Kur kreiptis nemokamos emocinės pagalbos?

Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos inform., Shutterstock nuotr.

Privalomuoju sveikatos draudimu apdrausti pacientai turi galimybę atskirai pasirinkti ne tik šeimos gydytojo paslaugas teikiančią įstaigą, bet ir psichikos sveikatos centrą, sudariusį sutartį su teritorine ligonių kasa (TLK). Tad žmonėms, kuriems reikalinga emocinė pagalba, jos reikėtų ieškoti ne tik telefonu, internetu, bet ir atvykus pas psichikos sveikatos specialistus.

Valstybinė ligonių kasa prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) primena, kad privalomuoju sveikatos draudimu apdraustiems pacientams už gydymo įstaigoje jiems suteiktas psichikos sveikatos priežiūros specialistų paslaugas mokėti nereikia. Už tai gydymo įstaigoms sumoka TLK Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis.

Dėl psichikos sveikatos priežiūros gyventojai kviečiami kreiptis į pasirinktą psichikos sveikatos centrą, kuriame galima prisirašyti iš anksto arba prireikus. Psichikos sveikatos priežiūros paslaugas teikiančių įstaigų sąrašą žmogui turi pateikti ta gydymo įstaiga, kurioje jis prisirašęs pas šeimos gydytoją (t. y. poliklinika, šeimos gydytojų centras ar pan.).

„Pirminės ambulatorinės psichikos sveikatos priežiūros paslaugos teikiamos visiems prie psichikos sveikatos centro prisirašiusiems asmenims. Pažymėtina, kad pirminės ambulatorinės psichikos sveikatos priežiūros paslaugos teikiamos komandiniu principu. Komandą sudaro gydytojas psichiatras, vaikų ir paauglių psichiatras, psichikos sveikatos slaugytojas, socialinis darbuotojas ir medicinos psichologas. Todėl prireikus vienoje vietoje – galima gauti kompleksines profesionalias sveikatos priežiūros paslaugas. Svarbu žinoti, kad tiek vaikų, tiek suaugusiųjų psichikos ligos yra gydomos ne vien vaistais", – teigia VLK Paslaugų ekspertizės ir kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė Oksana Burokienė.

Vaikų psichine sveikata, anot jos, turi pasirūpinti tėvai, globėjai. „Būna atvejų, kuomet vaiko psichinės sveikatos problemos yra išties rimtos, pernelyg užsitęsusios ir tėvams nepavyksta su jomis susidoroti. Tokiais atvejais svarbu laiku kreiptis į gydytojus specialistus, nes kuo anksčiau suteikiama reikalinga pagalba, tuo sėkmingiau vaiko sveikatos problemos gali būti išspręstos", – sako O. Burokienė.

Vaikus iki 18 metų privalomuoju sveikatos draudimu draudžia valstybė, tad jiems – kaip ir apsidraudusiems PSD – psichikos sveikatos priežiūros paslaugos teikiamos nemokamai. Tėvams ir globėjams reikia žinoti, kad vaikams iki 16 metų paslaugos teikiamos tik su jų atstovų, t. y. tėvų ar globėjų, sutikimu, išskyrus būtinosios medicinos pagalbos paslaugas.

Specialistai primena, kad bandžiusiems pasitraukti iš gyvenimo žmonėms ligoninių priėmimo-skubiosios pagalbos skyriuose nuo šių metų balandžio teikiama ir specializuota pagalba – paciento būklės psichodiagnostinis įvertinimas. Ją teikia gydytojas psichiatras ar gydytojas vaikų ir paauglių psichiatras. Šios paslaugos išlaidos apmokamos PSDF biudžeto lėšomis.

„Nuo balandžio pradžios pradėta teikti paslauga leidžia pacientui neatidėliotinai suteikti pirminę psichiatrinę pagalbą, skirti tinkamą gydymą, nukreipti jį tolesnei konsultacijai į psichikos sveikatos centrą arba specializuotas psichikos sveikatos priežiūros paslaugas teikiančią įstaigą", – teigia O. Burokienė.

VLK specialistai dar kartą primena, kad dėl reikiamos emocinės pagalbos gyventojai kviečiami kreiptis nemokamomis telefonų linijomis, internetu ar atvykus pas specialistus gyvai. Daugiau informacijos rasite čia.
 

nemokama emocinė pagalba, nemokama psichologinė pagalba, psichikos sveikata, psichologija, psichologinė pagalba, Sveikatos apsaugos ministerija, Valstybinės ligonių kasos

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai