Didžiosios klaidos, kurias darote kepdami mėsainius

Kažkada buvęs tik amerikiečių skiriamuoju ženklu, mėsainis „išaugo“ greito maisto restoranų meniu rėmus ir, paplitęs visame pasaulyje, tapo atskiru, netgi gurmanų mėgstamu, patiekalu. Mėsainių bumas neaplenkė ir Lietuvos, tad dabar daugumoje restoranų galima paragauti įvairių norimų šio patiekalo variantų, kai skiriasi ir mėsos apdorojimo būdas, ir kaina. Tačiau kartais norisi pasigaminti savo mėgstamą mėsainį namuose, kad jame būtų visi mėgstami ingredientai. Jais mėgautis patiems ir pavaišinti savo artimuosius gali bet kuris pradedantis kepėjas, tačiau svarbu išvengti klaidų, kurios gali ne tik pakenkti tobulam patiekalo skoniui, bet ir visiškai jį sugadinti.

„Biovela Group“ maisto meistras Lukas Semeževičius pateikia 9 patarimus, padėsiančius išvengti klaidų iškepant patį skaniausią mėsainį.

1. Valykite grilį. Pasak L. Semeževičiaus, ant nešvarių grotelių maistas yra linkęs prilipti, nes ant jų yra priskretusių ankstesnių kepimų likučių. Kad to išvengtumėte, po kiekvieno kepimo, kol grotelės dar šiltos (arba kiekvieno kepimo pradžioje) nušveiskite jas vieliniu šepečiu – jis puikiai pašalins visus likučius. Antrasis žingsnis – sutepti groteles aliejumi – tai palengvins mėsos ir kitų naudojamų ingredientų kepimą.

2. Pirkite kokybišką jautieną.
„Geriausia labai netaupyti ir įsigyti šviežios jautienos, kurią tiesiog prie jūsų akių mėsininkas gali sumalti – toks pirkinys leis patiekti ir nepilnai iškeptus paplotėlius, nebijant jais apsinuodyti. Kitas, dar paprastesnis būdas, įsigyti jau paruoštus jautienos paplotėlius mėsainiams parduotuvėje – taip žinosite, kad paplotėlių konsistencija tinkama, kad mėsa – kokybiška ir iškart paruošta vartoti. Svarbu atkreipti dėmesį, kad skaniausi mėsainiai bus tuomet, kai paplotėlių mėsa bus apie 20 proc. riebumo – netikėkite mitu, neva reikia vartoti tik liesą jautieną, nes kepant ant griliaus, mėsos paplotėlių riebalai suteiks mėsainiui sultingumo, o pačiai mėsai – minkštumo“, – patirtimi dalijasi „Biovela Group“ maisto meistras.

3. Atsižvelkite į bandelės dydį. Kartais mėsos būna tiek mažai arba jos gabalas toks storas, kad būna nepatogu valgyti ir nelabai skanu. Mėsos paplotėlis turėtų būti maždaug 2 cm didesnio skersmens nei bandelė, nes kepama mėsa linkusi susitraukti, o jos svoris neturėtų viršyti 1–2 cm.

4. Nesūdykite mėsos, kol nepagaminote paplotėlių. Problema tame, kad druska ištraukia iš mėsos vandenį ir skatina baltymų skaidymąsi – mėsa tampa sprangi ir kieta. Gamindami mėsainius, naudokite košerinę (rupią) druską – ji yra be konservantų ir lengviau pasiskirsto. Paplotėlį apibarstykite druska bei šviežiai maltais pipirais ir dėkite šia puse žemyn ant grilio, prieš pat apversdami, apibarstykite prieskoniais ir kitą pusę.

5. Įspauskite paplotėlį. Suformuotas mėsos paplotėlis, kepamas ant grilio, yra linkęs susitraukti ir išsipūsti – tai negražu ir tampa sudėtinga dėti kitus ingredientus į mėsainį. Paplotėlis iškeps tolygiai ir išlaikys formą, jei prieš kepimą jo viduryje nykščiu įspausite duobutę. Pirkti mėsos paplotėliai mėsainiams jau būna pagaminti taip, kad išlaikytų savo formą, tad papildomai jų spausti ar formuoti nebereikia.

6. Neperkraukite grilio.
Jei paplotėliai ant grotelių atrodo susigrūdę it stintos kibire, mėsainiai nebus pavykę. Padarykite tarp jų tarpus, kad mėsa iškeptų tolygiai.

7. Nespauskite kepamų paplotėlių. Po to, kai uždedate mėsą kepti ant grilio, palikite ją ramybėje ir mentelę naudokite tik paplotėliams apversti. Spaudžiami paplotėliai išleidžia pačią skaniausią dalį – savo sultis – tiesiai ant žarijų, sukeldami dūmus, o jūs liekate su sprangiu mėsainiu.

8. Nedėkite sūrio per anksti.
Norėdami vidutiniškai kepto mėsainio, uždėkite mėsos paplotėlį prieskoniais apibarstyta puse žemyn, o duobute – viršun, ir kepkite keturias minutes. Apibarstykite prieskoniais viršutinę pusę, apverskite ir kepkite dar dvi tris minutes. Mėsai netekus raudonumo, uždėkite sūrį ir kepkite dar dvi minutes.

9. Neuždenkite grilio dangčiu.
„Įsitikinę, kad grilis švarus ir gerai įkaitęs, mėsą kepkite pačioje karščiausioje grotelių dalyje. Jei uždengsite dangtį, kepimo procesas nepaspartės, tiesiog mėsai suteiksite kartų dūmų skonį“, - sako „Biovela Group“ maisto meistras L. Semeževičius

Anot jo, įsisavinę šiuos patarimus, mėsainius galėsite pagaminti greitai ir lengvai, visiškai nesvarbu, kuo – anglimis ar dujomis – kūrenamą grilį naudojate ar kokius ingredientus rinksitės mėsainiui. Svarbiausia, kad gaminimas teiktų malonumą, tada ir pavyksta didžiausi kulinariniai iššūkiai.

kaip iškepti mėsainį, kaip iškepti skanų mėsainį, maistas, mėsainiai, patarimai

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai