Now Reading
Skausmingi protiniai dantys: kentėti ar šalinti?

Skausmingi protiniai dantys: kentėti ar šalinti?

Skausmingi protiniai dantys: kentėti ar šalinti?

Shutterstock nuotr.

Dantų dygimo skausmas toli gražu nesibaigia kūdikystėje. Vėlesniame amžiuje pasirodantys protiniai dantys tik retam išdygsta nepastebimai, o daugumai skauda ne tik dantenas, bet ir pakyla kūno temperatūra bei pasireiškia kiti negalavimai. Apie tai, kada ir kodėl rekomenduojama šalinti protinius dantis pasakoja klinikos „Grožio chirurgija“ gydytojas odontologas ortopedas, ortodontas Robertas Kirlys.

Šalinimas reikalingas ne visada

Tretieji krūminiai dantys, vadinami protiniais, dažniausiai išdygsta 17–25 gyvenimo metais. Žinoma, jie gali prasikalti vėliau arba visai neišdygti, tačiau dėl to visai nereiktų nerimauti. Pilnai susiformavę, bet neišaugę dantys matomi tik žandikaulio rentgeno nuotraukose ir dažniausiai žmogui nekelia jokio diskomforto.

Tiesa, dygimo laikotarpiu gali būti jaučiamas nemalonus maudimas konkrečioje vietoje, bet jei protiniai dantys išdygsta taisyklingi, tinkamoje vietoje ir nekelia jokių papildomų problemų – jų rekomenduojama nešalinti ir tiesiog prižiūrėti kaip ir likusius dantis.

Problemų spektras nuo iškreipto dantų lanko iki karieso

Tačiau ne visada protiniai dantys išdygsta taisyklingi ir tinkamoje vietoje. Kitais atvejais protinių dantų dygimo skausmą gali kelti įvairios problemos. Neretai apatiniai protiniai dantys išdygsta suspausti ar netaisyklingos formos bei krypties, ne toje vietoje. Taip pat pasitaiko, kai viršutiniai protiniai dantys trukdo kramtymui ir kelia skausmą skruosto gleivinėje, palieka nubrozdinimus ir žaizdeles.

Be to, dažnai protiniai dantys išdygsta nepilnai, tuomet juos gaubia dantenos, po kuriomis renkasi įvairios apnašos bei maisto likučiai. Dėl to gali prasidėti dantenų uždegimas, kariesas ar kitos infekcijos, keliančios žmogui skausmą burnos ertmėje. Gali patinti dantenos bei veido dalis, jaučiamas diskomfortas ryjant bei žiojantis.

Taip pat neretai pasitaiko ir tokių atvejų, kai dygdami protiniai dantys spaudžia kitus, trukdo išsidėstyti likusiems dantims ir taip iškreipia visą dantų lanką. Negana to, jie gali sukelti smilkininio apatinio žandikaulio sąnario problemas, kurios pasireiškia skausmu ausies srityje, įvairiais galvos, kaklo skausmais, atsiradusiu galvos svaigimu.

Chirurginis sprendimo būdas

Protinio danties šalinimas yra rimta chirurginė intervencija į žmogaus organizmą, todėl pirmiausia vertėtų pasikonsultuoti su specializuotu gydytoju, kuris įvertinęs konkrečią paciento būklę nebūtinai rekomenduos danties šalinimo operaciją – kartais nuo skausmo ir uždegimo gali padėti vaistai ar antibiotikiai.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Tačiau jeigu prireikia sudėtingos danties šalinimo operacijos, takant vietinę arba dalinę nejautrą pacientams yra visiškai atidengiamas neišdygęs dantis, pašalinamas perteklinis kaulas, dantis padalijamas į kelis fragmentus, išvalomi dėl lėtinio uždegimo pakitę audiniai ir gleivinės. Esant poreikiui rovimo sritis yra užsiuvama, o siūlėms naudojami tirpūs chirurginiai siūlai, todėl jų nebūtina ištraukti.

Gijimo laikotarpis

Priklausomai nuo operacijos sudėtingumo, dantenos bei skruostas patinsta, galimi gerkės ar ausų skausmai, pakilusi kūno temperatūra. Pacientams vertėtų būti ypač atsargiems, nes dėl nejautros galima lengvai įsikąsti į skruostą, lūpą, liežuvį.

Rekomenduojama iš išorės šaldyti operuotą vietą, darant pusvalandžio pertraukas. Tokiu būdu skruosto patinimas atslūgs greičiau, sumažės skausmas.

Visi pooperacinio laikotarpio negalavimai dažniausiai praeina vos per kelias dienas, o po savaitės jau galima pilnu tempu grįšti prie kasdienio gyvenimo ritmo. Žinoma, jei buvo paskirti tam tikri antibiotikai ar vaistai, yra privalu baigti jų vartojimo kursą.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top