„Ančių dainų“ dešimtmetį mininti „Antis“: „Mes stipriai rizikavome“

Iliustracija: albumo „Ančių dainos. Proginis dešimtmečio leidimas“ viršelis

Lygiai prieš dešimtmetį 2007 metų lapkritį su daina „Mes rimti!“ apie savo sugrįžimą paskelbė „Antis“. Po mėnesio pasirodė ir albumas „Ančių dainos“, kuriame po 17 metų petraukos buvo įrašyti nauji „Anties“ kūriniai. „Anties“ sugrįžimo dešimtmečiui paminėti šią savaitę ribotu 100 vienetų tiražu išleidžiama vinilo plokštelė „Ančių dainos. Proginis dešimtmečio leidimas“.

Algirdo Kaušpėdo teigimu, „Anties“ atgimimas prieš dešimt metų buvo labai nelengvas sprendimas. „Mes stipriai rizikavome! Naujo disko įrašymas buvo būtina sąlyga grupės atsikūrimui“, – prisimena grupės lyderis. „Dabar iš daugelio metų perspektyvos šis sprendimas atrodo labai teisingas, logiškas, nes po jo susiklostė antrasis „Anties“ etapas, lygiavertis ir toks pats svarus.“

Algirdui Kaušpėdui vienodai reikšmingi abu „Anties“ gyvavimo laikotarpiai. Pasak jo, albumas „Ančių dainos“ ir po jo sekusi komercinė sėkmė, kvietimai koncertuoti, paskatino muzikantus toliau dirbti, svajoti, kurti ir taip atsirado kiti albumai. „Ančių dainų“ pasirodymas muzikos gerbėjams tapo dideliu įvykiu, kurį lydėjo tokios antraštės: „Grupę į sceną sugrąžino kūrybos alkis“ („Lietuvos rytas“), „Anties“ albumas išgrobstytas!“ („Respublika“), „Visi nori grįžusios „Anties“ dainų“ („Vakaro žinios“).

Albumą „Ančių dainos“, kaip ir jo dešimtmečio leidimą, išleido kompanija M.P.3. Naujasis vinilo plokštelės leidinys šiek tiek skiriasi nuo kompaktinės plokštelės – jame dainos „Auksinis Buda“ ir „Sustok akimirka“ sukeistos vietomis. Taip pat proginiam albumui buvo padarytas naujas masteris, jis išleistas ant 180 gramų vinilo, visi prekybai skirti 100 vienetų turi savo unikalų numerį.

Paskelbus apie dešimtmečio vinilo plokštelės pasirodymą interneto parduotuvėje www.buymusic.lt, kuri prekiauja šiuo albumu, pusė tiražo jau rezervuota išankstiniais užsakymais. Kartu su vinilo plokštele pirkėjai dovanų gauna pernai išleistą „Anties“ kompaktinę plokštelę „Geriausios dainos II“, kurioje surinkti grupės singlai ir ryškiausi 2007-2016 metų kūriniai. Iš „Ančių dainų“ į šį geriausių dainų rinkinį pateko „Mes rimti!“, „Buržujus“, „Auksinis Buda“ ir „Girtuoklis“.

„Antis“ išsiskirstė pernai vasarą surengusi baigiamuosius koncertus Trakų ir Raudondvario pilyse. Per savo gyvavimą grupė įrašė šešis studijinius albumus – „Antis“ (1987), „Ša!“ (1988), „Dovanėlė“ (1990), „Ančių dainos“ (2007), „Zuikis Pleibojus“ (2009), „Baisiai džiugu!“ (2013). Taip pat buvo išleisti rinkiniai – „Bjaurioji Antis“ (1994), „Retas paukštis“ (1994), „Geriausios dainos“ (1995), „Geriausios dainos II“ (2016), koncertiniai albumai – „2xANTIS“ (2013) ir „Zombiai atrieda atidunda!“ (2015), antologija „Visa Antis“ (2005).

Šiuo metu muzikinę veiklą tęsia keturi „Anties“ nariai: bosistas Gediminas Simniškis groja grupėje „Ir visa tai kas yra gražu yra gražu“, gitaristas Gintautas Rakauskas – grupėje „Saulės laikrodis“, šios grupės nariu yra ir kompozitorius, klavišininkas, nacionalinės premijos laureatas Vaclovas Augustinas, kuris taip pat vadovauja chorui „Jauna muzika“, įvairiose grupėse groja būgnininkas Linas Būda.

ančių dainos, Ančių dainos Proginis dešimtmečio leidimas, Antis, lietuviska muzika, muzika

Naujausi komentarai
trevetas
2017-12-01, 15:43
rizikavot ir pasieket
Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai