Karščio ir saulės iššūkiai grožiui: kaip išvengti nemalonių pasekmių

Vasara puikus metas atskleisti visą žavesį: lengvi rūbai, atviri bateliai, ryškesni aksesuarai ir vos pastebimas gražiausius bruožus paryškinantis makiažas, regis, viskas, ko reikia. Tačiau per karščius specialistai pataria atidžiau stebėti organizmą, atsakingai pasirūpinti ne tik sveikata, bet ir grožiu, kuriam karštis ir saulė gali virsti tikrais iššūkiais.

Gausus prakaitavimas gali sukelti problemų

Viena iš karščio ir nuo jo neatsiejamo gausesnio prakaitavimo sukeliamų problemų – prakaito liaukų uždegimas arba hidradenitas. Šis mažai žinomas, bet nemalonus sutrikimas gali būti ne tik skausmingas, bet ir ryški estetinė problema.

„Tokį uždegimą paprastai sukelia gausus prakaitavimas ir organizmo nusilpimas dėl karščio. Taip pat įtakos turi nedideli odos pažeidimai, pavyzdžiui, skutantis pažastis, nes skutimosi metu atsiranda nedidelių odos pažeidimų. Tuomet po oda atsiranda nedidelis kietas skausmingas mazgas, kuris vėliau suminkštėja. Dar vėliau atsiranda daugiau mazgų. Jie palaipsniui didėja, bręsta, kinta odos spalva (nuo normalios iki raudonos ar net melsvai raudonos). Tada oda parausta, atsiveria angelės, kurios gali supūliuoti“, – nemalonius hidradenito simptomus vardijo mažų kainų vaistinių tinklo „Camelia“ vaistininkė Martina Adomavičienė.

Anot vaistininkės, turintiems polinkį į hidradenitą reikėtų įdėmiau rinktis antiperspirantus, o jei šis nemalonumas jau buvo ištikęs, norint išvengti jo pasikartojimo, reikėtų vasarą vengti aštrių prieskonių, alkoholio, valgyti mažiau saldumynų, bet daugiau A, C ir E vitaminų turinčių produktų – morkų, juodųjų serbentų, riešutų.

Saulė alina plaukus

Nuo saulės pablukę, suskilinėję, šiaudus primenantys plaukai – dar viena estetinė problema, su kuria susiduriama vasaros metu. Karšta saulė ir sūrus jūros vanduo – sprogstamas mišinys akimirksniu nualinantis plaukus.

„Pats paprasčiausias ir geriausias būdas apsaugoti plaukus nuo saulės poveikio, išsausėjimo – galvos apdangalai, įvairios skrybėlės, kepuraitės ar skarelės. Žinoma, galite naudoti ir specialią kosmetiką, kaukes, skirtas plaukus apsaugoti nuo UV spindulių. Tai nepakenks, bet paprasčiausios kepurės, deja, taip pat neatstos“, - pabrėžė M. Adomavičienė.

„Svarbiausia – visais vasaros malonumais mėgautis atsakingai ir su saiku. O iš anksto pasirūpinus tinkama apsauga nereikės leisti pinigų gydomiesiems preparatams ir svarbiausia taip „taupysite“ savo grožį – reziumavo mažų kainų vaistinės „Camelia“ specialistė.

Labiausiai kenčia oda

„Kad ir kiek kartotume, jog tiesioginiai saulės spinduliai ir intensyvios saulės vonios kenkia odai, beveik po kiekvieno savaitgalio sulaukiame pacientų stipriai nusvilusių saulėje,“ – sako specialistė.

Pasak jos, ne tik veido, bet ir viso kūno odą, tiesioginiai saulės spinduliai alina ir džiovina, tai spartina odos senėjimo procesus bei gali paskatinti onkologines odos ligas, tad pirmiausia verta pasirūpinti apsaugos priemonėmis, tinkančiomis odos tipui ir būklei ir jokiais būdais jų neignoruoti.

„Vis dar pasitaiko manančių, kad apsauginiai kremai nuo saulės ar lūpų balzamai su UV filtrais – modernių laikų išsigalvojimai. Esą mūsų močiutės tokių dalykų nežinojo, jų niekam nereikėjo ir visi puikiausiai be jų apsieidavo. Tikrai ne. Dabar, kai apsauginių priemonių veiksmingumas įrodytas ir visi juo galime įsitikinti savo kailiu, rekomenduoju jų neignoruoti, o įsigyti jas vaistinėje pasikonsultavus su specialistu“, – teigia vaisininkė.

Nudegus, taip pat neverta kliautis vien liaudiškomis priemonėmis. Jos ne tik nepadės sutaupyti, bet gali net pabloginti situaciją, kuriai taisyti gali prireikti net ir vaistų.

Pasak specialistės, pasirūpinti dera ir veido oda, o net ir per karščius negalinčioms gyventi be makiažo verta rinktis lengvesnes, odos neapsunkinančias priemones – kremus su atspalviu, korektorius ar pudras.

„Per karščius svarbiausia odą drėkinti. Iš vidaus – geriant pakankamai vandens, naudojant drėgmę odoje išlaikančius preparatus, tokius kaip hialurono rūgštis, o štai iš išorės – pasirinkus tinkamas jūsų odai ir sezonui kosmetikos priemones“, – naudingais patarimais dalijosi M.Adomavičienė.

karštis, odos priežiūra, odos priežiūra vasara, saulė

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai