Rudens klasika – bulvės: kaip nustebinti šeimą netikėtais deriniais?

Jeigu vyktų nuobodžiausių daržovių rinkimai, tikėtina, juos be konkurencijos laimėtų bulvės. Šeimininkės jų paprastai griebiasi tada, kai šaldytuve nebelieka jokių kitų produktų. Tačiau kulinarai neskuba šios daržovės nurašyti. Pasak jų, yra daug bulvių paruošimo būdų bei nemažai pagardų, kuriais paskanintos bulvės nustebins netikėtu skoniu. Kokie jie?

Patiekalams su bulvėmis gaminti ruduo yra tinkamiausias metas, kadangi jau galima naudoti dideles ir maistingas bulves iš naujo derliaus.

„Kol derlius dar šviežias, su bulvėmis virtuvėje galima nemažai eksperimentuoti. Svarbu nepamiršti, kad geriausios šios daržovės savybės atsiskleidžia priklausomai nuo to, ką mes su jomis darome. Vieni jas kepa, kiti verda. Vieni mėgsta bulves su lupenomis, kiti – skustas. Vieni jas kepa įsukę į foliją, kiti – įdarytas. Visi šie paruošimo būdai atskleis vis kitokį bulvės poskonį“, – tvirtina Algis Kairys, „Daumantų“ kulinaras ir pagardų gamintojas.

Nors lietuviai pripratę bulves virti vandenyje, o tada patiekti jas su kefyru, kulinaras siūlo pabandyti šią daržovę išvirti garuose. Taip bulvė nepraras maistingų medžiagų ir vitaminų, nebus permirkusi, šlapia.

Kaip alternatyvą paprastai iškeptoms bulvėms A. Kairys rekomenduoja orkaitėje keptas bulves su specialiu įdaru. Jį galima pasigaminti iš faršo ir sviesto, į jį įmaišant žalumynų – krapų, petražolių, paprikų, svogūnų arba česnakų.

„Nuo seno lietuviai, pavyzdžiui, žemaičiai, gamindavo įdarytas bulves, vadinamąjį – kąsnį. Pragręždavo specialiu įrankiu išvirtą bulvę ir pripildydavo ją varške ir česnaku. Vietoj varškės, pagal skonį, galima rinktis mėsą – kiaulieną arba jautieną. Jei po ranka neturite mėsos, keptoje bulvėje padarykite įpjovą ir įdėkite į ją vadinamojo žaliojo sviesto gabalėlį su žalumynais. Jis ištirps, bulvė taps sultinga ir aromatinga“, – pataria skonio meistras.

Rudenį, kai miškuose galima rasti įvairiausių grybų, jais įdarytos bulvės taps dar vienu netikėtu patiekalu ant šeimos stalo. „Daumantų“ pagardų kūrėjas pataria rinktis voveraites arba baravykus.

Jei norisi greito užkandžio, iš bulvių galima pasidaryti naminių traškučių. Tam reikės plonai supjaustyti bulves ir atsargiai suberti į įkaitintą aliejų. Patariama naudoti tokį aliejų, kuris užkaista aukštesnėje temperatūroje. Pavyzdžiui, rapsų.

„Prie bulvių traškučių labai tiks padažai arba tirštesnės konsistencijos užtepėlės. Jei mėgstate aštriau, rinkitės tradicinį pomidorų padažą, prieš tai paskaninę jį šviežiai spaustų spanguolių sultimis. O jei mėgstate švelnesnį, pikantiškesnį skonį, siūlau išbandyti majonezinius padažus su česnaku“, – rekomenduoja A. Kairys.

Pasak kulinaro, skandinavai ypač mėgsta virtų ir šaltų bulvių salotas, kurios dideliais kiekiais pardavinėjamos net parduotuvėse. Tačiau jei norima geriausiai pajusti bulvių skonį, jis pataria jas valgyti šiltas.

bulvės, bulvių receptai, maistas, receptai, skanu

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai