Studijos JAV - kur ten galima mokytis?

Jeigu anksčiau dažniau girdėdavome apie jaunuolius, studijuojančius Europos universitetuose, dabar vis daugiau mokyklą baigiančių abiturientų svarsto apie studijas JAV. Taip, skrydis trunka ilgiau, bet šalis yra daug didesnė, universitetų ir studijų pasirinkimas platesnis, todėl galimybių daugiau.

Anglų kalbos akademija „AMES“ ne vienerius metus konsultuoja moksleivius ir jų tėvus, kokias užsienio studijas rinktis. Čia galima pasiruošti ir išlaikyti tarptautinius anglų kalbos egzaminus, sužinoti apie mokymosi sistemas anglakalbėse šalyse, pateikti paraiškas stipendijoms JAV, kvalifikuotai parašyti motyvacinį laišką, kurio reikalauja universitetai.

Studijos JAV skirstomos į 3 rūšis:

ELITE - tai studijos viename iš TOP 100 geriausių JAV universitetų.
Taip, į juos sunkiausia patekti, gauti gerą stipendiją, bet mokslai tokioje įstaigoje garantuoja puikią karjerą.

Kaip patekti? Pagrindinis patarimas - ruoštis tam iš anksto. Pradėkite domėtis dešimtoje klasėje, o vienuoliktoje - jau rimtai susiimkite. Šiems universitetams nėra svarbiausi jūsų puikūs pažymiai - jie ieško asmenybių! Žinoma, reikės išlaikyti ir tarptautinį anglų kalbos egzaminą, ir SAT, kuris yra kietas riešutėlis net ir patiems amerikiečiams. Bet jeigu pasiryžote - visos kliūtys įveikiamos!

Dokumentai pateikiami iki lapkričio 1 d. pirmas etapas, iki sausio 1 d. antras etapas.

2. SCHOLARSHIP PROGRAM
- tai studijų programa su stipendija, kuri apmokės didžiają dalį ne tik mokslų kainos, bet ir pragyvenimo ir maisto išlaidų. Tokias stipendijas suteikia daugiau nei 250 tikrai aukšto lygio JAV universitetų ir jos gali padengti net iki 75% visų šių išlaidų!

Kaip patekti?
Reikia išlaikyti tarptautinį anglų kalbos egzaminą TOEFL (mažiausiai 61 balas) arba IELTS (mažiausiai 6.0 taškai). Taip pat pagal JAV sistemą skaičiuojamas GPA, pažymių vidurkis, kuris turi būti mažiausiai 2,5 iš 4 maksimalių balų. Na, o pats svarbiausias dalykas, ko dažnai neįvertina lietuviai - motyvacinis laiškas. Lietuvoje neįprasta, bet užsienyje motyvacinis laiškas lemia labai daug - pagal jį sprendžiama apie moksleivio užklasinę veiklą, pomėgius, siekius. Turint šiuos rezultatus galima pateikti paraišką stipendijai. Po savaitės gausite dešimties universitetų pasiūlymus, kokio dydžio stipendiją jums gali skirti. Patirtis rodo, kad už kokybiškas studijas, apgyvendinimą ir maitinimą reikės susimokėti vidutiniškai 18 000 JAV dolerių per mokslo metus.

Dokumentai pateikiami iki balandžio 15 d. pirmas turas, iki gegužės 30 d. antras turas.

3. COMMUNITY COLLEGE PROGRAM - bendruomeninis koledžas, kuris yra lyg tramplinas į geresnį universitetą, vieta apsiprasti su studento gyvenimu, pasikeitusia aplinka. Po dviejų metų bendruomeniniame koledže likusias dviejų metų bakalauro studijas galite mokytis pasirinktame universitete. Patirtis rodo, kad jeigu po mokyklos jūsų šansai patekti į prestižinę mokslo įstaigą nebuvo labai dideli, po poros metų bendruomeniniame koledže - stipriai išauga. Privalumas ir tame, kad po dviejų metų studijų bendruomeniniame koledže galima metus legaliai dirbti, tuomet vėl tęsti studijas universitete, o po 2 metų jį baigus - vėl metus legaliai dirbti. Tad su studijų viza JAV galėsite gyventi ir dirbti net šešerius metus.

Kaip ten patekti? Bendruomeniniai koledžai stipendijas skiria retai, bet jų kaina ir taip yra daug mažesnė nei universiteto. Be to, net ir studijuojant galima 20 val. per savaitę dirbti mokymo įstaigos teritorijoje. Stojant į bendruomeninį koledžą nebūtini SAT, TOEFL ar IELTS egzaminai, tik bendras vidurkis (GPA) turi būti 1,8 balto (apie 6,5 balų pagal lietuvišką sistemą).

Dokumentai pateikiami ištisus metus.

Kuris variantas geriausias? Priklauso nuo jaunuolio asmeninių savybių ir lūkesčių, o geriausiai patarti gali - „AMES“ studijų užsienyje specialistai.

Anglų kalbos akademija AMES, studijos Amerikoje, studijos JAV, studijos užsienyje

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai