Kodėl kai kurios spurgos turi skyles? (+receptas)

Visame pasaulyje spurgų vardas žinomas vis kitu pavadinimu ir kita išvaizda – raitytos, apvalios, su skyle viduje, su glaistu, įdaru ar tiesiog tarsi pynė. Tačiau ar kada nors girdėjote, kad senovėje šių skanėstų kepėjai pamatė, kad kepant spurgas su skylute, išimtas viduriukas taip pat gali būti naudingas. Tokį spurgos variantą netgi pavadino spurgos skyle! Jos yra nedidelės, vieno kąsnio, o ir gaminamos identiškai, todėl siūlome vasarą užklydusius svečius pavaišinti būtent spurgos skylėmis.

Kita istorija - apie kapitoną Hensoną Gregory, kuriam mama į tolimas keliones laivu įdėdavo apvalių spurgų, tačiau kartą patekęs į audrą jis persmeigė vairo stipiną spurga, kad atlaisvintų rankas. Sakoma, kad kapitonui labai patiko naujai atrastos spurgos su skyle, mat buvo geriau iškepusios, nesijaudavo tešlos skonio viduryje jų, o „nauju receptu“ pasidalino ir su savo mama. Ilgainiui jis tapo atpažįstamas, kaip kapitonas Henson Gregory, kuris išrado spurgos skylę.

Spurgų įvairiausiais pavadinimais yra galima rasti visame pasaulyje. Štai Indijoje jos vadinamos vada, ir gaminamos iš bulvių miltų. Tuo tarpu Izraelyje spurgos vadinamos sufganiyah ir yra tradicinis Chanukos (žydų pergalės prieš graikus šventės) patiekalas, kurių viduje dažniausiai būna raudona želė, o viršus apibarstytas cukraus pudra. O štai Suomijoje šis gardėsis yra populiarus ne tik saldus, bet ir su mėsa viduje.

Pačių spurgų – amerikietiškų, lietuviškų, ispaniškų ar net itališkų – ko gero bus ragavęs bet kuris saldumynų mėgėjas. Tačiau spurgos skylių turbūt dar neteko skanauti nei jums, nei jūsų draugams. Dalinamės receptu, kuris padės lengvai ir iš pirmo karto paruošti originalų desertą nesugaišindamas Jūsų brangaus laiko.

Jums reikės:
1. Pakuotės „Kauno grūdų“ miltinio mišinio varškės spurgytėms
2. 400-600 g. varškės
3. 70 g. aliejaus tešlai
4. 100 g. vandens
5. Aliejaus kepimui (pagal gaminimo būdą)

Paruošimas:
1. Supilkite mišinį į dubenį, įdėkite varškę.
2. Įpilkite 70 g. aliejaus ir įpilkite vandens (priklausomai nuo norimos gauti tešlos konsistencijos - formuojama rankomis (tirštesnė) ar dozuojama šaukštu (skystesnė).
3. Gerai išmaišykite tešlą ir palikite 10 minučių pasibrandinti.
4. Suformuokite apvalius rutulius, šiek tiek suplokite juos. Su paprastu kamšteliu nuo gėrimo padarykite skylę per vidurį. Ir jūs jau turite ne tik spurgą, bet ir spurgos skylę.
5. Kepkite abu skanėstus įkaitintame iki 170 laipsnių temperatūros aliejuje kol gražiai paruduos.

receptai, skanu, spurgos, spurgų receptas, varškės spurgos

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai