Caro Nikolajaus II meilės balerinai istoriją dramoje „Matilda“ pasakos ir 5 tūkst. specialiai sukurtų įspūdingų kostiumų

Meilė, paketusi Rusijos imperiją. Taip vadinama viena gražiausių visų laikų šios šalies istorijų apie Romanovų rūmų paslaptį, kurią pamatysime perkeltą į kino ekranus įspūdingoje kostiuminėje ir tikrais įvykiais paremtoje dramoje „Matilda“. Juostos kūrėjai tiek daug dėmesio skyrė tuometinei prabangai bei didybei iliustruoti, kad vien 5 tūkstančiams kostiumų sukurti prireikė 17 tonų audinių.

Filmas žiūrovus nukels į XIX-ojo amžiaus pabaigą. Rusijos baleto scenoje karaliauja lenkų kilmės gražuolė, primadona Matilda Kšesinskaja. Jos talentas bei grožis pakeri ir princą Nikolajų Aleksandrovičių – būsimąjį paskutinį Rusijos imperatorių, carą Nikolajų II. Tarp jo ir jaunos šokėjos įsiplieskia meilė, pakeitusi ne tik jų pačių, bet ir visos Rusijos likimą. Meilė, po savęs palikusi sudaužytų širdžių ir sulaužytų likimų šleifą bei tapusi legenda.

„Atrodo, na, tai eilinė meilės istorija ir tiek. Kažkada ir aš taip maniau. Tačiau pradėjęs ja domėtis supratau, kad šis pasakojimas tiesiog privalo atgimti kino ekranuose. Ir tai nėra Pelenės istorija. Tai dviejų stiprių, labai skirtingų asmenybių istorija. Primabalerina Matilda buvo dėmesiu ir dovanomis apipilta menininkė, besimaudanti šlovės spinduliuose. Nikolajus – būsimas Rusijos valdovas, nepratęs prie nesėkmių ir neigiamo atsakymo. Tačiau įdomiausia čia tapo jų abipusiam jausmui trukdančios rūmų intrigos, valdovams privalomi įsipareigojimai, pavydas ir konkurencija“, – pasakoja istorinės dramos režisierius Aleksejus Učitelis.

Ruošdamasis filmavimams jis daug studijavo istoriją, kelerius metus skyrė vien dokumentams apie caro Nikolajaus II gyvenimą, vėliau nemažai pastangų bei laiko prireikė gauti leidimus filmuoti Maskvos ir Sankt Peterburgo rūmuose, soboruose, Marijos ir Didžiajame teatruose. Ypač daug dėmesio skirta kostiumams. Jų specialiai filmui sukurta net 5 tūkstančiai.

Prognozuojama, kad „Matilda“ taps tiktu kino hitu, mat apie šio filmo kūrimą kalbos netyla daugiau nei metus. Kai tik paaiškėjo, kad gerai visame pasaulyje žinoma istorija pasieks kino teatrus, Rusijos ortodoksai sukilo prieš juostos kūrėjus. Mat caras Nikolajus II 2000-aisiais oficialiai paskelbtas šventuoju, todėl drama apie jo meilės žygdarbius su jauna mergina neva žeidžia tikinčiuosius.

„Aš suprantu, kad jis šventasis, tačiau filmą būtina pamatyti! Taip pagarbiai, kaip šiame filme, apie jį dar nėra niekas kalbėjęs. Tai patvirtins bet kuris, jau matęs juostą. Bet įdomiausia tai, kad garsiausiai šaukia ir reikalauja uždrausti tie, kurie dar jos nematė“, – sako režisierius. Įspūdinga kostiuminė drama turi ir lietuvišką akcentą: Nikolajaus II motiną Mariją Fiodorovną vaidina Ingeborga Dapkūnaitė.

Tikrais įvykiais paremta biografinė juosta „Matilda“ kino teatruose rodoma nuo spalio 27 dienos.

Caras Nikolajus II, filmai, istorinė drama, kinas, kostiuminė drama, matilda

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai