Kiek kainuoja geidžiamiausia kava pasaulyje?

Ieškant ypatingiausiomis savybėmis išsiskiriančios kavos, dažnai susiduriama su įvairiais mitais. Tačiau Lietuvos kavos ekspertas, „Huracán Coffee“ vadovas Vytautas Kratulis šypsosi – geriausia kava auga ant kavamedžių, ne kaip nors kitaip išgaunama. Brangiausiai vertinamai 2016-ųjų metų kavai būdingos persikų, jazminų ir bergamotės natos – tokiu skonių ir aromatų ryškumu nepasižymi jokia kita kava pasaulyje, o jos kaina mažmeninėje prekyboje svyruoja nuo 150 iki 250 eurų už kilogramą.

Ypatinga skonių paletė


Jau kelerius metus geidžiamiausia ir labiausiai kavos profesionalų vertinama kava yra Panamoje auganti aukščiausios rūšies arabika – „Geisha“. Šiai kavai būdingas subalansuotas, lengvas, švarus citrusinis vaisiškumas, kurį išraiškingai papildo jazminai, plokštieji persikai ir bergamotė.

Kavos skonis labai priklauso nuo pupelių paruošimo būdo. Puikus to pavyzdys – į Lietuvą atvežta „Geisha“, kurios turima dviejų rūšių. Pirmoji yra plauto apdirbimo būdo (angl. washed), kai nurinktos kavos uogos buvo nuplautos. Šios pupelės pasižymi išskirtiniu natūraliu saldumu, kuris mena žaliąsias kriaušes, saldžius braziliškus riešutus ir razinas, o skonį papildo citrinos žievelės ir baltojo iriso aromatai. Antroji rūšis yra apdirbta sausuoju būdu (angl. natural), kai uogos paliekamos džiūti. Taip apdirbtos kavos skonis atsiskleidžia lengva citrinos rūgštele – tai tarsi juodos arbatos su citrina ir džiovintų vaisių kompoto su gvazdikėliais derinys, su puikiai jaučiamu jazminų ir bergamotės aromatu.

„Būtent dėl tobulai derančio skonio ir kvapo „Geisha“ kava jau keletą metų tvirtai užima pirmas pozicijas „Best of Panama coffee“ konkursuose. Šios kavos skonio savybės yra tokios išraiškingos, jog saldinti ją cukrumi ar pilti pieno būtų tiesiog nusikaltimas. Beje, žymiausiame kavos konkurse „World Barista Championship“ iš šešių į finalą patekusių baristų keturi ruošė kavą iš „Geisha“ pupelių – įskaitant ir čempionato nugalėtoją. Reikia pabrėžti, jog prieš turnyrą baristos patys renkasi, su kokia kava dalyvaus konkurse. Pasirinkimas yra milžiniškas, bet jie renkasi būtent „Geisha”, – teigia V. Kratulis.

Dėl lėto nokimo proceso – tik išskirtiniuose aukcionuose

„Geisha“ veislės kavamedis yra kilęs iš Etiopijos ir prieš pusšimtį metų pasodintas Panamoje. Prisitaikęs prie vulkaninio dirvožemio ir kalnų mikroklimato, medis sunokina išskirtinį derlių. Šio, tiesa, dėl ilgo brandinimo proceso išgaunama maždaug dešimt kartų mažiau, lyginant su įprastinių kavamedžių derliumi. Be to, pats kavamedis išsiskiria elegancija – augalas užauga aukštas, su pailgais lapais, o kavos pupelės atrodo tarsi vyšnios.

Dėl itin mažų derlių ir didelio kavos profesionalų susidomėjimo „Geisha“ pupelėmis, jas auginantys ūkininkai spėjo įvertinti šio kavamedžio išskirtinumą ir uogų kokybę. Visa tai lemia, jog kava yra pardavinėjama tik išskirtiniuose Panamos kavos aukcionuose, o jos kaina kasmet sparčiai auga.

„Žalių kavos pupelių kilogramo kaina pasaulio rinkoje šį sezoną siekia kone 100 eurų! Tai išties įspūdinga kaina, akimirksniu sužadinanti smalsumą paragauti šios retenybės. Šių metų derliaus pasisekė atvežti ir į Lietuvą, abiejų rūšių – tik po 10 kg. Tai yra ypatingai mažas kiekis, dėl to dar labiau laukiamas ir vertinamas“, – pasakoja V. Kratulis.

Ilgus metus iki pat šiandien „Geisha“ išlieka bene rečiausia arabikos kavos rūšis, ypatingai geidžiama kavos gurmanų.

brangi kava, brangiausia kava, geriausia kava, kava

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai