„Mamų unijos“ vadovė Eglė Mėlinauskienė: su vėžiu kovojančioms šeimoms reikalingi kompleksiniai sprendimai

Baigus statyti 2018 m. greta Vilniaus planuojamą atidaryti Vaikų onkologijos pagalbos centrą, Lietuva taps kol kas vienintele šalimi Europoje, kurioje bus siūloma nauja šeimos ūkio modeliu paremta onkologinių ligonių priežiūros ir reabilitacijos praktika. Tiesa, kol kas, pasak projekto iniciatoriaus labdaros ir paramos fondo „Mamų unija“ vadovės Eglės Mėlinauskienės, onkologinėmis ligomis sergančių vaikų šeimos yra priverstos kovoti tiek su finansinėmis, tiek su socialinėmis problemomis, kurioms vieningo sprendimo šalyje šiandien nėra.

„Skaičiuojama, kad kasmet onkologinės ligos yra diagnozuojamos apie 100 vaikų Lietuvoje. Pirmiausia, jų šeimos neišvengiamai susiduria ne tik su skaudžia diagnoze, bet ir nežinomybe, kur ir kaip kreiptis reikalingos informacijos bei pagalbos. Daugeliu atveju šią diagnoze lydi ir finansiniai sunkumai, kadangi neretai vienam iš tėvų tenka atsisakyti darbo ir taip netenkama dalies šeimos pajamų. Ką jau kalbėti apie jaunas šeimas, turinčias būsto paskolą ar daugiau mažamečių vaikų. Dar viena, dažnai nutylima problema – tai psichologiniai sunkumai, kuriuos patiria kiti šeimos nariai, ypač namuose augantys sergančiųjų broliai ir seserys“, – sako E. Mėlinauskienė.

Pasak jos, nors šalies gydymo ir su jomis susijusios įstaigos deda visas pastangas siekdamos užtikrinti efektyvų gydymo procesą ir pagalbą onkologinių ligonių šeimoms, vis dar trūksta kompleksinio šių problemų sprendimo. Kol kas, be statomo Vaikų onkologijos pagalbos centro, Lietuvoje nėra vietos, kurioje būtų teikiama visapusė socialinė ir psichologinė pagalba ne tik sergantiems vaikams, bet ir jų šeimoms.

„Šiuo metu nuolat kartu su vaiku gulėti ligoninėje galimybė suteikiama tik vienam iš tėvų, kai tuo pat metu kiti šeimos nariai yra priversti gyventi atskirai. Pasitaiko, kai šeimos palieka namus ir laikinai nuomojasi būstą greta gydymo įstaigos, tačiau tokių atvejų nedaug, nes paprastai to neleidžia šeimos finansinės galimybės. Dėl to kyla dar daugiau problemų, kurios paliečia ir kitus šeimose augančius vaikus. Yra buvę atvejų, kai jausdami tėvų rūpesčio stygių paaugliai bando žudytis, mažesni vaikai tampa agresyvūs“, – pastebi „Mamų unijos“ vadovė.


Vaikų onkologijos pagalbos centro projektas

Imtis iniciatyvos įkurti pirmąjį Lietuvoje informacijos ir reabilitacijos centrą vėžiu sergančių vaikų šeimoms, pasak E. Mėlinauskienės, paskatino kitų mamų patirtis užsienio šalyse, kuriose jau ne vienerius metus veikia ligoniams ir jų šeimoms skirti namai.

„Žinome, koks svarbus yra šalies gydytojų ir mokslo atstovų indėlis kovoje su onkologinėmis ligomis, todėl šio projekto tikslas – palengvinti gydymo procesą tiek sergančiųjų šeimoms, tiek patiems gydytojams. Naujame centre bus įsteigtas informacijos centras, teiksiantis visą reikalingą informaciją apie onkologines vaikų ligas, gydymo galimybes, sergantiems ir jų šeimoms priklausančias socialines ir kitas paslaugas. Drauge bus įkurtas 10 mini apartamentų tipo gyvenamasis kompleksas, pritaikytas specialiai sergančių vaikų priežiūrai ir jų šeimų buities poreikiams, taip sukuriant sąlygas visai šeimai gydymo metu gyventi kartu“, – sako E. Mėlinauskienė.

Pasak fondo vadovės, kartu šiame centre planuojama teikti ir reabilitacijos bei įvairių rūšių terapijos paslaugas. „Varginantis gydymas ne tik sekina organizmą, bet ir paveikia natūralią vaiko raidą. Kai kuriais atvejais sutrinka vaikų smulkioji motorika, gebėjimas judėti. Dėl to būsimame centre bus įrengtas specialiai neįgaliesiems pritaikytas baseinas, sporto ir kineziterapijos salė. Drauge bus siūloma ir įvairių rūšių terapija – planuojame teikti ergo-terapijos, kani-terapijos (pasitelkiant šunis), taip pat muzikos, meno, šviesų terapiją. Įkurti oranžeriją, kurioje komplekso gyventojai galės auginti daržoves, vaistines žoles“, – pasakoja ji.

Duris onkologinėmis ligomis sergantiems vaikams ir jų šeimos nariams skirtas centras atvers 2018 m. Pasak E. Mėlinauskienės, kompleksas suprojektuotas taip, kad prireikus jį būtų galima išplėsti – ne tik padidinti, bet ir skirti kitų ligų, pavyzdžiui, cerebrinio paralyžiaus kamuojamiems pacientams. „Mamų unijos“ vadovė sako, jog centre tikimasi glaudžiai bendradarbiauti su vaikų gydytojais ir reabilitacijos specialistais, taip kartu siekiant dar geresnių rezultatų.

Skaičiuojama, kad bendra šio projekto vertė sieks apie 2,5 mln. eurų. Dėl to šiuo metu ir toliau aktyviai ieškoma finansinės paramos. Šiuo metu prie projekto įgyvendinimo prisideda restoranų tinklas „McDonald‘s“. Kasmetinės labdaros iniciatyvos „McHappy Day“ metu restoranų tinklas kartu su „Mamų unija“ kviečia prisidėti prie statomo Vaikų onkologijos ir pagalbos centro įrengimo. Šiemet visos akcijos metu už 1,5 eurų kainuojančias akcijos tatuiruotes surinktos lėšos bus skiriamos vienai iš centro palatų – mini apartamentų – įrengti. Iki lapkričio 30 d. prisidėti prie šios iniciatyvos gali visi norintys „McDonald‘s“ lankytojai.

Eglė Mėlinauskienė, Mamų unija, onkologija, onkologinės ligos, sveikata, Vaikų onkologijos pagalbos centras, vaikų sveikata, vėžys

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai