Veganų mugėje – produktai, apie kuriuos daugelis net nėra girdėję

Organizatorių archyvo nuotraukos

Rugsėjo 10 d. Vilniaus viešbutyje „Panorama“ vyks pirmoji Lietuvoje veganų mugė „Vegfest LT“. Joje dalyvaus beveik pusšimtis įmonių, prekiausiančių veganišku maistu, kosmetika, parfumerija, higienos priemonėmis, receptų knygomis, drabužiais, dirbtinės odos rankinėmis, aksesuarais, veganų atributika.


Ventė Viteikaitė

„Vegfest LT“ organizatorė – Anglijoje gyvenanti lietuvė Ventė Viteikaitė. Idėja rengti mugę jai kilo apsilankius keletoje panašių renginių užsienyje. Jie itin populiarūs Vakarų Europoje, JAV, Kanadoje, Australijoje, Izraelyje, Rusijoje ir sutraukia tūkstančius žmonių. Pernai pirmą kartą Londono veganų festivalyje apsilankiusi Ventė prisiminė, kad norinčiųjų patekti į vidų buvo tiek daug, jog teko daugiau nei valandą stovėti eilėje.

Organizuoti „Vegfest LT“ Ventę paskatino noras su veganišku gyvenimo būdu supažindinti daugiau žmonių bei paskatinti veganiškus verslus, padėti jiems pasiekti pirkėją. Atrinkdama mugės dalyvius didžiausią dėmesį ji kreipė į nedidelius vietinius verslus, tačiau bus ir keletas svečių iš užsienio.


„Vegfest LT“ mugėje bus galima paragauti įvairių pieno produktų pakaitalų, pavydžiui, šių iš tofu gaminamų „The Goodvibes Kitchen“ sūrelių.

Atėjusieji į mugę galės paragauti įvairių mėsos pakaitalų, pavyzdžiui, iš sojų pupelių gaminamos tempės, ar iš kviečių gaunamo seitano – jo skonis toks panašus į mėsos, jog daugelis negali patikėti, jog valgo ne vištieną, o grūdus. Bus taip pat galima paskanauti įvairių rūšių augalinio pieno, sūrio, jogurto ir netgi varškės sūrelių, be kiaušinių, grietinės ir sviesto iškeptų tortų ir pyragų, pasistiprinti įvairiais užkandžiais bei karštaisiais patiekalais, įsigyti ekologiškų produktų, receptų knygų, kūno priežiūros priemonių, drabužių, rankinių, papuošalų ir aksesuarų, veganų atributikos.

Staliukus taip pat turės keletas gyvūnų teisių organizacijų – jų nariai nemokamai konsultuos visus besidominčius veganizmu bei augaline mityba. Vyks paskaitos, maisto gaminimo pamoka, filmo „Augalinė Varšuva“ peržiūra bei diskusija ko trūksta Vilniaus veganams; veiks vaikų zona.


Dizaino įmonė „Čia tu?“ specialiai mugei ruošia medinių ženkliukų su humoristiniais užrašais kolekciją.

Veganizmas laikomas sparčiausiai pasaulyje plintančiu judėjimu. Jungtinėje Karalystėje veganų skaičius per paskutinius keletą metų išaugo daugiau nei dešimtį kartų ir viršija pusę milijono. Izraelyje veganai sudaro daugiau nei 5% gyventojų. Kiek veganų Lietuvoje – nėra tiksliai žinoma. Socialiniame tinkle „Facebook” V.Viteikaitės suburta grupė „Lietuvos veganai” šiuo metu jungia beveik 10 tūkstančių narių – tai pagrindinė veganų platforma internete.

Į šią augančią grupę jau atkreipė dėmesį verslas: prekybos centruose atsiranda specialios veganiško maisto lentynos, o maitinimo įstaigos į meniu įtraukia vis daugiau ir įmantresnių patiekalų be gyvūninės kilmės ingredientų. „Būti veganu tampa vis lengviau“, - džiaugėsi pašnekovė.


Įmonės „Urban Food“ gaminami sėklų, daržovių ir uogų milteliai puikiai tinka paįvairinti ir vitaminais praturtinti įvairius patiekalus – sriubas, troškinius, salotas, kokteilius, konditerijos gaminius.

Veganai mano, kad nedera savo reikmėms naudoti gyvūnų – jie atsisako mėsos, žuvies, jūros gėrybių, pieno produktų, kiaušinių, medaus, vengia kailio ir odos dirbinių, vilnos, šilko, neina į zoologijos sodus, delfinariumus ir cirką. Nors veganizmas kilo iš gyvūnų teisių judėjimo, rinktis tokį gyvenimo būdą yra daugiau priežasčių – jis sveikesnis, pigesnis, mažiau kenksmingas aplinkai.

Kalbant apie veganišką mitybą netrūksta skeptikų, tačiau net Pasaulio sveikatos organizacija pripažįsta ją kaip visavertę ir nurodo, kad ji yra tinkama ne tik suaugusiesiams, bet ir vaikams, nėščiosioms, vyresnio amžiaus žmonėms bei sportuojantiems. Visame pasaulyje garsūs gydytojai T.Colinas Campbellas („Natūralus būdas išvengti ligų“, „Visuma“), Caldwellas B.Esselstynas („Širdies ligos prevencija ir išgydymas“), kurių knygos išleistos ir lietuviškai, su gyvūninės kilmės maisto vartojimu sieja tokių ligų, kaip vėžys, širdies, kraujagyslių, kepenų sutrikimai, antrojo tipo diabetas, alergijos, artritas, osteoporozė ir daugelio kitų atsiradimu.


Kepyklėlė „Rupūs miltai“ prekiaus net keliolikos rūšių veganiškais keksais ir keksiukais.

V.Viteikaitė, veganišką gyvenimo būdą pasirinkusi prieš penketą metų, teigė, kad pakeitus mitybą sumažėjo susirgimų, atsirado daugiau energijos, pagerėjo miegas. „Be to, veganiškas maistas – labai įvairus ir skanus. Ateikite į mugę ir patys tuo įsitikinsite“, - kvietė ji. Mugė vyks nuo 10 iki 16 val. Įėjimas nemokamas.

mityba, sveika mityba, sveikata, veganai, veganizmas, veganų mugė, Vegfest LT, Ventė Viteikaite

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai