuo to lengviau.
Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai