Kosmetologas nebeišsprendžia odos problemų? Yra kita išeitis

Shutterstock nuotr.

Dažnai pažįstama situacija, kai kosmetologės rekomenduojamos odos gydymo procedūros padeda tik laikinai arba apskritai nebesuteikia norimo efekto. Arba investuojama į brangią kosmetiką, kurios „stebuklingo“ poveikio pajusti nepavyksta. Tad kaip gydyti odos problemas nešvaistant pinigų, kai, rodos, jau išbandėte viską?

Oda – didžiausias mūsų kūno organas, kurio būklė tiesiogiai susijusi su visomis kitomis organų sistemomis ir organizmo funkcijomis. Pagrindinė odos, kaip organo, funkcija – apsaugoti kūną ir pašalinti nereikalingas medžiagas. Taigi, odai reikia išlaikyti ne tik tvirtą barjerą nuo įvairiausių išorinių faktorių, bet ir padėti organizmui.

Vis dėlto kosmetologo kabinete dažnai atliekama tik išorinė odos apžiūra ir įvertinimas, kurių ne visuomet pakanka. Norint išsiaiškinti, kokios priežastys lemia odos susirgimus ir jos pokyčius, vis daugiau specialistų ragina pasitelkti kraujo tyrimų analizę.

Odos būklė – pagal kraujo tyrimus

Pasak Flebologijos klinikos biomedicininės diagnostikos technologės kosmetologės Žemynos Kundrotaitės, kraujo tyrimų duomenys padeda specialistui įvertinti bendrą organizmo būklę ir surasti priežastis, kurios gali lemti odos būklės pokyčius.

Todėl kalbant apie odos būklę svarbu įvertinti tokius duomenis kaip hormonų (lytinių ir skydliaukės), mikroelementų (kalio, natrio, kalcio, magnio, geležies, mangano, seleno, cinko), vitaminų (B, D), kepenų ir inkstų fermentų, gliukozės kiekis kraujyje ir pan. Taip pat svarbu atkreipti dėmesį į tai, kaip organizmas toleruoja tam tikrus produktus. Verta atlikti ir vis aktualesnius produktų netoleravimo testus, pavyzdžiui, laktozės ar jautrumo glitimui, galintį lemti lėtinę plonosios žarnos ligą celiakiją.

„Siekdami sėkmingo ir greito odos gydymo, atliekame kraujo tyrimus, nustatome priežastis, įvertiname rezultatus, o tada paskiriame gydymą. Kartais pakanka pakeisti minimalius kasdienius įpročius, pakoreguoti mitybą ar kosmetikos priemones, bet dažnai prireikia ir gydytojo konsultacijos, todėl kraujo tyrimų diagnostika leidžia pacientą įvertint nuodugniau“, – teigia Ž. Kundrotaitė ir priduria, kad šiandien visus tyrimus galima atlikti per vieną dieną, tad išsami analizė nereiškia ilgo sėdėjimo gydytojo kabinete.

Odą gydo įvertinę sveikatą

Jeigu oda kenčia nuo aknės tipo bėrimų, pastebimi spalvos pokyčiai, padidėjęs plaukuotumas, pigmentacija, paraudimai, oda yra praradusi elastingumą, smarkiai sausėja, šerpetoja ar, atvirkščiai, smarkiai riebaluojasi, kosmetologė pataria pirmiausia atlikti bendrąjį kraujo tyrimą, įvertinant gliukozės ir geležies, vitamino D kiekį kraujyje, taip pat kepenų bei inkstų fermentų, skydliaukės hormonų, lytinių hormonų, imunoglobulino parodymus, H. Pylori bakterijos paplitimą bei laktozės toleravimo testą.

Įvertinęs ir išsamiai išanalizavęs kraujo tyrimų parodymus odos specialistas gali nustatyti tikrąsias odos problemų priežastis ir paskirti individualiam organizmui tinkamiausią gydymą bei kosmetikos produktus.

Svarbu atminti, pastebi Flebologijos klinikos specialistė, kad norint gražios, skaisčios bei elastingos odos, svarbu pradėti nuo rūpinimosi visu organizmu ir jo būklės stebėjimo. Juk žmogaus grožis ir patrauklumas prasideda nuo sveikatos.

grožis, odos būklė, odos ligos, sveikata

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai