Istorinė drama „Tyla“: filmas, kurį M. Scorsese kūrė 30 metų

„Naujausias 74-erių Martino Scorsese filmas „Tyla“ yra apie abejones ir viltį. Tai matyti ne tik iš paviešinto anonso, bet ir iš to, kaip šia istorine drama susidomėjo žiniasklaida. O abejonės, viltis, kaip visi matome, šiuo metu užvaldžiusios pasaulį kalbant ne tik apie dvasinus, kultūrinius, bet ir politinius klausimus“. Taip juostos recenziją pradeda „Huffington Post“, besdami pirštu pirmiausiai į tai, kas šiuo metu vyksta JAV politinėje padangėje ir, žinoma, Donaldo Trumpo atėjimą į Baltuosius rūmus. Tačiau šio filmo sąsąjos su dabartimi – labiau simbolinės, nes juostos veiksmas vyksta XVII amžiuje.

Už geriausią kinematografiją „Oskarui“ nominuota „Tyla“ pastatyta pagal 1966-ųjų metų japonų rašytojo Shusaku Endo to paties pavadinimo šedevrą, 2007 m. išleistą ir lietuvių kalba. Holivudo legenda M. Scorsese prisipažino, kad tai yra jo svajonių projektas, kuriam jis ruošėsi beveik trisdešimt metų.

„Kai Martinas prieš dvejus metus pasiūlė man vaidmenį, pasakysiu atvirai, nebuvau juo labai sužavėtas. Esu skaitęs knygą ir ji man pasirodė nykoka. Tačiau kai vos gavęs perskaičiau scenarijų, negalėjau atsitokėti. Tai buvo kažkas neįtikėtino. Mane sužavėjo problematika, kuri keliama filme. Ji šiuo metu itin aktuali. Be to, žinojau, kokia ši juosta svarbi Martinui. Jis praleido 26 metus, kol suklijavo ją į vieną vietą, o nuo idėjos pradžios praėjo jau trys dešimtmečiai“, – pasakoja pagrindinį vaidmenį atlikusi Holivudo žvaigždė Liamas Neesonas.

Aktorius sako, jog M. Scorsese filmavimo aikštelėje iš visos komandos reikalavo absoliučios tylos. Nebuvo jokių bereikalingų žodžių, visi dirbo ypatingai susikaupę.

„Supraskite, tai nėra lengvas filmas. Būtent todėl prireikė trijų dešimtmečių, kad pagaliau juosta išvystų dienos šviesą. Tačiau taip jau sutapo, jog jis šiandien aktualesnis nei kada nors. Pasaulis ritasi velniop ir viena, kas mums lieka – tik tikėjimas, kad kažkada, galbūt, mus kažkas išgelbės ir viskas vėl stos į savo vietas“, – sako „Oskaro“ laimėtojas, režisierius M. Scorsese.

„Tyla“ pasakoja istoriją apie Portugalijos jėzuitų šventiką, tėvą Fereirą (jį vaidina L. Neesonas), kuris, skleisdamas krikščionybės tiesas Japonijoje, patenka į samurajų nelaisvę. Pasklidus žiniai, jog kankinamas jis išsižadėjo tikėjimo, į Japoniją gelbėti savo mokytojo iškeliauja du tėvo Fereiros mokiniai – tėvas Rodrigesas (akt. Andrew Garfieldas) ir tėvas Garupė (akt. Adamas Driveris).

Šalyje, kurioje krikščionybė laikoma erezija ir yra įmanoma tik pogrindyje, Rodrigesas ir Garupė susiduria su neįsivaizduojamu priešiškumu, žiaurumu ir persekiojimu. Ar sugebės du jaunuoliai iškęsti kūno ir dvasios skausmą, likti ištikimi savo tikėjimui ir savo Dievui?

„Šedevru“, „metų filmu“, „epiniu ir stulbinančiu“, „nepaprastu pasiekimu“, „filmu, kurio meldėme“ ir kitais epitetais apibūdinama istorinė drama „Tyla“ Lietuvos kino teatruose - nuo vasario 3 dienos.

drama, filmai, istorinė drama, istoriniai filmai, kinas, Martin Scorsese, tyla

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai