„Swampfest 2017“ - pabėgimas nuo masinės kultūros

Mildos Žemaitytės nuotr.

Keliolika kilometrų nuo Varėnos esantis kaimas Žiūrai pasitinka kažkieno papildytu kelio ženklu „Ko Žiūrai?“ Čia plėtojami tradiciniai amatai, vandens ir kaimo turizmas, tačiau jau kelinti metai netoliese esančioje Lavysabalėje vystoma ir pogrindinė „pasidaryk pats kultūra“. Šiemet liepos 7 dieną čia prasidės ketvirtą kartą organizuojama muzikinė „Swampfest“ stovykla.

Vidurvasaryje prie Lavyso ežero susirinks besidomintys kitokiu gyvenimo būdu ir jo išraiškomis. „Swampfest“ siūlo praleisti savaitgalį laisvoje ir kūrybingoje bendruomenėje be reklaminio triukšmo, griežtų apsauginių ir beveidės masinės kultūros.

Prieš keliolika metų DIY (do-it-yourself) kultūros puoselėtojai surengė savo pirmąjį festivalį „Darom“ (vėliau šį pavadinimą pasisavino aplinkosauginė akcija), po kelių metų jo tradicijas perėmė „Padarom“, „Operatorinė“, „Fire“, panašiu principu nuskambėjo keli „Salos“ festivaliai prie Anykščių.

2013-aisiais prie jų prisijungė ir Dzūkijos pušynuose įsikūręs „Swampfest“. Pastarąjį inicijavo buvęs grupių „Bramborak“ ir „Bora“ narys, vieno populiariausių lietuviškų fanzinų „Kablys“ leidėjas, iš Vilniaus pasitraukęs gyventi į... aukštapelkę vidury Dzūkijos pušynų. Varėnos rajonas, įtariama, dėl po žeme esančių tam tikrų iškasenų, pasižymi radikaliais temperatūrų skirtumais – priklausomai nuo sezono termometras čia dažnai pasiekia minimumus ir maksimumus. Todėl vidutiniškai čia nebūna.

Šiemet gyvus pasirodymus „Swampfeste“ planuoja renginio senbuviai, pastaruoju metu Europos sunkiosios muzikos scenoje garsiai skambantis trio iš Latvijos „Tesa“, vokiečių rokeriai „Slow Bloomer“, aršios merginos iš Gardino „Messed Up“ ir jų kolegės iš Vilniaus „Crucial Features“, svajingi suomiai „Mumrunner“, instrumentinio post-roko atstovai „Sounds Like The End Of The World“, pastaruoju metu Berlyne gyvenantys tamsią ir emocingą muziką grojantys lietuviai „70 cm³ of Your Chest“ ir jau pakankamai žinomi jų kolegos „No Real Pioneers“, brutalūs metalistai „Infestation“ ir trešeriai „Phrenetix“, atlikėjos Umiko alter ego Kotori, Vilniaus hardkoro veteranai „Spengimas“, jungtinė Airijos, Lenkijos, Lietuvos, Portugalijos ir Ukrainos gatvės muzikantų grupė „Mutefish“. Po gyvų atlikėjų pasirodymų muzika iki paryčių rūpinsis mažai žinomi, bet nuoširdūs selektoriai.

Sekmadienį laukia ekstremalaus instrumentinio džiazo duetas „MekasDuo“, cumbia ambasadoriai Lietuvoje „Parranda Polar“ bei Vilniaus baruose jau gerai žinomo „Lapkričio Dvidešimtosios orkestro“ ir ska orkestro „Madžestix“ dvikova.

Be muzikos veiks šilkografijos dirbtuvės, kuriose galėsi „atsispaust“ piešinius ant savo atsivežtų drabužių, taip pat – įsigyti jau pagamintų festivalio marškinėlių. Galima tikėtis, jog atgims daug aistrų ankstesniais metais sukėlęs „Dulkančios Durpės“ futbolo turnyras. Ir, žinoma, vienas pagrindinių šio renginio akcentų: bendravimas su bendraminčiais, keitimasis idėjomis ir nuomonėmis. Visi kviečiami prisidėti ir siūlyti organizatoriams savo idėjas, kurias būtų galima įgyvendinti renginio metu. Norintys tapti savanoriais rašykite adresu [email protected].

Birželio 25 d. baigiami platinti išankstiniai „Swampfesto“ bilietai. Festivalio paskyroje facebook.com/swampfestival informuojama, kada ir kur galima įsigyt „vizą“ į aukštapelkę.

Daugiau informacijos: http://www.swampfest.lt










alternatyvi muzika, alternatyvios muzikos festivaliai, festivaliai, muzikos festivaliai, Swampfest, vasaros festivaliai

Naujausi komentarai
Dzūkijos uoga
2018-02-13, 14:54
Dzūkijos miškų platybės traukia ne vieną pabėgti nuo civilizacijos susiruošusį pilietį. Tačiau net giliausioje pelkėje jau nepasislėpsi- būtinai aplankys koks pelių turizmo mylėtojų būrelis:)
Na o jeigu kas pageidautų civilizuotai nuo civilizacijos pasislėpti- kaimo turizmo sodyba "Dzūkijos uoga" tikrai pagelbės:) Plačiau: http://kaimoturizmosodyba.eu
Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai