Kviečių gemalai: norite sveiko kūno – vartokite kasdien

Sveikos gyvensenos ir mitybos specialistas Artūras Sujeta

Remiantis statistikos duomenimis, įvairių lėtinių neinfekcinių ligų skaičius prilygsta epidemijai. Knygų apie sveikatos profilaktiką, dietas bei įvairias gyvensenos strategijas žymiai padaugėjo. O sveikata, tapo viena populiariausių temų, tačiau neretai informacijos gausa klaidiną vartotoją. Kaip nepasiklysti ir ką rinktis, kad kasdienis maistas taptų sveikesnis?

Gemalai – natūralus maisto papildas

Šiandien vertėtų prisiminti daug tūkstančių metų vartojamą ir vis iš naujo atrandamą kviečio grūdą, tiksliau, vieną neįtikėtinai naudingą jo dalį – gemalą. Šiais laikais tik kelios rūšys šio augalo yra laukinės, o visos kitos – kultūrinės. Savo maistine verte kviečio gemalas yra ypač turtingas maisto produktas, kuris gaunamas iš kviečio grūdo branduolio - apatinės grūdo dalies. Dėl gemalų naudos sveikatai ginčų nekyla.

Vos keli šaukštai per dieną papildys racioną gausybe naudingųjų medžiagų Maistiniuose kviečių gemaluose yra daugybė vitaminų ir naudingųjų medžiagų, tokių kaip B grupės vitaminai, D, E, PP vitaminai, baltymai, angliavandeniai, polisočiosios riebalų rūgštys, mineralinės medžiagos: kalis, kalcis, magnis, geležis, varis, natris bei žmogaus smegenų veiklą aktyvinantis fitinas. Maistinių skaidulų kiekis kviečių gemaluose (100 g) yra apie 14 g, o tai kur kas daugiau nei avižose, grikiuose ar pačiuose kviečiuose.

Apsaugo nuo įvairių lėtinių ligų

Gemaluose esantys natūralūs antioksidantai apsaugo žmogaus organizmą nuo įvairių lėtinių ligų, padeda imuninei sistemai sunaikinti jas sukeliančius mikroorganizmus bei sumažina arba iš viso pašalina sunkių – tokių kaip širdies išėminės ligos - tikimybę. Bene vienas plačiausių mokslinių tyrimų, publikuotas dar 2015 metais prestižiniame JAMA Internal Medicine (leidžiamas American Medical Association) žurnale, parodė neįtikėtiną maistinių skaidulų, kurių gausu gemaluose, poveikį žmogaus širdies ir kraujotakos sistemai. Skaidulos mažina išeminių ligų bei hipertenzijos susirgimo tikimybę. Mažinant blogojo cholesterolio kiekį kraujyje ar tiesiog kontroliuojant kūno svorį bei sveikai maitinantis šios maistinės medžiagos tampa labai svarbia kiekvienos mitybos strategijos dalimi.


Sveikos gyvensenos ir mitybos specialistas Artūras Sujeta

Kviečių gemalų panaudojimas – paprasčiau nei tikitės

Kviečių gemalai gali būti naudojami kaip maisto priedas tiek pieno produktų – jogurtų, varškės, tiek kokteilių – vaisių, daržovių, trintų uogų bei kituose gaminiuose. Žinoma, geriausia - termiškai neapadoruotuose. Būtent termiškai neapdoroti maisto gaminiai yra naudingiausi kalbant apie vandenyje tirpius – B grupės - vitaminus.

Gemalais galima, ir net rekomenduojama, praturtinti tradicines grikių, avižų ar kitų kruopų košes. Galima teigti, kad kviečių gemalai - universalus maisto priedas. Vienintelis kriterijus - Jūsų skonio reikalas. Gemalus taip pat geriausiai rinktis termiškai apdorotus. Puikus to pavyzdys – ACTIVUS kviečių gemalai, kurių pakuotės užteks tikrai ilgam.

Kuo gemalų vartojimas naudingas sportuojantiems?

Pasaulyje egzistuoja ne tik daugybė dietų, bet ir daugybė sporto šakų. Kai kurios sporto šakos pasižymi gana neįprastais rizikos veiksniais – virškinamo trakto veiklos sutrikimais. Sportininkai neretai naudoja daug maisto papildų, kad pagerintų savo asmeninius ar varžybinius rezultatus. Deja, bet per retai jie susimąsto apie šių priedų galimą poveikį sveikatai.

Žmogus daro sau meškos paslaugą, kai vartoja per daug sintetinių antioksidantų, nes pastarieji – įvairūs sintetiniai papildai ir vitaminų kompleksai - ne tik gali sukelti įvairias ligas, bet ir slopina visus stresinius veiksnius, tad pristabdo ir sportinius rezultatus. Todėl natūralus maisto priedas, pavyzdžiui, kviečių gemalai, yra vertingesnis vien dėl savo kilmės.

Kiek gemalų suvartoti per dieną?

Sveikos mitybos specialistas Artūras Sujeta kviečių gemalus rekomenduoja vartoti kaip kasdienį maisto priedą, bet ne pakaitalą. Galite vartoti juos su stikline vandens prieš maistą arba kartu su maistu - viskas priklauso nuo žmogaus asmeninių norų. Svarbu prisiminti, kad maitintis reikia įvairiai, o maistą papildyti galite 10-20 šaukštelių kviečių gemalų. Griežtų visiems tinkamų rekomendacijų čia būti negali, kiekvienas žmogus priklausomai nuo savo dienos režimo, valgymų skaičiaus, kūno masės turėtų pasirinkti tinkamiausią ir priimtiniausią gemalų kiekį. Žinoma, rekomenduojama atsižvelgti į Pasaulio sveikatos bei kitų sveikatos organizacijų bendras rekomendacijas dėl vartojamų maistinių skaidulų kiekio – jų, priklausomai nuo amžiaus, per dieną reikia gauti su maistu 20-50 gramų. Kviečių gemalai tam puikiai tinka.
 

Artūras Sujeta, gemalai, kviečių gemalai, maistinės skaidulos, skaidulos, sveika gyvensena, sveika mityba, sveikata, virškinimas

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai