Su naujausiu filmu „Chuljeta“ ispanų kino meistras P. Almodóvaras grįžta į moterų pasaulį

Su nauja drama „Chuljeta“ į Lietuvos kino ekranus sugrįžta moterų numylėtinis aistringasis Pedro Almodóvaras. Kino kritikai jau suskubo istoriją apie motinos meilę dukrai pakrikštyti „almodovariškiausiu Almodóvaro filmu“.

Kanų kino festivalyje pristatytas dvidešimtasis kino kūrėjo darbas – istorija apie Madride gyvenančią Chuljetą, kuri su mylimuoju Lorensu ketina persikelti į Portugaliją. Poros planus sujaukia netikėtas Chuljetos susitikimas su dukters, kurios ji nematė jau daug metų, vaikystės drauge.

Ši papasakoja, kad paauglystėje į stovyklą išvykusi ir namo negrįžusi dukra Antija gyvena Šveicarijoje ir augina tris vaikus. Išgirsta žinia priverčia Chuljetą grįžti į namus, kuriuose užaugino dukterį, ir pradėti rašyti prisiminimus, kurie turėtų paaiškinti skaudaus išsiskyrimo priežastis.

Sudėtingas ir spalvingas moterų vidinis pasaulis – teritorija, po kurią P. Almodóvaras žvalgosi ir naujame filme. Genialiai vaidmenis moterims rašantis kūrėjas prisipažįsta: „Aš susitapatinu su visais savo personažais. Geriau ar blogiau, tačiau jie reprezentuoja patį mane.“ Dėl šios priežasties daugelyje kūrėjo filmų galima įžvelgti autobiografinių elementų – nuo veikėjų portretų iki detalių interjere.

Kelias iki naujo filmo nebuvo lengvas. Pagal tris Nobelio premijos laureatės, kanadiečių rašytojos Alice Munro istorijas parašytą scenarijų P. Almodóvaras ketino įgyvendinti Kanadoje anglų kalba, o pagrindinį vaidmenį patikėjo Meryl Streep. Ši sutiko su pasiūlymu, tačiau neradęs tinkamos lokacijos Šiaurės Amerikoje režisierius grįžo į gimtinę ir sukūrė filmą, kuris dvelkia ispaniška aistra ir melancholija.

„Chuljetoje“ galima atpažinti jau vizitine kortele tapusį režisieriaus stilių – ryškios ir sodrios spalvos, estetiški kadrai, daugiasluoksnis siužetas ir jausminga muzika, kurią sukūrė jau daug metų su P. Almodóvaru dirbantis kompozitorius Alberto Iglesias, žiūrovams pažįstamas iš ankstesnių ispano filmų „Viskas apie mano mamą“, „Pasikalbėk su ja“, „Blogas auklėjimas“, „Sugrįžimas“ garso takelių.

„Kaip ir visi P. Almodóvaro filmai, taip ir šis yra nepakartojamai stilingas – beveik haliucinacinis“, – portale „TheArtsDesk“ teigia kino kritikas Markie Robsonas-Scottas, o ispanų portalo „El Fanzine“ kino apžvalgininkas Gonzalo Lira Galvánas recenzijoje pabrėžia: „Almodóvaras grįžo į žanrą, kurį išmano geriausiai.“

Naujausiame filme pasirodo mylimi P. Almodóvaro aktoriai. Lorensą vaidina iš „Pasikalbėk su ja“ pažįstamas Darío Grandinetti. Epizodinį vaidmenį atlieka ekstravagantiškoji Rossy de Palma, o Chuljetą įkūnija pirmą kartą ispano filme vaidinančios aktorės Emma Suárez ir Adriana Ugarte. Pastaroji jau vadinama naująja režisieriaus mūza.

Chuljeta, filmai, kinas, Pedro Almodovaras

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai