Now Reading
Plaukų slinkimas – kaip su tuo kovoti?

Plaukų slinkimas – kaip su tuo kovoti?

Plaukų slinkimas – kaip su tuo kovoti?

Sveiki, spindintys ir tankūs plaukai – sveikatos ir jaunystės simbolis. Tačiau besikeičiantys metų laikai, gyvenimo būdas, hormonų pusiausvyros pokyčiai, genai turi įtakos plaukų slinkimui. Natūralu, kad retėjant plaukams ne juokais išsigąstame ir nežinome, ko griebtis, kad tai sustabdytume. Gydytojos dermatologės atkreipia dėmesį, kada verta sunerimti ir dalijasi patarimais, kaip su tuo kovoti.

Plaukų slinkimo priežastys

„Jeigu per dieną išslenka nuo 20 iki 100, kai kada ir iki – 150 plaukų, sunerimti neverta. Ilgaplaukes taip pat raminu, kad šukose likęs kuokštas kartais grėsmingai atrodo todėl, kad plaukai yra ilgi. Tačiau ne paslaptis, kad poilsio stoka, stresas, sutrikusi hormonų pusiausvyra, mikroelementų trūkumas organizme tikrai turi įtakos padidėjusiam plaukų slinkimui. Taip pat ir pavasarį bei rudenį, kai visa gamta keičiasi, natūralu, kad plaukai slenka intensyviau“, – sako klinikos „Grožio chirurgija“ gydytoja dermatologė Natalija Jasaitienė.

Gydytoja pastebi, kad jaunos moterys dažniau kreipiasi, kai tai yra dietų pasekmė, o vyresnės – kai plaukai slenka pakitus hormonų pusiausvyrai, pavyzdžiui, po gimdymo ar menopauzės metu. Anot N. Jasaitienės, įtakos plaukų slinkimui turi ir netinkama kosmetika ar dažai, ypač juose esantis peroksidas, kuris itin pažeidžia plaukus. Todėl dermatologė rekomenduoja jais rūpintis naudojant profesionalias ir kokybiškas priežiūros priemones, prieš tai pasitarus su gydytoju dermatologu.

Kaip sustabdyti plaukų slinkimą?

Pastebėjus, kad plaukai išretėjo, suplonėjo, kad slinkimas užsitęsė per ilgai – verta sunerimti: tai gali būti ir rimtesnių ligų požymis. Tačiau esant laikinam, tam tikru gyvenimo periodu suaktyvėjančiam plaukų slinkimui, N. Jasaitienė dalinasi keliais paprastais ir nuo seno gyvuojančiais patarimais, padedančiais sustiprinti plaukus ir jų šaknis.

„Patikrinta ir tikrai efektyvi priemonė nuo plaukų slinkimo yra spirito ir ricinos aliejaus tirpalas plaukams. Per pusę sumaišius abu ingredientus, tokią kaukę patartina palaikyti 10-15 minučių kartą per mėnesį. Spiritas suaktyvina kraujotaką galvos odoje ir plaukų folikuluose, o ricinos aliejus maitina, stiprina plaukus ir jų šaknis. Taip pat laiko patikrintos ir gana efektyvios naminės priemonės, stiprinančios plaukus yra kokosų aliejus, chna milteliai bei dar mūsų tėvų jaunystėje naudotos naminės kaukės su kiaušinio tryniu, majonezu, svogūnų sultimis. Tačiau dabar žmonės nori greito ir užtikrinto rezultato, todėl nebeužsiima naminėmis procedūromis, nes tam reikia skirti daug laiko, o rezultato – palaukti. Žinoma ir kvapas po svogūnų kaukės lieka tikrai nekoks“, – šypsosi N. Jasaitienė.

Efektyviausias gydymas

Šiuolaikiniai žmonės dėl slenkančių plaukų gydymo vis dažniau varsto dermatologų kabinetų duris. Gydytojai, tiek esant laikinam plaukų slinkimui, tiek – nuplikimui, atlieka itin efektyvias mezoterapijos ir PRP gydymo procedūras.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

„Laikinai ar tam tikrais laikotarpiais slenkant plaukams, kai pacientai nori juos pastiprinti ar atgaivinti, puikiai tinka mezoterapija. Tai unikali, o kartu ir paprasta gydymo procedūra, kurios metu į probleminės zonos odą sušvirkščiamos biologiškai aktyvios medžiagos, skatinančios atsinaujinimą, kraujo cirkuliaciją, plaukų augimą. Mikroinjekcijų sudėtis – mikroelementai, mineralinės medžiagos, augaliniai ekstraktai ir kt. – parenkama atsižvelgiant į konkrečią problemą“, – aiškina klinikos „Grožio chirurgija“ gydytoja dermatologė Ramunė Petrosian.

Vis dėlto, kai kalbame apie rimtesnes plaukų slinkimą sukeliančias priežastis arba ligą – alopeciją, dažniausiai gydytojai rekomenduoja atlikti PRP gydymo procedūrą. Ji yra itin efektyvi, nes padeda atstatyti bei „pažadinanti“ miegančius plaukų folikulus.

„PRP – trombocitais praturtinta plazma. Šiandien tai vienas veiksmingiausių plaukų slinkimo gydymo būdų. Procedūrai naudojamas paciento veninis kraujas. Jį centrifūguojant atskiriami trombocitai, kuriuose gausu augimo faktorių. Suleidus PRP į galvos plaukuotosios dalies odą – stimuliuojami regeneraciniai procesai, plaukų folikulų kraujotaka, o tai skatina plaukų augimą“, – dėsto R. Petrosian.

N. Jasaitienė pastebi, kad dėl šių procedūrų kreipiasi tiek vyrai, tiek moterys, tačiau natūralu, kad pastarosios labiau rūpinasi savo išvaizda ir dėl retėjančių plaukų pergyvena labiau. Vis tik esant ypatingai padidėjusiam plaukų slinkimui, gydytojos dermatologės rekomenduoja atlikti kraujo tyrimus. Gali būti, kad organizmui trūksta geležies ar kitokių gyvybiškai svarbių medžiagų.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top