Keraminės lauko kepsninės – naujoviškas maisto ruošimo standartas Lietuvoje

PARTNERIO TURINYS

@ Shutterstock

Šiuolaikinių taip vadinamo „kiaušinio“ formos keraminių lauko kepsninių pardavimai jau spėjo išaugti ne tik Lietuvoje, bet ir kaimyninėse šalyse. Dėl savo naudojimo paprastumo ir iš maisto išgaunamo sultingumo išpopuliarėjusias kepsnines šiandien galima įsigyti beveik bet kurioje didesnėje prekybos vietoje. Tačiau augantys šių kepsninių pardavimai Baltijos regione ir didėjantys vartotojų reikalavimai maisto gamybai verčia stengtis keraminių grilinių gamintojus ne tik tobulinti savo produkciją, bet ir kaskart pasiūlyti rinkai kažką naujo, geresnio ir išskirtinio. Tad kas iš tikrųjų lėmė tokį stulbinantį lauko kepsninių populiarumo šuolį? Kaip šiandieninėje konkurencinėje kovoje iš pažiūros paprastiems produktams pavyksta išsiskirti ir sulaukti tokio dėmesio? Pažvelkime, kas paskatino lauko grilinių populiarumo augimą Lietuvoje ir kuo jos ypatingos.

Keraminės kepsninės – ne tik maistui, bet ir pramogai

Vis daugiau žmonių nori išsikepti maistą patys. Pastebima, kad žmonės pradėjo ypač vertinti sveiką žaliavą ir kokybišką maistą. Daugeliui yra smalsu paragauti pačių kepto maisto, eksperimentuoti su prieskoniais, marinatais ir atrasti savo mėgstamą skonį. „Vietoje to, kad žmonės nuėję į prekybos centrą nusipirktų kokių nors įprastų šlaunelių, šoninės, jautienos ar kiaulienos, jie nori visa tai pasigaminti patys, pasirinkti geresnę žaliavą, kokybiškesnę brandintą jautieną ir leisti laiką smagioje kompanijoje prie griliaus. Tai po truputį pakeičia paprasto šašlyko kepimą ant visiems įprastos šašlykinės.“ – teigia „Proflame Expert“ prekinio ženklo atstovas Vaidotas Rutkauskas.

Viena iš priežasčių, kodėl lauko grilinės sulaukia tokio populiarumo Lietuvoje ir kitose šalyse yra ta, kad žmonės nori ne tik patys kepti maistą, bet ir praleisti laiką draugų kompanijoje gamtos apsuptyje. Maisto ruošimas vis dažniau yra siejamas su geru laiko praleidimu, o ne stovėjimu prie keptuvės virtuvėje, todėl lauko grilius tapo puiki alternatyva suderinti šiuos atrodytų sunkiai suderinamus dalykus. Tai po truputį tapo mūsų kultūros dalimi, taigi tai yra ne tik smagi, bet ir įdomi patirtis. Pavyzdžiui, raudonojo kedro lentelės šiuose griliuose yra naudojamos norint žuvies patiekalams suteikti išskirtinį poskonį. Esant didelei kaitrai išsiskiria lentelėje esantys eteriniai aliejai, tuo pat metu, vandenyje sudrėkinta lentelė priduoda patiekalui dūmo poskonio. Nesvarbu ar keptumėte lašišą, ar doradą, ar bet kokią kitą mėgstamą žuvį, jai galite suteikti kitokį skonį ir nustebinti savo svečius. Tai taipogi yra patogus ir estetiškas valgio pateikimo būdas, nes paruoštą patiekalą galima pateikti su lentele ant stalo ir visiems kartu ragauti. Visa tai yra lyg nedidelis ritualas, kuris padeda kurti puikią nuotaiką, nesvarbu ar tai būtų savaitgalio susibūrimas su draugais, ar įprastas po dienos darbų terasoje leidžiamas vakaras.

Išskirtinis bruožas – funkcionalumas

Tam, kad rinkoje esantis produktas būtų patrauklus ir turėtų savo tikslinę auditoriją, vien tik smagumo neužtenka. Funkcionalumas yra tai, kas vis dar žavi vartotojus ir suteikia produktui pridėtinę vertę. Keraminiai griliai naudoja mažai anglies ir vienu pakrovimu gali išlaikyti reikiamą temperatūrą net iki 10-12 valandų. Tai ypač patogu, nes nereikia kurti grilinės vis iš naujo bei atlikti ilgus kepimus. Užkūrus ryte galima išsikepti pusryčiams kiaušinienę, sulaukę pietų galime ruošti mėsos patiekalus, o atėjus vakarui kaitros dar užteks ir sočiai vakarienei. Taip pat keramikinis grilius ne tik puikiai išlaiko kaitrą, bet ir palaiko vienodą temperatūrą 360 laipsnių kampu aplink kepamą patiekalą. Vadinasi nėra taip, kad patiekalo apačioje yra karščiau, o viršuje vėsiau.

Vienas iš įdomiausių tokių grilinių privalumų yra papildoma rūkymo anga, į kurią patalpinus specialių šlapių drožlių, patiekalas įgauna norimą obels, vyšnios, buko, viskio ar kitokį dūmo poskonį.

„Tam, kad maistui suteikti papildomo poskonio nereikia nuiminėti grotelių, karščio skirstytuvo, pačio patiekalo, vonelių ar dar kažko, o tiesiog pradarius apačioje esančias dureles, įbėrus norimų rūkymui skirtų drožlių ar kubelių ir specialiu įrankiu įstūmus drožles į griliaus vidų maistui galima suteikti ypatingą aromatą. Visas šis procesas užtrunka vos 15 sekundžių“ – sako V. Rutkauskas.

Skirtingai nei orkaitėse, kelių zonų kepimo sistema čia išties veikia puikiai. Ši sistema skirtingose griliaus vietose sukuria skirtingus temperatūrų lygius: dalį patiekalų galima kepti ant tiesioginės kaitros (pvz. steiką, šoninę), o kitoje pusėje galima kepti bulves, daržoves, jas troškinti, rūkyti. Antro aukšto pakelėjo pagalba kepimo plotą galima padidinti apie 40 proc. Tai ypač naudinga ir patogu esant daugiau žmonių, nes vienu metu galima kepti maistą net iki dvylikos žmonių kompanijai. Vienu griliaus pakrovimu galima kartu kepti ir žuvį, ir paukštieną, ir bulves, ir daržoves, o išskirtinė grilių savybė yra ta, kad maisto skonis ir kvapas nesusimaišo.

Lauko grilinių privalumai ir priedai

Priklausomai nuo gamintojo, keramikiniai griliai gali būti ir pilnos komplektacijos, kas iš karto suteikia begalę privalumų gaminant. Pilnai sukomplektuotas grilius turės viską, ko gali reikti tiek paprastam, tiek profesionaliam maisto ruošimui, o papildomi priedai visuomet paįvairins maisto skonį ir pačią gaminimo procedūrą. Lietuvoje šių grilinių populiarumą ir pastebimai išaugusius pardavimus paskatino ne tik išskirtinis grilyje gaminamo maisto skonis, bet ir suteikiamų privalumų gausa:

  • Paprastas naudojimas. Išmokti naudotis nesudėtinga, tereikia pradėti.
  • Atsparumas atšiaurioms lauko sąlygoms. Galima kepti esant bet kokiai lauko temperatūrai, nes keramika yra atspari temperatūrų skirtumams, todėl maistą galima ruošti tiek lietingu oru, tiek žiemą, o nuo to maisto ruošimo kokybė nenukentės.
  • Sveikas, skanus maistas. Grilyje kepamas maistas išsaugo savo maistines savybes, sultingumą ir užtikrina vienodą ir tolygų kepimą.
  • Maisto gamyba „keturi viename“: kepimas, troškinimas, rūkymas, skrudinimas. Skirtingai nei orkaitėje, grilyje ruošiamas maistas įgauna dūmo kvapą ir kepa tolygiai, o skirtingą maistą galima ruošti vienu metu.
  • Specialiai atrenkama didelės frakcijos anglis. Paprasta, smulki anglis skirta šašlykinėms greitai sudega ir praranda kaitrą. Tuo tarpu speciali griliams skirta anglis išlaiko kaitrą, o pilnai nesudegusią anglį galima panaudoti sekančiam kepimui.
  • Viskas viename: kepimo grotelių pakelėjas, grilio uždangalas, žarsteklis, drožlių įstūmimo įrankių komplektas, kabliukai rankšluostukams bei grilio įrankiams, papildomos lentynėlės daiktams pasidėti ir kiti standartiniame šio grilio komplekte esantys priedai maisto ruošimą padaro greitą ir patogų.
  • Terasos puošmena: gražiai atrodo, puošia aplinką. Unikalus dizainas tiks bet kokiam kiemui ar terasai ir taps gražiu lauko dizaino akcentu.

Ieškantys kažko daugiau visuomet atras papildomus specialius priedus, tokius kaip kepimo popierių iš medienos arba rūkymo kubelius. Specialus vyšnios arba kedro medienos popierius leidžia vienu metu kepti, troškinti ir išrūkyti patiekalą, tad toks kepimo būdas daržovėms, žuviai ar jau apkeptai mėsai papildomai suteikia iš medžio kilusį saldesnį poskonį. Rūkymo kubeliai, tai iš ąžuolinių bačkų padaryti kubeliai, kuriuose buvo brandinamas viskis, romas arba vynas. Šios bačkos yra išardomos ir supjaustomos mažais kubeliais, kurie degdami maistui suteikia ypatingą aromatą. Tokie bei kiti keraminių lauko kepsninių priedai suteikia galimybę eksperimentuoti su skoniais ir nuolat tobulinti savo maisto ruošimo įgūdžius.

Prie grilinių – žinomos asmenybės

Pasidomėjus šiek tiek giliau tampa visai nenuostabu, kodėl keraminės lauko grilinės pastaruoju metu taip išpopuliarėjo. Maisto ruošimas ant šių kepsninių nereikalauja itin specialių mokymų ar žinių. Iš esmės, labai nesiskiria nuo naudojimosi orkaite, kadangi galima reguliuoti griliaus viduje esančią temperatūrą, o turint specialų termometrą netgi matyti pačio patiekalo vidinę kepimo temperatūrą. Žmonės pirmą kartą pabandę kepti ant keraminio lauko griliaus lieka nustebę, kaip tai yra paprasta ir nesudėtinga.

Šiai lauko kepsninių populiarumo bangai neatsispiria net ir žinomi žmonės. „Steiką užskaitau“ – nusišypsojęs tarė vienas žinomiausių Lietuvos galiūnų Žydrūnas Savickas. Lauko grilinės yra jo ir Mindaugo Kuzminsko šios vasaros atradimas. „Maistas man - vienas didžiausių gyvenimo malonumų, todėl šiai kepimo manijai lengvai pasidaviau ir aš. Kas į svečius?“ – po įkelta nuotrauka savo Facebook paskyroje rašė prie lauko grilinės stovintis linksmai nusiteikęs krepšininkas Mindaugas Kuzminskas. Apmokyti naudotis grilinėmis šie vyrai nustebo kaip yra paprasta ruošti sveiką ir skanų maistą, todėl vasaros metu bent kartą per savaitę naudojasi kepsninėmis. Grilinių specialistas Vaidotas Rutkauskas dar iki dabar sulaukia šių žymių, tačiau visiškai paprastų ir draugiškų žmonių skambučių su klausimais, kokią temperatūrą vertėtų pasirinkti konkrečiam patiekalui, kaip neperkepti vištienos arba steiko.

Turint lauko grilinę kiekvienas gali tapti gero maisto gurmanu, o tobulėjimui ribų nėra. Nuo įmantrių receptų iki išmanių priedų, čia visi atras savo mėgstamą patiekalą ir paruošimo būdą. Nustebinkite save ir kitus savo gerėjančiais maisto ruošimo įgūdžiais, išbandykite skirtingus receptus bei maisto gamybos būdus ir tiesiog pasimėgaukite smagia veikla jums brangių žmonių apsuptyje. Lauko grilinės suteiks viską, ko reikia greitam ir kokybiškam maisto paruošimui. Išbandykite ir įsitikinkite tuo patys. Įžiebkime ugnį drauge! Skanaus!

gaminimas, griliai, kepsninės, keraminės kepsninės, maistas

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai