Kelionė į Jungtinius Arabų Emyratus. Kokius mitus palikti „spintoje“?

Shutterstock ir „Travel Planet“ nuotr.

Aukščiausias pasaulio pastatas, didžiausias pasaulio prekybos centras, dykumoje pasodinti 2,5 mln. medžių ir iki kiekvieno jų nuvesta žarnelė su vandeniu, pumpuojamu iš 10 km gylio, Afrikos safario kopija su būriu nykstančių rūšių priešakyje – ir tai tik maža dalis to, kuo gali nustebinti Jungtiniai Arabų Emyratai (JAE). Neseniai čia apsilankiusi kelionių entuziastė Gabrielė Štaraitė sako, kad geriausias būdas pažinti šį kraštą – tai leisti sau pasimėgauti prabanga, nes būtent tai yra stiprioji JAE pusė. Žinoma, tam reikia tinkamai pasiruošti: atsakingai susidėlioti maršrutą, pasirinkti viešbutį ir pamiršti apie šią šalį girdėtus stereotipus – tada iš šios kelionės parsivešite tikrai gerų įspūdžių.

„Šiais metais JAE sukanka 46 metai ir negalima nesižavėti, kaip čia viskas pasikeitė per tokį trumpą laiką. Susikūrus JAE, čia gyveno vos 200 tūkstančių tarpusavyje nelabai sutariančių žmonių, dabar piliečių skaičius išaugęs iki 1 mln. Mes šiek tiek paniekinamai sakome, kad šalis neturi senosios istorijos, kad viskas tik dėl to, jog jiems pasisekė atrasti aukso, t. y. naftos. Vis dėlto su gautais pinigais buvo galima pasielgti visaip, o čia jie buvo panaudoti turint viziją ir gerą fantaziją. Šis kraštas kupinas unikalių projektų, kurie tikrai gali nustebinti ir daug mačiusius keliautojus“, – sako egzotinių kelionių organizatoriaus „Travel Planet“ bendraįkūrėja G. Štaraitė.

Apie lankytinas vietas JAE informacijos galima susirasti nesunkiai, daug svarbiau iš anksto sugriauti populiariausius mitus apie šią šalį, kad apsilankymas nuo pat pirmos minutės būtų malonus. Taigi, kokie tie mitai?

Moterys turi slėptis po ilgomis suknelėmis ir skaromis. Visiškai ne, nebent jos bijo nudegti saulėje, ypač liepos–rugpjūčio mėnesiais, kai temperatūra pakyla aukščiau 50 laipsnių. „Dažnas apie Emyratus galvoja, kaip apie ypač konservatyvią šalį, kur moterys turi vaikščioti itin kukliai apsirengusios, o gyvenimą čia reguliuoja griežtas šariato įstatymas. Iš dalies taip, vietiniai piliečiai negali elgtis, kaip panorėję, bet visa tai tikrai netrukdo turistams. Taisyklių tikrai ne daugiau nei bet kurioje katalikiškoje ar budistinėje šalyje, kur negalima labai išsinuoginti ar šlaistytis išgėrus ir demonstruoti nepagarbą vietos tradicijoms“, – sako G. Štaraitė. Pasak jos, dengti galvą ar dėvėti žemę siekiančias uždaras sukneles reikia tik lankantis mečetėse.

Kelionė be lašo alkoholio. Taip, viename iš septynių Emyratų – Šaržoje – alkoholis yra draudžiamas net ir viešbučiuose, tačiau visur kitur tikrai galėsite užsisakyti mėgstamo gėrimo, kai kur rasite ir viskas įskaičiuota planų. Tiesa, alkoholis čia gana brangus. Na, o jei nuspręsite čia persikelti gyventi – apribojimų jau teks patirti daugiau, mat parduotuvėse alkoholio bus galima įsigyti limituotai.

Kur kondicionierius, ten ir peršalimas. Jautresni temperatūrų skirtumui žmonės patvirtins – ten, kur tenka susidurti su šaltą orą pučiančiais kondicionieriais ir dideliais temperatūrų skirtumais lauke ir viduje, gresia peršalimo ligos, taip nemaloniai gadinančios bet kurią kelionę. Nepaisant to, kad JAE temperatūra gana aukšta, o patalpos tikrai visur vėsinamos, nėra didelio tiesioginio pūtimo, tad ir peršalimo simptomų – nė kvapo.

Atsibos įkyrūs vietinių siūlymai pirkti. Arabų šalims būdingi vietiniai gyventojai, įkyriai siūlantys ką nors nusipirkti, tačiau JAE – priešingai, čia tokių sutiksite nebent vietiniame prieskonių turguje. Visur kitur vietiniai maloniai šypsosis arba tik kukliai paklaus, ar reikia padėti. „Kai su kolege vakare nusprendėme šiek tiek pasivaikščioti dangoraižių šviesose ir paklausėme kelio, teko savo planus keisti, mat į norimą vietą buvome nuvežtos. JAE patenka į saugiausių pasaulio šalių dešimtuką ir keliauti čia tikrai malonu“, – kelionės prisiminimais dalijasi G. Štaraitė.

JAE – laikas tik moderniame mieste. Miestai šioje šalyje tikrai išskirtiniai, tačiau kelionės metu G. Štaraitė atrado ir anksčiau nepatirtus dykumos privalumus: „Dykuma daugeliui atrodo tik tuščia ir karšta vieta. Bet jei dykumą galima suderinti su tam tikra prabanga – dideliu lauko baseinu su specialiais šešėliais ant vandens, puikiu SPA, geru maistu ir įvairiomis pramogomis, pavyzdžiui, pasivažinėjimu džipais per dideles kopas, kur vyksta ir Abu Dabio ralis, safariu ar šaudymu iš lanko, laikas tikrai neprailgs. O tai, kad dykuma yra itin stipri vieta, supras tik tie, kurie čia jau pabuvojo.“

Kaip sako G. Štaraitė, pasaulyje kai kurios vietos turi būti išbandomos prabangiai. JAE moka tai prabangai suteikti dar daugiau vertės, ypač, jei atsakingai pasirinksite vietas ir viešbučius. Tad jeigu svajojate apie prabangias atostogas, keliaukite ir pasimėgauti laiku JAE.

Jungtiniai Arabų Emyratai, kelionė į Dubajų, kelionė į Emyratus, kelionės, turizmas

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai