Legenda tapęs Lietuvos partizanų mūšis – jau greitai kino teatrų ekranuose (video)

Apie vieną esminių Lietuvos partizanų pasipriešinimo kovų, Kalniškės mūšį, turbūt yra tekę girdėti ne vienam tikram lietuviui. 1945 metų gegužės 16 dieną vykęs nuožmus susidūrimas buvo perkeltas į kino juostą pavadinimu „Kalniškė – lūžio taškas“. Ši – jau visai netrukus pasieks kino teatro ekranus. Filmo siužete ne tik tikslūs faktai, bet ir atskleistos NKVD paslaptys.

O kaip teigė filmo idėjos iniciatorius Vaidas Šalaševičius – tai pagarbos verta pergalė, apie kurią privalo sužinoti visi

„Gimiau Lazdijuose, tad Šeštokų miestelis bei Kalniškės miško apylinkės, man visai nesvetimos. O ir apie patį mūšį buvau girdėjęs jau vaikystėje. Juo intensyviai pradėjau domėtis prieš kelerius metus. Pastebėjau, jog iki šiol tikra istorija buvo slepiama ir visi faktai neatskleisti. Norėdamas paviešinti ir su pagarba papasakoti apie didvyrišką paprastų kaimo žmonių žygdarbį bei pokario metu retą pergalę, pažadėjau sau ir kitiems, jog sukursiu juostą, kuri visą šią paniavą „atnarplios“ ir tikruosius faktus iškels į viešumą. Šia idėja sudominau žinomą žurnalistą ir scenaristą Aleksandrą Matonį bei filmų prodiuserį Stasį Baltakį. Nuėjome tikrą kelionę, bet jau visai netrukus pristatysime šią šlovingą istoriją. Žinome, jog kiekvienam, kam svarbi Lietuvos laisvė – svarbus bus ir šis filmas. O ši pergalė prieš sovietų okupantus – nebus pamiršta. Prisidėjau prie šio filmo kūrimo ieškodamas liudininkų, finansavimo. Džiugu, jog daug prisidėjo tiek privatūs asmenys, tokie kaip Vilučių šeima, tiek valstybė – Lazdijų ir Alytaus rajono savivaldybės. Manome, jog pasiektas rezultatas bus patrauklesnis nei istoriniai vadovėliai. Ryškus vaizdas, gera muzika, autentiški įvykiai galbūt įpūs meilę savo kraštui. Privers susimąstyti, įneš pasididžiavimo savo tautos istorija. Juk atkreipkite dėmesį, holivudinių filmų scenarijai „išpūsti“, istorija išgalvota. Čia to nereikėjo – tai įvykis apie kuri mažai kalbame, rašome, tiesiog nedrįstame iškelta galva atsistoti ir tuo nuoširdžiai didžiuotis. Esame kovinga, drąsi, darbšti tauta – kuri atsikratė daug metų mus slėgusios priespaudos. Tad jei ir ateities karta tai įvertins, supras ir džiaugsis mūsų šalies didvyriais – mūsų tikslas bus pasiektas“, - dėstė V. Šalaševičius.

„Atkurti mūšį mes pasitelkėme tikrai didžiules ir stiprias pajėgas. Šią vasarą, Verkių regioniniame parke, darbavosi daugiau nei 200 žmonių. Tarp jų – svarbiausią vaidmenį atlikę Lietuvos kariuomenės Didžiosios kunigaikštienės Birutės ulonų bataliono kariai ir Krašto apsaugos savanoriai. Tikrosios kautynės truko bene 15 valandų – filmui nufilmuoti ir eksperimentui įvykdyti, užtrukome kur kas ilgiau. Norėdami parodyti tikrą vaizdą mes ilgai kalbėjomės ir tariamės su mūšio liudytojais, radome lapingą, Kalniškių mišką atitinkančią vietovę, subūrėme savanorių būrį. Pats filmavimas užtruko apie dvi paras – pirmąją dieną vyko ekperimento vadinamo MILES (Multiple Integrated Laser Engagement System) filmavimas, antrąją dieną atkuriamasis mūšio filmavimas“, - pasakojo filmo prodiuseris Stasys Baltakis.

„Džiaugiamės, jog pavyko atskleisti dažnai rašytiniuose šaltiniuose slepiamą tiesą – Kalniškės mūšyje su Jonu Neifalta-Lakūnu priešaky dalyvavo apie 120 partizanų ir kelis kartus gausesnės NKVD kariuomenės 220-tojo pasienio pulko pajėgos. Kai kuriais duomenimis, NKVD būrys galėjo būti sudarytas iš tūkstančio žmonių. Per mūšį žuvo daugiau nei 40 partizanų, o NKVD nuostoliai apibūdinami kaip „keli šimtai nukautųjų ir sužeistųjų“. Mūsų filmo tikslas buvo įrodyti, kad nedidelis motyvuotų kovotojų pulkas gali padaryti tokią didelę žalą puolančiajam priešui. Ir kokie gi lietuviai galingi, kuomet yra vieningi. Be to, labai didžiuojamės savanorių komanda, kurie noriai dirbo, noriai vaidino ir pademonstravo meilę Lietuvai. Tuo siekiame įkvėpti ne tik tuometinę, vyresniųjų kartą, bet ir jaunimą. Labai svarbu, jog kiekvienas jaunuolis suvoktų ko verta laisvė ir kokie pamatai Lietuvą padarė tokią, kokia ji yra dabar. Viliamės, jog šiuo filmu pasieksime patriotiškumo šaknis ir meilę Tėvynei“, - pasakojo S. Baltakis.

Kino teatrus filmas pasieks jau lapkričio pabaigoje.

dokumentika, filmai, istorija, Kalniškės mūšis, kinas, lietuviškas kinas, lietuviški filmai, lietuvos kinas, Lietuvos partizanai, partizanai

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai