Ką daryti, jei nesinori lova dalintis su dulkių erkutėmis?

Ar žinai, kad niekada nemiegi vienas? Kas naktį tau lovą „pašildo“ milijonai gyvų ir mirusių patalynės erkučių, kurios su savo šereliais apaugusiu kūneliu, be akių ir kvėpavimo sistemos, aštuoniomis kojomis glaustosi aplink tave. Jei turi lakią vaizduotę, šis piešiamas vaizdas turėtų priversti nusipurtyti ir su pasidygėjimu pažvelgti į savo lovą – negi iš tikrųjų taip gali būti ir ką daryti?

Namų erkutės, deja, nėra pasaka gąsdinti vaikams. Jos patenka į namus su viršutiniais rūbais, drabužiais, tad yra neišvengiamas svečias. Galima būtų su jomis ir gyventi, juk kai nematai, tai ir širdies neskauda, tačiau daugeliui žmonių pasireiškia alergija. Liaudiškai vadinama „alergija dulkėms“, tačiau iš tikro dulkių erkėms, dalis žmonių yra alergiški dulkių erkių išmatoms, kita dalis dulkių erkių baltymams. Dulkių erkės labai pavojingos bronchine astma sergantiems žmonėms. Gyvenant tokioje kaimynystėje, gali paūmėti liga ir pablogėti sveikata. Patalynės erkės, kaip galima suprasti vien iš pavadinimo, veisiasi patalynėje, daugiausia antklodėse, čiužiniuose, antčiužiniuose ir kitoje pataluose. Vieninteliai vandens čiužiniai nėra patalynės erkučių slėptuvė.

Taigi, žinome, kad erkutės veisiasi visoje patalynėje, kaip su tuo kovoti? Lengviausias būdas – pataikyti nuolatinę švarą. Kas savaitę siurbti kambarius dulkių siurbliu, nepamiršti išsiurbti ir čiužinio. Išplautą patalynę reikia išlyginti lygintuvu. Antklodes ir pagalves vasarą reikėtų palikti saulėje, nes ultravioletiniai spinduliai naikina patalynes erkutes. Žiemą, kai temperatūra nukrenta iki -18 laipsnių šalčio, galima patalynę išnešti į lauką – šaltis taip pat naikina erkutes. Žinoma, yra ir specialių cheminių priemonių, kurios padeda kovoti su erkutėmis, tačiau neturi įtakos žmogaus savijautai.

Patalynę galima išsiurbti, lyginti, išnešti į saulę ar šaltį, galima ir elementariai pakeisti, tačiau ką daryti su čiužiniu? Jis tradiciškai tarnauja bent dešimtmetį, tad ką daryti ir kaip kovoti su erkių kolonijomis čiužiniuose? Priemonės tokios pat kaip jau aptarėme, tačiau reikia pripažinti, kad tampyti čiužinį į lauką ir atgal į namus nėra labai patogu. Tad vertėtų apsvarstyti galimybę įsigyti vandens čiužinį. Pasak didžiausios elektroninės parduotuvės Lietuvoje Pigu.lt specialistų, pastaruoju metu vandens čiužiniai tampa vis populiaresni, juos mielai renkasi alergiški žmonės. Vandenyje erkutės nesiveisia, jo valymas ir priežiūra yra nesudėtinga. Be šių privalumų, vandens čiužinys yra anatominis, jis puikiai prisitaiko prie kūno linkių, tad miegoti yra išties patogu. Vandens čiužiniai pagaminti iš itin tvirtų medžiagų, todėl gali atlaikyti didelį svorį bei spaudimą. Taigi, baimintis, kad čiužinys prakiurs ir užlies ne tik jūsų, bet ir kaimynų butą, išties neverta. Tai ilgaamžis ir patikimas pirkinys.

Taigi nenorintiems miegoti su pūkuotomis erkutėmis, reikės prisiminti dažniau valyti namus arba pasirinkti komfortą, kurį garantuoja vandens čiužiniai.

čiužiniai, dulkių erkutės, namų erkutės, vandens čiužiniai

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai