Paskutinėms iškyloms gamtoje – paprika ir sūris ant grilio

Graži diena gamtoje ir skanus ant grotelių kepamo maisto dūmas. Vasaros pabaigos orai tokiam malonumui nebuvo palankūs, tačiau spalio pradžia, pasak sinoptikų, leis atsigriebti. Artėjantis savaitgalis numatomas šiltas ir su pragiedruliais – tinkamas paskutinėms iškyloms gryname ore.

„Jei vasaros pabaigos orus palygintume su daugiametėmis normomis, pamatytume, jog, pavyzdžiui, liepą ir rugpjūtį saulė pasirodydavo rečiau. Be to, paskutinio vasaros mėnesio temperatūra buvo žemesnė nei praėjusių metų rugpjūčio. O štai rugsėjis, priešingai, yra šiltesnis, sausesnis ir saulėtesnis nei pernykštis“ – sako klimatologas Donatas Valiukas.

Spalio pradžios orų prognozės taip pat nuteikia viltingai. Sinoptikų teigimu, ciklonas trauksis, daugės pragiedrulių, o temperatūra vietomis kils iki 20 laipsnių šilumos. Tiesa, vietomis prognozuojamas ir trumpalaikis lietus. Nors to pavadinti „bobų vasara“ sinoptikai nelinkę, tačiau tikina, kad progų pabūti gamtoje šį savaitgalį netruks.

Paprika su dūmeliu ir įvairiausi padažai

Ką, esant saulėtam orui, galima pasigaminti gamtoje rudenį? Kulinarai sako, jog rudens pradžia yra naujo derliaus metas, todėl reikėtų rinktis šviežias daržoves, kurios puikiai tiks patiekalams ant grilio. Pavyzdžiui, cukinijos, žiediniai kopūstai, baklažanai, bulvės.

„Prieš žieminius, kaloringus patiekalus dabar pats tinkamiausias metas mėgautis tuo, ką dar gali pasiūlyti gamta, t.y. daržovėmis. Apsidairykite, kas yra darže, ir nebijokite paeksperimentuoti. Daržoves galima kepti tiek suvyniojus į foliją, tiek ant grotelių. Pavyzdžiui, paprikas galima dėti tiesiai ant grotelių, taip gausime parūkytos paprikos variantą, su dūmeliu“, – rekomenduoja Algis Kairys, „Daumantų“ kulinaras ir pagardų gamintojas.

Tiems, kas mėgsta rūgščiau, skonio meistras kepamas daržoves siūlo užpilti aliejumi su obuolių sultimis arba obuolių actu. Dar pikantiškesnio skonio tokiam užpilui suteiks šaukštelis medaus.

Iškylos gamtoje neįsivaizduojamos ir be įvairių padažų. Prie kepamų daržovių, A. Kairio teigimu, tiks tiek tradicinis, tiek aštresnis kečupas, kurį galima praskiesti su aliejumi.

„Padažai – vieta jūsų fantazijai, ypač, kai po ranka yra rudens gėrybių. Pabandykite į saldžiarūgštį aštraus skonio kečupą išspausti šviežių spanguolių sulčių arba pasidarykite atskirą spanguolių sulčių užpilą, kuriuo galėsite skaninti iškeptas daržoves“, – pataria pagardų gamintojas.

Norintiems padaryti įspūdį ir piknikautojus nustebinti netikėtu patiekalu, rekomenduojame išbandyti gurmanišką marinuoto ir kepto sūrio receptą.

Adžikoje marinuoto balto sūrio receptas

Jums reikės 1 varškės sūrio (apie 350 g), pusė arbatinio šaukštelio druskos ir 2 šaukštų adžikos. Sūrį nusausinkite ir įtrinkite druska. Iš visų pusių ištepkite adžika ir suvyniokite į foliją. Tada įdėkite į šaldytuvą ir palaikykite per naktį.

Kai sūris su adžika jau bus sustingęs, padėkite jį ant įkaitinto griliaus ir kepkite 5-7 minutes. Tada viršuje prakirpkite foliją ir atverkite jos kraštus. Dar 5 minutes pakepkite sūrį ant mažesnės ugnies, kol jo viršus apskrus. Paruoštą sūrį galėsite valgyti karštą arba šaltą.

grilio receptai, grilis, keptas sūris, receptai

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai