Geros padangos – saugumo garantas žiemą

Šie metai ne išimtis jau tradicija tapusiam posakiui „žiema kelininkus užklupo netikėtai“. Tačiau problema dažniausiai yra ne kelininkų aplaidumas, tačiau vairuotojų neatsakingumas. Dažnas vairuotojas, siekdamas sutaupyti pinigus, perka naudotas padangas ar ilgai delsia persimontuoti vasarines padangas į žiemines. Taip netikėtai iškritus pirmajam sniegui laikraščių ir internetinių portalų antraštės mirga įvairiausiomis keliuose nutikusiomis nelaimėmis. Ką padaryti, kad būtų išvengta nemalonių incidentų, kurių metu gali nukentėti ne tik automobilis, bet ir vairuotojas ar kiti asmenys.

Savo automobiliu būtina rūpintis ištisus metus. Ir tai nėra vien tik tepalų keitimo ar automobilio nuplovimo klausimas. Būtina rūpintis ir automobilio technine būkle. Artėjant žiemai ir žinant, jog eismo sąlygos bet kurią dieną gali tapti itin sunkios, derėtų pasitikrinti automobilio stabdžių sistemą bei sumontuotas padangas. Taip pat svarbu ir pasikeisti langų plovimo skystį į tokį, kuris neužšąla net ir esant itin žemai temperatūrai. Tamsiuoju sezonu be galo svarbu yra užtikrinti gerą matomumą. Pėstieji neretai vengia nešioti atšvaitus, o esant purviniems langams, juos įžiūrėti tampa dar sunkiau.

Patarimas vairuotojams – jokiu būdu nevažiuoti į gatves su vasarinėmis padangomis. Jų protektoriai yra lygūs, sukibimas su sniegu ar ledu yra neįtikėtinai prastas, tad avarijų tikimybė išauga kelis šimtus procentų. Tokiu atveju nepadės nei kelių dešimčių metų vairavimo stažas. Kai kurie vairuotojai nori sutaupyti ir vietoje žieminių padangų įsigyti universalias – taip jas naudojant tiek vasarą, tiek žiemą. Šiuo atveju derėtų būti itin atsargiems. Mat tokio tipo universalios padangos yra daugiausiai skirtos toms šalims, kur sniego nebūna arba būna neįtikėtinai retai. Tai visos pietų šalys ar Didžioji Britanija, kurioje žiemą būna šaltoka, tačiau lietų sniegas pakeičia itin retai – kartą per keletą metų. Žinoma, kad esant tokiam klimatui žieminės padangos su itin giliais protektorių raštais nebus reikalingos. Tad apsieiti su universaliomis padangomis tikrai galima. Šiuo atveju universalios padangos prieš vasarines turi pagrindinį privalumą – jos turi geresnį sukibimą esant šlapiai kelio dangai.

Lietuvoje automobilių ekspertai pataria nesusivilioti universaliomis padangomis ir geriau įsigyti žiemines. Jos būna gaminamos i visiškai kitokio, žemai temperatūrai pritaikyto gumos mišinio, kuris padeda išlaikyti automobilio stabilumą net ir esant itin blogoms eismo sąlygoms. Žieminių padangų privalumas yra ir tas, kad nebijant jų sudėvėti, jas galima eksploatuoti ištisus metus, o ne tik žiemą. Tačiau svarbu, kad padangos būtų nedygliuotos. Mat dygliuotų padangų jokiu būdu negalima eksploatuoti šiltuoju metų laiku. Metaliniai dygliukai ne tik skleidžia itin nemalonų garsą, bet ir gadina kelio dangą. Vis tik žiemą, kuomet važinėjama mažiau nuvalytais snieguotais keliais, dygliuotos padangos būtų tikrai puikus draugas.

Prieš renkantis padangas vertėtų pasitarti su ekspertais. Jokiu būdu nesiūloma pirkti naudotų padangų – jos gali būti jau kelis kartus taisytos, tad itin prastos kokybės bei su nuvažinėtu protektoriumi. Norint apsaugoti save ir kitus eismo dalyvius, derėtų apsirūpinti naujomis patikimo gamintojo padangomis. Nusprendus nusipirkti žieminių padangų komplektą taip pat reikėtų pasidomėti ir galimais pardavėjais. Nerekomenduojama padangų pirkti įprastuose prekybos centruose, mat juose pateikiami ne itin kokybiški, biudžetiniai padangų variantai. Juolab, kad žinomi padangų gamintojai visuomet suteikia garantiją savo gaminiams, tad perkant iš autorizuoto platintojo, galima būti ramiems, jog žiemą Lietuvos keliais būtų važinėjama saugiai.

automobiliai, padangos, padangos žiemą, žieminės padangos

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai