Vakarui namie - penki būdai žiūrėti filmus legaliai

Shutterstock nuotr.

Pramogų industrijos atstovai visame pasaulyje ieško būdų, kaip kovoti su nelegaliu filmų ir serialų platinimu. Visai neseniai prie šios kovos prisijungė didžiausi paieškų sistemų gigantai „Google“ ir „Bing“ paskelbę, kad jie apsunkins neteisėtai vaizdo medžiagą platinančių tinklapių prieigą, tačiau gera žinia ta, kad atsiranda vis daugiau legalių alternatyvų, kuriomis galima mėgautis be jokio sąžinės graužimo ir rizikos kartu su filmu parsisiųsti virusą. Pristatome penkis paprastus, bet neprastus būdus žiūrėti filmus saugiai, patogiai ir kokybiškai. Galite rinktis nemokamas arba mokamas platformas, kurios geriausiai atitiks jūsų poreikius ir pomėgius.

„Netflix“

Visi esate girdėję apie amerikietiškąjį „Netflix“, kuris praėjusiais metais tapo pasiekiamas ir Lietuvos žiūrovams. Ne visa JAV rinkoje siūloma produkcija, prieinama ir Lietuvoje, tačiau galima mėgautis tokiais žinomais serialais kaip „Narcos“, „Vikingai“ ar „Kortų namelis“. Ši internetinė platforma leidžia už 7,99 eurus per mėnesį žiūrėti tiek serialų ir filmų, kiek tik širdis geidžia. Vis dėlto, „Netflix“ neturi lietuviškai titruotų ar dubliuotų filmų ar lietuviškos produkcijos. Klientų aptarnavimas taip pat vykdomas anglų kalba.

„Viaplay“

Džiugu, kad pirštinę „Netflix“ lietuviškoje rinkoje drąsiai meta „Viaplay“, kuris, priešingai nei „Netflix“, turi lietuvišką tinklapį, klientų aptarnavimą lietuvių kalba ir daug lietuviškos produkcijos. Pavyzdžiui, naujojo lietuviško serialo „Šviesoforas“ serijas internetu galima pamatyti anksčiau nei per televiziją ir be jokių reklamų. Tarp lietuviškų filmų yra ir skandalingasis „Redirected/Už Lietuvą!“, „Pakeliui“ su Mantu Jankavičiumi, „Nepatyręs“ su Audrium Bružu ir kiti. Žinoma, „Viaplay“ kaip ir „Netflix“ siūlo daug rinktinių užsienio filmų, laimėjusių „Oskarus“ ar serialų. Vienas garsiausių – visame pasaulyje daug diskusijų sukėlęs italų režisieriaus Paulo Sorentino sukurtas darbas „Jaunasis popiežius“. Jude‘o Law sukurtas prieštaringas, taisykles laužantis ir rūkantis popiežius net ir šiame vaidmenyje nevengia demonstruoti savo nepriekaištingo kūno.

„Viaplay“ suteikia galimybę žiūrėti norimus filmus ar serialus lietuviškai arba originalo kalba. Durys į kino ir televizijos pasaulį atsiveria už 6,99 eurų per mėnesį.

Abi mokamos platformos suteikia galimybę mėgautis filmais HD raiška bet kuriuo metu ir per skirtingus įrenginius – televizorių, kompiuterį, planšetę ar mobilųjį telefoną. Pradėjus žiūrėti filmą ar serialą savo kompiuteryje gali pratęsti žiūrėti filmą mobiliajame telefone nuo lygiai tos pačios akimirkos – programėlė įsimena kurioje vietoje sustabdei transliaciją, tad nebereikia gaišti laiko ieškant matytų scenų.

Nemokamos platformos nėra tokios „paslaugios“ ir patogios, taip pat negali pasiūlyti filmų HD raiška, tačiau jos irgi gali padovanoti gerų emocijų be sąžinės graužimo.

„Youtube“

Greičiausiai nieko pernelyg nenustebinsime pasiūlę šį būdą žiūrėti filmus internete. Drąsiai galime teigti, jog „Youtube“ yra populiariausia vieta, kur galima mėgautis video klipais, paskaitomis, klausytis muzikos ir t. t. Visą tai galima daryti ne tik, kad nemokamai, tačiau dar ir pačiam kelti savo nufilmuotus vaizdelius. Čia taip pat galima rasti kitų kūrėjų įkeltas pilnas filmų versijas, dešimtis senų klasikinių filmų ir daug nekomercinio kino, pavyzdžiui, dokumentikos. Vis dėlto, pasirinkimas yra pakankamai mažas, retas filmas gali didžiuotis turintis HD kokybę, o transliacijas pertraukiančios reklamos taip pat neprideda žavesio.

kinofondas.lt

Šis šaunus Audiovizualinių kūrinių autorių teisių asociacijos (AVAKA) projektas taip pat verta didelio dėmesio. Tinklapyje kinofonas.lt kiekvienas iš mūsų galime žiūrėti beveik visus kadanors Lietuvoje sukurtus filmus ir serialus – pradedant legendiniu „Herku Mantu“ ir baigiant Algio Ramanausko nauju požiūriu į klasiką filme „Dvylika kėdžių“. Absoliučią daugumą filmų galima žiūrėti nemokamai, kelis eurus gali tekti mokėti tik už tam tikrus naujesnius filmus.

filmai.tv3.lt

Kitas lietuviškas projektas, kuris taip pat siūlo nemokamai, saugiai ir legaliai žiūrėti filmus yra filmai.tv3.lt. Šis tinklapis gali pasigirti siūlantis daug užsienietiškos kino produkcijos, taip pat siūlo ir lietuviškų filmų bei serialų, koncertų. Šimtas nemokamų filmų kasmet – štai ką dovanoja ši platforma, tačiau reikia susitaikyti, kad nebus HD kokybės ir teks matyti reklamas. Tiesa, būna išskirtinių projektų, kai galima sumokėti ir parsisiųsti filmą į savo kompiuterį – šiuo metu tokiu būdu galima pamatyti juodąją komediją „Gautas iškvietimas“.

Kaip atpažinti neteisėtą turinį platinančias platformas ir daugiau informacijos, kur legaliai žiūrėti filmus galima rasti čia: http://inac.lt/lt/ziurek-legaliai/

filmai, filmų vakaras, kinas, kino fondas, legalūs filmai, netflix, viaplay

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai