Now Reading
Trakų istorijos muziejuje – nauja knyga ir paskaita Vytautui Didžiajam atminti

Trakų istorijos muziejuje – nauja knyga ir paskaita Vytautui Didžiajam atminti

Trakų istorijos muziejuje – nauja knyga ir paskaita Vytautui Didžiajam atminti

Spalio 27-ąją, minint Vytauto Didžiojo 580-ąsias mirties metines, Trakų istorijos muziejus kviečia į tradicinį viešą renginį jam atminti.

Muziejus pristatys naują knygą „Vytautas Didysis ir jo epocha“, o istorikas dr. Rimvydas Petrauskas skaitys pranešimą „Vytauto vainikas. Neįvykusios karūnacijos ir „dingusios“ karūnos reikšmės“.

„Renginius Vytautui Didžiajam atminti organizuojame nuo Nepriklausomybės atgavimo: iš pradžių pranešimus rengėme patys, o nuo 2000-ųjų pasitelkėme istorikus – sako Brigita Balčytienė, Ryšių su visuomene ir edukacijos skyriaus vedėja. – Kad per renginius pateikiama informacija būtų prieinama visiems besidomintiems Lietuvos istorija, pranešimus ir pagal juos parengtus straipsnius nutarėme išleisti atskiru rinkiniu.“

Anot B. Balčytienės, skaitytojai 200 vnt. tiražu išleistoje knygoje ras daug įdomios informacijos, kuri nėra išsamiau aptariama populiarioje literatūroje ar istorijos vadovėliuose. Rinkinyje publikuojamas archeologo dr. Albino Kuncevičiaus straipsnis apie Senuosius Trakus – Vytauto Didžiojo tėviškę, Tomo Baranausko interpretacijos, kodėl Vytautą vadiname Didžiuoju. Leidinyje daug dėmesio skiriama valdovo dvarui aprašyti: jo struktūrą ir kasdienybę analizuoja dr. Rimvydas Petrauskas, o užkulisius bei gyvenseną aptaria dr. Rūta Čapaitė.

Kostiumo raidą Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje nagrinėja dr. Rūta Guzevičiūtė, dvasinio paveldo klodus ir jo pėdsakus legendose – etnologė Gražina Kadžytė. Apie kunigaikščio insignijas ir Vilniaus Katedroje rastą žiedą rašo archeologas dr. Eugenijus Svetikas, Vytautą ne kaip politiką, o kaip paprastą žmogų aprašo Inga Baranauskienė, jo įvaizdį vertina dr. Giedrė Mickūnaitė.

„Renginių temas parenkame pagal tai, kokie klausimai labiausiai domina mūsų lankytojus, o tada ieškome mokslininko, galinčio į juos atsakyti. Kur dingo iš Niurnbergo siųsta karūna Vytautui Didžiajam karūnuoti, neretai klausia ir mokiniai, ir suaugusieji“, – sako B. Balčytienė, komentuodama šiemetės temos pasirinkimą.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Renginyje skambės viduramžių muzika, kurią gotikine arfa ir išilgine fleita atliks Bazelio muzikos akademijos Senosios muzikos instituto absolventė Ieva Baublytė.

Renginys vyks š. m. spalio 27 d. Trakų salos pilies Didžiojoje menėje. Pradžia – 17.30 val. Įėjimas nemokamas. 

Laikas.lt

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top